Levylöytö: McAlmont & Butler: Bring It Back

Julkaistu Su, 16/08/2009 - 13:40
  • McAlmont & Butler: Bring It Back -albumin kansi (Kuva: )
  • Notkeaa soulia kekseliäillä kitarakoukuilla höystettynä: McAlmont & Butler osuvat maaliin toisella levyllään.

McAlmont & Butler on brittiläisen laulajan David McAlmontin ja Suede-yhtyeen entisen kitaristin Bernard Butlerin yhteisprojekti. Yhtyeen toinen levy Bring It Back (EMI, 2002) on vaille ansaitsemaansa huomiota jäänyt moderni soul-albumi, jossa yhdistyvät onnistuneesti Motown- vaikutteet, vetävä tuotanto ja energiset kitarariffit.

David McAlmont ja Bernard Butler aloittivat yhteistyönsä vuonna 1994 Butlerin lähettyä Suedesta. Julkaistuaan pari menestyksekästä singleä parivaljakko ajautui kitkeriin erimielisyyksiin, ja tiet erkanivat. Ensimmäinen albumi The Sound of McAlmont and Butler (Hut, 1996) julkaistiin, kun yhtye oli jo hajonnut. Seitsemän vuotta myöhemmin vanhat kaunat oli haudattu, ja yhteistyö käynnistyi uudelleen.

 
Bring It Back -albumin yllä leijuu laatutyön leima. Biisimateriaali on taitavasti taottua ja kauttaaltaan McAlmont & Butlerin sävelahjosta peräisin. David McAlmontin korkeasointinen tenori soljuu notkeasti svengaavien biisien päällä. Hänen persoonallinen lauluäänensä tekee levystä erityisen ja pitää hehkullaan loitolla mielleyhtymät nostalgisesta tyyliharjoitelmasta tai vähäverisestä kahvipöytä-soulista. Bernard Butlerin vahvat kitaraosuudet tuovat kokonaisuuteen omaleimaisuutta ja tuoretta dynamiikkaa.
 
Levy on parhaimmillaan sellaisissa uljaan mahtipontisissa vyörytyksissä, kuten wah-wah-kitaroilla kuorrutettu avausbiisi The Theme From McAlmont & Butler tai majesteettisilla jousisovituksilla varustettu Falling. Huippuhetkiin lukeutuu myös Butlerin kekseliäillä kitarakoukuilla höystämä nimibiisi. Vastapainoa ja syvyyttä kokonaisuuteen tuovat sellaiset sävykkäät balladit, kuten päätösraita Beat.
 
Bring It Back on ilmava albumi, joka yhdistää klassisen soulperinteen oivaltavaan kitarapoppiin tuoreella ja toimivalla tavalla.

Tekijä:

Levylöydöt