Levylöytö: Joulupukin juhannusyö

Julkaistu To, 18/12/2008 - 07:28
  • Joulupukin.juh.yö.jpg (Kuva: )
  • Kaikki jouluun liittyvä aikuisten keksimä ja hellimä ''lapsenomaisuus'' pannaan tällä levyllä palasiksi.

Ingressin teksti on löyhä siteeraus Joulupukin juhannusyön (Love records 1971) mukana seuraavasta Hannu Taanilan esittelytekstistä. Taanilan pakinanmuotoinen teksti on levyn kappaleiden lailla yhtä ajankohtainen tänään kuin julkaisuvuotenaan. Tähän päivään mennessä joulun 'epäkohdat' on tosin tuotu populaari-kulttuurissa esiin lukemattomat kerrat. Vuonna 1971 tämä oli vielä jokseenkin ennen kuulumatonta.

Levyn alaotsikko on M. A. Nummisen ja hänen ystäviensä joululauluja. Ystävät tarkoittavat kirjavaa joukkoa johon lukeutuvat mm. Rauli 'Badding' Somerjoki, Sinikka Sokka, Markku Into ja Jani Uhlenius. Lauluntekopuolella on apua saatu lisäksi Jarkko Laineelta ja Pentti Saaritsalta.

Tekstimaailma on Suomi-undergroundin hengen mukaisesti ironinen ja anarkistinen, lähestyen aihettaan paikoin varsin omaperäisestä näkökulmasta, olematta kuitenkaan välttämättä pilkkaava.

Levyn avaa sen tunnetuin kappale, klassikoksi noussut Joulupukki puree ja lyö. Ukko raavas parraton kähveltää sapuskat, perää talon viinaksien säilytyspaikkaa ja uhkaa antaa turpaan koko perheelle: ''Jumalauta kakarat, kohta paukkuu pakarat. Nyt tulee turpaan kaikille, myös isälle ja äidille!'' uhoaa piippalakki.

Päähenkilö ilmestyy uudelleen estraadille levyn loppupuolella, sen nimikappaleessa. Tällöin kansa viettää juhannusta iloisena kokon äärelle kokoontuneena. Yhtäkkiä joukon keskelle ilmestyy lihava parrakas ja humalainen mieshenkilö riehumaan. ''Joulupukkia kaikki katsokaa'', tunnistaa joku lapsista. ''Kai pukkikin saa saatana juhannuksena juhlia ja viettää joulua? Koskas sitä muulloin lahjoja saa ja tuoppia saa kallistaa? kuuluu pukin uhmakas puolustus.

Levyn muissa kappaleissa vietetään joulua Kanarian saarilla (Francon poliisien suojeluksessa), muistellaan lapsuuden jouluja, tuskaillaan joulu-stressin keskellä, valitellaan joulukuun loskaisuutta jne. Ikuisuusaiheita? Kyllä, lähestymistapa vain on paikoin varsin epä-ortodoksinen.

Ajan hengen mukaisesti levyllä ollaan välillä myös poliittisia. Tiedostavan osion ydinajatus kirkastuu päätöskappaleessa Joulumuunnelmia -71. Sen mukaan aito joulurauha maan päällä on mahdollista vain siten, että hyväosaiset ja muut kovimmat jouluhössöttäjät järjestäisivät itsensä kuuhun.

Joskus sanonta 'asiat olivat ennen paremmin' pitää paikkansa. Ainakin silloin joululevyjä tehtiin harvemmin eikä motiivina ollut pelkästään helpon rahan tekeminen ja ties kenen iskelmä-inkerin tai idols-ismon uran pönkittäminen. Biisitkin, silloin kun ei versioitu vanhoja teemoja, olivat syntyneet sanomisen tarpeesta eivätkä kuulostaneet väkisin väännetyltä markkinajöötiltä. Joulupukin juhannusyö on tästä varsin passeli esimerkki.

Levylöydöt