Leylöytö: Matti Järvinen: Matin levy

Julkaistu Su, 22/02/2009 - 12:59
  • MatinlevyLL.jpg (Kuva: )
  • 'Tää sukellus niin pitkä on, ei lopu milloinkaan'. Matti Järvinen tuli jostain, tekaisi unohdetun proge-klassikon ja katosi taas jonnekin. Varsinainen ''yksinäinen ratsastaja''.

Matin levystä (Hi-hat 1976) kirjoittamisen voi aloittaa vaikka lopusta; levyn päättävä (tämän jutun ingressissä siteerattu) Sameassa vedessä on ainoa kappale joka saattaa olla joillekin tuttu. Se on melodinen, tasapainoinen pop-teos jota on vuosikymmenien mittaan siunattu jopa jonkinlaisella radiosoitolla. Levyn laulelmaosastoon lukeutuvassa biisissä kuullaan vähiten muulle materiaalille ominaisia proge- ja jazz-elementtejä.

Matti Järvinen on muusikkona monilahjakkuus, joka oli mm. opiskellut viulunsoittoa. Miehen kitaristin ura alkoi proosallisesti oman soittimen rakentamisella koulun puutyötunnilla. Pitkäsoitollaan hän soittaa, laulamisen lisäksi, myös mm. huilua, pianoa, klavinettia ja syntetisaattoria. Apuna studiossa ovat Ilkka Hanski (basso) ja Upi Sorvali (rummut). Järvinen vastaa (paria sanoitusta lukuunottamatta) itse muusta sisällöstä sovituksia ja kansia myösten. Levyn kömpelöhkö otsikko on siis vähintääkin perusteltu.

Kitaravirtuoosin maineessa ollut mies malttaa pitää turhan sooloilun ja kikkailun pois framilta. Kysehän ei ole kovinkaan dominoivasta geenistä etenkään proge-osastolla. Matin levyllä instrumentaatiot palvelevat kokonaisuutta, eivät itseään. Poissa ovat genren pahimmat maneerit. Kappaleet on tiivistetty 'normaaliin' pop-kappaleiden mittaan. 'Musiikillista tajuntaa laajentava, edistyksellinen', toisto ja ylenpalttinen maalailu on jätetty toiseen kertaan. 

Levyn tunnelmat vaihtelevat kunnianhimoisesta, tiukasta ja polveilevasta instrumentoinnista hempeään folkmaiseen melodisuuteen. Jossain vilahtavat kansanmusiikki, blues ja melankolinen, suomalainen, lauluperinne. Tekstimaailmassa liikutaan arkipäivän inhimillisistä kokemuksista kasvikunnan mahdollisen tunne-elämän pohdiskeluihin. Tunnetummista aikalaisistaan levy tuo ajoittain mieleen Tabula Rasan ja Kasevan.

Matin levy sai ilmestyttyään ylistävät kritiikit. Suurta yleisöä levy ei tavoittanut ja myyntiluvut jäivät kehnoiksi. Huonoon myyntiin ja yhteistyön katkeamiseen levy-yhtiön kanssa vaikuttivat osaltaan Järvisen mielenkiinnottomuus keikkailua kohtaan. Hän vetäytyikin kokonaan musiikki-bisneksestä melko pian.

Levyn julkaissut Hi-hat merkki perustettiin 70-luvulla, Love Recordsin innoittamana, Finnlevyn alaisuuteen julkaisemaan kokeellisempaa materiaalia. Hi-hatin muita artisteja oli mm. Kalevala.

Matin levy oli pitkään harvinainen ja himoittu keräilykohde. Kulttuuriteko, uusintajulkaisu, suoritettiin Rocket Recordsin toimesta 2007. Pienen painosmäärän vuoksi senkin saatavuus saattaa jo tosin olla hankalaa.

 

 

 

Levylöydöt