Levylöytö: The Trade Winds: New York's A Lonely Town

Julkaistu Su, 14/06/2009 - 16:55
  • The Trade Winds: New Yorks A Lonely Town -singlen keskiö (Kuva: )
  • Surffarin koettelemukset talvisessa betoniviidakossa kiteytyvät timanttiseksi pop-singleksi.

 

Vuonna 1965 jenkkiyhtye The Trade Winds nappasi kiinni menestyksen helmasta ja ratsasti hetken aikaa radioaaltojen harjalla hittisinglellään New York’s A Lonely Town (Red Bird). Kappale jäi bändin ainoaksi isoksi menestykseksi, ja olisi kenties houkuttelevaa niputtaa se vain onnistuneeksi yritykseksi rahastaa aikakauden hittisoundilla. Kyseessä on kuitenkin eräs surf-skenen mieleenpainuvimmista singleistä.
 
The Trade Winds -yhtyeen takana oli newyorkilainen biisintekijäkaksikko Peter Andreoli ja Vincent Poncia Jr. Parivaljakko oli saanut maistaa menestystä jo aiemman yhtyeensä The Videlsin kanssa doo-wop -henkisellä pikkuhitillä Mr. Lonely (1960). Andreoli ja Poncia tekivät myös yhteistyötä Phil Spectorin kanssa ja kynäilivät mm. sellaiset The Ronettesin pophelmet, kuten Do I Love You (Philles, 1964) ja (The Best Part Of) Breakin’ Up (Philles, 1964).
 
New York’s A Lonely Town -biisissä Kaliforniasta New Yorkiin muuttanut surffari tuskailee eloa kylmän ja lumisen suurkaupungin keskellä ja haikailee takaisin tyrskynratsastajien satumaahan. Kuulostaa ehkä kornilta, mutta toimii komeasti. Kappale on tuotettu sopivan mahtipontisesti Phil Spectorin wall-of-sound -hengessä, ja sen Beach Boys -lauluharmonioilla höystetty melodia iskostuu takaraivoon kerta kuulemalta. Esityksessä yhdistyvät vastustamattomasti vilpitön kaihomieli ja vetävän aurinkoinen tulkinta.  
 
The Trade Winds saavutti vielä toisen pienimuotoisen hitin psykedeliaan päin kallellaan olevalla kappaleella Mind Excursion ja äänitti myös kokonaisen albumin ennen kuin vaihtoi nimekseen The Innocence. Peter Andreoli ja Vincent Poncia Jr. levyttivät 1960-luvun loppupuolella myös omilla nimillään, ja Poncia tuotti sittemmin mm. Ringo Starrin ja Kissin albumeita. Andeolin ja Poncian musiikkiuran huippukohta on kuitenkin juuri tuo The Trade Windsin läpimurtosingle.
 
New York’s A Lonely Town toimii mainiosti myös kylmässä pohjolassa kesäkaihon vastalääkkeenä. The Trade Windsin sinkku pyörimään levylautaselle ja heti helpottaa: joku muukin kärsii siitä, ettei pääse mielin määrin surffaamaan. Aurinko, hiekkaranta ja meren tyrskyt – täältä tullaan!

Tekijä:

Levylöydöt