Young Marble Giants: Colossal Youth

Julkaistu Ti, 07/10/2008 - 12:24
  • Young Marble Giants: Colossal Youth (Kuva: )
  • Minimalismin marmorijättiläiset geometrisen popmusiikin kimpussa.

Young Marble Giants oli eräs brittiläisen post-punk-aikakauden omintakeisimmista yhtyeistä. YMG ryhtyi tietoisesti kehittämään spartalaisen pelkistettyä tyyliään kuin vastareaktiona punkin äänivallille ja post-punkin genrerajat haastaneelle monimuotoisuudelle. YMG:n ainoaksi jäänyt albumi Colossal Youth (Rough Trade, 1980) on kuin Sex Pistolsin Never Mind The Bollocksin antiteesi ja silti yhtä vaikuttava levy.

Young Marble Giantsin perustivat veljekset Stuart Moxham (kitara) ja Philip Moxham (basso) Cardiffissa vuonna 1978. Philip halusi, että hänen tyttöystävänsä Alison Statton otettaisiin mukaan laulajaksi. Stuart, joka oli visioinut tulkitsevansa omat sävellyksensä itse, suostui tähän pitkin hampain. Tuolloin vasta 17-vuotiaan Alison Stattonin vähäeleinen laulu muodostui kuitenkin keskeiseksi osaksi YMG:n viehätystä. Yhtyeen tärkeänä ulkojäsenenä toimi lisäksi Moxhamin veljesten serkku Peter Joyce, joka mm. rakensi rytmikoneen heidän käyttöönsä. Nimensä Young Marble Giants nappasi klassista kuvanveistoa käsittelevästä kirjasta.

Colossal Youth -albumilla yhtyeen sävelkynää tuntuu innoittaneen pikemminkin harppi ja viivoitin, kuin lennokas värien roiskinta. Musiikki on minimalistista, suoraviivaista ja kulmikasta, lähestulkoon geometrista. Alison Statton laulaa vähäeleisen toteavasti. Sovitukset ovat riisuttuja: useimmiten rakennuspalikoina on vain diskanttinen ja terävä komppikitara, melodiset bassolinjat ja rytmikone. Siellä täällä käytössä on myös sähköurut, ja hetkellisesti kuuluville helähtää twang-kitara kuin Duane Eddyn haamu. Levyn yksittäiset kappaleet toimivat myös erikseen kuunneltuina, mutta täyteen tehoonsa Colossal Youth pääsee nimenomaan kokonaisuutena.

Vaikka Young Marble Giantsin soundi oli liian erikoinen hittilistoille, oli Colossal Youth ilmestyessään indie-mittakaavassa suuri menestys. YMG oli Rough Traden toiseksi myydyin artisti heti Stiff Little Fingersin jälkeen. Young Marble Giants julkaisi vielä kaksi EP:tä ja teki kiertueen Yhdysvalloissa ennen kuin hajosi vuonna 1981.

Young Marble Giants jätti lyhyestä urastaan huolimatta vahvan muistijäljen: yhtyeen faniksi ilmoittautui mm. Kurt Cobain, ja heijastuksia YMG:n omaleimaisesta soundista voi kuulla vaikkapa sellaisten yhtyeiden musiikissa kuten Mouse On Mars tai Mum. Colossal Youth on maaginen levy, joka kuulostaa edelleen omaperäiseltä ja tuoreelta

 

Levylöydöt