Levylöytö: Jackie Mittoo: Keep On Dancing

Julkaistu Su, 12/04/2009 - 06:00
  • Jackie Mittoo: Keep On Dancing -lp:n kansi (Kuva: )
  • Jamaikalaisen urkukunkun soul-reggae-instrupommi lunastaa lupauksensa ja pitää tanssijat liikkeessä.

Kosketinsoitinvelho Jackie Mittoo (1948—1990) oli mukana muovaamassa jamaikalaisen popmusiikin soundia halki sen kehityksen skasta rocksteadyn kautta reggaeen. Jackie Mittoo oli The Skatalitesin perustajajäsen, ja hänet tunnettiin paitsi omaperäisenä muusikkona ja säveltäjänä, myös legendaarisen Studio One –levy-yhtiön musiikillisena maestrona. Mojovan maistiaisen Jackie Mittoon rytmimusiikkicocktailista tarjoaa hänen kolmas sooloalbuminsa Keep On Dancing (Coxone Records, 1969).

 The Skatalitesin hajottua vuonna 1965 Jackie Mittoo siirtyi soolouralle. Samanaikaisesti Mittoo jatkoi tiukkaa tahtia Studio Onen leivissä, jossa hän toimi studio-yhtyeen johtajana, sovittajana, säveltäjänä ja kykyjenetsijänä. Hänen sopimukseensa Studio One –pomo Coxone Doddin kanssa kuului tiettävästi velvoite säveltää viisi uutta biisipohjaa viikossa, mikä merkitsi vuosien varrella satojen Mittoon teosten ja sovitusten sävelaarteistoa Studio Onen mittavassa tuotannossa.
 
Keep On Dancing sisältää 12 nasevaa, urkuvetoista instrumentaalia. Rocksteady ja varhainen reggae ammensivat runsaasti vaikutteita amerikkalaisesta rytmimusiikista, mikä kuuluu vahvasti myös Jackie Mittoon soitossa tällä albumilla. Poljentona on vetävä reggae, jota on höystetty svengaavilla soul- ja funk-sävyillä. Pääosa materiaalista on Mittoon omaa, mutta joukossa on myös mm. Booker T & The M.G.’s -henkinen tulkinta western-tunnarista Hang ’Em High. Tasavahvan levyn parhaimmistoon lukeutuvat Clean Up, Blue Lue sekä nimibiisi Keep On Dancing.
 
Jackie Mittoon soololevyt ovat kautta linjan maukkaita kokonaisuuksia, mutta Keep On Dancing –albumin iskevät urkusoolot ja tarttuvan tanssittavat rytmit kiteyttävät jotain olennaista Mittoon panoksesta muusikkona, säveltäjänä ja sovittajana Studio Onen ja reggaen kehityksessä.  

Tekijä:

Levylöydöt