Levylöytö: The Mohawks: The Champ

Julkaistu Su, 30/11/2008 - 07:00
  • TheMohawks_TheChamp_kansi (Kuva: )
  • Iloisesti Hammondilla - The Mohawks lyö tiskiin iskevää instrumentaalitykitystä, jota hip hop -tuottajat ovat ahkerasti samplanneet

The Mohawksin albumi The Champ (Pama, 1968) on instrumentaalimusaa parhaasta päästä. Albumin arvoa ei lainkaan vähennä se tosiasia, että The Mohawks ei ollut ”oikea” yhtye. Kyseessä oli sessiomuusikoista koottu kokoonpano, jota johti brittiläinen urkuri/säveltäjä Alan Hawkshaw.

Alan Hawkshaw aloitti uransa 1960-luvun alkupuolella yhtyeessä Emile Ford And The Checkmates. Hän soitti myöhemmin myös The Shadowsin keikkakokoonpanossa ja tuotti mm. Serge Gainsbourgin ja Jane Birkinin levyjä. Suurin osa hänen musiikillisesta urastaan on kuitenkin painottunut studiotyöskentelyyn ja sävellystyöhön. Hawkshaw on ollut mukana arviolta 7000 äänityssessiossa.  Studiomuusikkona hän profiloitui nimenomaan tuhdin Hammond-urkusoundin brittiläiseksi takuumieheksi.

Alan Hawkshaw’ta on kutsuttu katalogimusiikkisäveltäjien kuninkaaksi, johtuen hänen laajasta sävellystuotannostaan 1960, -70 ja 80-luvuilla tuolla saralla. Katalogi- tai tuotantomusiikki on elokuvien, TV-, ja radio-ohjelmien taustakäyttöön tarkoitettua musiikkia. The Mohawksin albumi on koostettu Hawkshaw’n ja hänen studiokettujensa funkimman laidan repertuaarista, kappaleista, jotka lienevät alun perin sävelletty ja tehty juuri katalogimusiikkikäyttöön.

Tuon Alan Hawkshaw’n katalogimusiikki- tai studiomuusikkotaustan ei pidä kuitenkaan antaa johtaa harhaan. The Mohawks yhdistelee The Champ -albumilla sujuvasti ja tehokkaasti soulin, funkin, jazzin ja pop-psykedelian eri sävyjä. Yhteisenä nimittäjänä on Alan Hawkshaw’n raivoisa Hammond-uruttelu, joka piiskaa biisejä armottomalla sykkeellä eteenpäin. Lisämaustetta tiukasti svengaavalle yhtyesoinnille antavat napakat puhallinriffit sekä sielukkaat, tyttöpop-henkiset vokaaliosuudet, joita kiekolla kuullaan aika ajoin.

Levyn biisimateriaali on vahvaa kautta linjan. Albumin parasta antia ovat Hawkshaw’n omat sävellykset, kuten vaikkapa nimibiisi The Champ, Senior Thump tai Beat Me Till I’m Blue. Mukana on myös pari sinänsä toimivaa lainakappaletta, jotka jäävät kuitenkin kakkoseksi The Mohawksin omien sävelaarteiden rinnalla. 

Jotain The Champ –albumin vetovoimasta kertonee myös se, että kiekko on kuulunut hip hop –tuottajien vakioarsenaaliin hyvien rytmiluuppien lähteenä. Artistit De La Soulista DJ Shadow’n kautta Redmaniin ovat samplanneet The Mohawksia omassa tuotannossaan. Jos pidät Hammond-vetoisesta go-go-musiikista, tätä levyä ei kannata ohittaa.

Tekijä:

Levylöydöt