Sly And The Family Stone: Fresh

Julkaistu Ke, 08/10/2008 - 16:46
  • Sly And The Family Stone: Fresh (Kuva: )
  • Sly And The Family Stonen viimeinen ässäalbumi liitää omissa sfääreissään.

Kesti kaksi vuotta ennen kuin Sly And The Family Stone kokosi rivinsä ja julkaisi seuraajan hittialbumilleen There’s A Riot Goin’ On (Epic, 1971). Tuona aikana yhtyeen, ja eritoten sen nokkamiehen Sly Stonen, elo oli melkoista sekamelskaa: jatkuvia keikkojen peruutuksia, kokoonpanomuutoksia, huumepidätyksiä ja taloudellisisa sotkuja. Kun tuoreen albumin nimi oli Fresh (Epic, 1973), harva jaksoi uskoa nimen vastaavan sisältöä. Kyseessä on kuitenkin eräs bändin parhaista levyistä, joka jatkaa tämän psykedeelisen soulin ja funkin etujoukon uljasta matkaa rytmimusiikin käymättömillä korpimailla.

Fresh on tunnelmaltaan edeltäjäänsä valoisampi levy. Sly And The Family Stone on soitannollisesti huippuiskussa, vaikka kaksi alkuperäisen kokoonpanon avainjäsentä, basisti Larry Graham ja rumpali Greg Errico, olivatkin lähteneet bändistä. Sovitukset ovat ehkä aiempaa pelkistetympiä, mutta rytmisesti biisit vievät monitasoisuudessaan funkin aivan uusille urille. Vetävä svengi säilyy silti kautta linjan.

Albumin isoin hitti oli singlenäkin julkaistu If You Want Me To Stay, jonka vastustamattoman bassolinjan soittaa Sly Stone itse. Muita huippuhetkiä ovat omintakeisella jazz-kierteellä etenevä avausbiisi In Time sekä sähköpianon ja torviriffien siivittämä Frisky.

Fresh sai tuoreeltaan ristiriitaisen vastaanoton eikä saavuttanut edellisten albumien kaltaista huomiota ja menestystä. If You Want Me To Stay jäi Sly And The Family Stonen viimeiseksi hitiksi. Sly Stone itse jatkoi sekoilevaa ja huumeista odysseiaansa, kunnes katosi täysin musiikkikartalta. Kuvaavaa on, että albumin hyväntuulisen energinen kansikuva lennokkaine hyppypotkuineen oli lavastettu siten, että Sly kuvattiin alaviistosta istumassa lasipöydällä.

Albumin sisällössä ei kuitenkaan ole mitään keinotekoista. Vaikkei Sly Stonen jalka enää ehkä noussutkaan entiseen malliin, kykeni hän silti tekemään albumin, joka oli kuin välähdys rytmimusiikin tulevaisuudesta. Fresh on täysiverisesti nimensä veroinen albumi, jonka tehoa ajan hammas ei ole pystynyt nakertamaan.

Tekijä:

Levylöydöt