Levylöytö: Sunnuntaina sataa aina

Julkaistu Su, 02/11/2008 - 07:00
  • Sunnuntainasataaaina (Kuva: )
  • Tuomari Nurmio, Sielun Veljet, Pelle Miljoona ja kumppanit olivat mukana tekemässä parasta suomalaista tribuuttilevyä - Tapio Rautavaaralle. Mistä siis on kyse?

Tribuutti-levyt ovat huonoja. Tusinaan mahtuu kolmesataa sellaista, joiden parissa kuuntelija kokee myötähäpeää niin alkuperäis- kuin tribuutti-esiintyjänkin puolesta.

Tapio Rautavaaralle keikkapaikkanakin tutussa Käpylän työväentalossa äänitetty ja hänelle omistettu tribuutti Sunnuntaina sataa aina (Megamania 1989) on poikkeus. Projektia valmistellessa ei mielessä ole ollut markkinoida artisteja tai kerätä helppoa rahaa. Sille on valittu esiintyjät kappaleen ja kappaleet esiintyjän mukaan. Tuotantojälki on eheä ja kokonaisuus linjakas. Tämän vuosituhannen tribuutti-levyjä kuunnellessa edellä mainitut tuntuvat melko kaukaisilta adjektiiveilta.

Dave Lindholm avaa pelin vakuuttavasti kappaleella Kulkuriveljeni Jan. Jos jollakin, niin hänellä voisi ajatella olevan omakohtaisia kokemuksia laulun päähenkilön kokemusmaailmasta. Avausraita on esimerkki tuotantoportaan (Jari Haanperä ja Reijo Sormunen) asiantuntemuksesta ja paneutuneisuudesta. Nyt ei roiskita sinne tänne ja toivota että josko jossain napsahtaisi. Tämä on täsmäosaamista.

Levyn päättää yhtä uskottavasti ja sydämeen käyvästi Ilkka Alangon ja kumppaneiden toteuttama levyn nimikappale. Pienimuotoinen, herkkä ja intensiivinen tulkinta on esittäjänsä parhaita.

Edellä mainittujen suoritusten väliin mahtuu liuta muitakin onnistujia. Vähintään yhtä paljon esittäjiensä kuin Rautavaaran näköisiä ovat  Sielun Veljien Kulkurin iltatähti, Tuomari Nurmion Kylmää vettä sekä Yarin Lyhty öisessä metsässä. Levyn parhaimmistoon lukeutuu myös Pelle Miljoona Huutolaispojan laululla. Badding Rockersin rautalanka-twist-versio Kultaisesta nuoruudesta edustaa ryhmän takuuvarmaa perusosaamista. Levyn positiivisimmasta yllätyksestä vastaa Tommi Läntinen. Kakolaan sijoittuva Hurjan pojan koti saa turkulaiskäsittelyssä raavaanrehvakkaan folk-blues-päivityksen.

Levyn yleistaso on sen verran kova, että sinänsä ihan ok-tulkinnat; Wouden Kulkuri ja joutsen sekä Freud, Marx, Engels & Jungin Ei auta itku markkinoilla, tuntuvat väkisinkin melko laimeilta esityksiltä.

Sunnuntaina sataa aina on samaan aikaan sekä tribuutti- että originaalilevytys. Äänite musiikin ystäviltä musiikin ystäville.

Lisää tällaista.

Levylöydöt