Levylöytö: Television Personalities: And Dont The Kids Just Love It

Julkaistu Su, 24/05/2009 - 06:00
  • TV Personalities: And Don't The Kids Just Love It -albumin kansi (Kuva: )
  • Poptaide, kirjallisuuden klassikot ja punk kohtaavat riemastuttavin tuloksin TV Personalitiesin ensialbumilla

 

Television Personalities – tuttavallisemmin TVP’s – on nokkamiehensä Dan Treacyn ympärille vaihtelevin kokoonpanoin keriytynyt yhtye, jonka musiikissa yhdistyvät punkin tee-se-itse-estetiikka, pettämätön popvainu, näppärät sanoitukset ja tuoreenkarhea esillepano.  Brittiyhtye nousi esiin vuonna 1978 EP:llään Where’s Bill Grundy Now? (Kings Road). Pienimuotoiseksi hitiksi tuolta EP:ltä nousi punkin lieveilmiöitä ironisesti kommentoinut kappale Part-Time Punks, josta bändi useimmiten muistetaan. TVP’s ei kuitenkaan jäänyt yhden hitin ihmeeksi. Bändin ensialbumi And Don’t The Kids Just Love It (Rough Trade, 1981) on kerrassaan hieno poplevy, johon tiivistyy jotain olennaista yhtyeen viehätyksestä.
 
And Don’t The Kids Just Love It sisältää viljalti viittauksia popkulttuuriin, poptaiteeseen, kirjallisuuteen, elokuviin ja tv-sarjoihin. Albumin kannessa 1960-luvun huippumalli Twiggy nähdään The Avengers -tv-sarjan päähahmon, herrasmiesagentti John Steedin (Patrick McNee) kainalossa. Monet kappaleiden nimistä ovat suoria lainoja kirjoista (Look Back In Anger, Picture Of Dorian Gray) tai elokuvista (La Grande Illusion). Nämä viittaukset on kuitenkin tehty luontevasti ja pikemminkin innokkaan fanin perspektiivistä, kuin itsetarkoituksellisena tehokeinona.
 
Dan Treacyn laulu on useimmiten aran kuuloista, sovitukset riisuttuja ja tuotanto askeettista, kuin yhdellä mikrofonilla treenikämpällä tallennettua. Kotikutoinen soundi on kuitenkin osa albumin viehätystä, ja sävellyksissä on vastustamatonta tenhoa ja teeskentelemättömyyttä. Sanoituksissa Treacy luonnostelee tarkkanäköisiä arkielämän tuokiokuvia, toisinaan hyväntuulisesti ja leikkisästi, toisinaan tummemmissa sävyissä. Sellaiset biisit kuten Glittering Prizes tai Geoffrey Ingram ovat popmusiikkia parhaimmillaan.
 
Television Personalitiesin vaikutus muihin yhtyeisiin on ollut sen levyjen myyntilukuja huomattavasti laajempi, sillä mm. sellaiset myöhempien aikojen nimibändit kuten The Jesus And Mary Jane tai Pavement ovat auliisti myöntäneet velkansa TVP’sille.  Dan Treacy yhtyeineen on jatkanut musiikintekoa marginaalissa ajoittaisista taloudellisista ja henkilökohtaisista ongelmista huolimatta. Television Personalitiesin debyyttialbumi on kiteytymä viatonta pop-sensibiliteettiä, haavoittuvuutta ja elämäniloa, josta kaivaukset yhtyeen tuotantoon kannattaa aloittaa.

Tekijä:

Levylöydöt