Levylöytö: Mayflower: Mountain memories

Julkaistu Su, 07/12/2008 - 07:00
  • Mountain memories -levyn kansi. (Kuva: )
  • Ensimmäisestä suomalaisesta rock-levystä voidaan olla montaa mieltä. Ensimmäisiä suomalaisia bluegrass-levyjä on kuitenkin vain yksi. Entä kuinka moni tuntee sen?

Mayflowerin Mountain Memories (Gold Disc 1979) on ensimmäinen kotimaisin voimin tehty bluegrass-pitkäsoitto. Se saattaa hyvinkin olla myös paras. Mayflower oli myös eräiden herrojen onnistunut pelinavaus suomalaiselle pop ja rock-kentälle.

Mayflowerissa vaikuttivat Paul Öhrenberg (laulu, kitara),  Ahti Marja-aho (viulu, laulu), Kari Reiman (banjo,mandoliini, laulu), Teuvo Lampinen (basso, laulu) ja Kalle Jämsen (kitara, laulu). Miehistöä kuultu ja nähty myöhemmin mm. Tuomari Nurmion ja Ismo Alangon yhtyeiden riveissä, Värttinässä, Vanhassa isännässä jne.

Ahti Marja-aho muistaa tapahtumat hyvin:

-Levytys oli joka kundille ensimmäinen. Porukkaa oli pyörinyt siinä aikansa ja bändi muodostunut pikku hiljaa. Mayflowerista oli muutoin myöhemmin luontevaa siirtyä Handen (Nurmio) bändiin. Soittihan Mayflower hänen ekojen demojensa taustalla, kertaa bassotaiturina paremmin tunnettu Marja-aho.

Yhteissoitto ja lauluharmoniat toimivat Mountain Memoriesilla saumattomasti. Soittamisen riemu ja taito yhdistyvät tyylitajuun ja tietotaitoon käsittelyssä olevasta genrestä. Soittamisen lisäksi on opeteltu musiikinlajin salat ja lainalaisuudet. Internetin, Googlen ja MP3:n aikalaisten on syytä muistaa, että tuohon aikaan levyjen (tai audion) hankkiminen Amerikasta ei ollut aivan parin napinpainalluksen takana.

-Kari ja Paul lukivat ahkerasti Sing Out lehteä ja tilailivat sen perusteella levyjä Jenkeistä. Itsekin turvauduin Amerikan-sukulaisiin, myhäilee Marja-aho.

Levyn onnistumiseen vaikutti ratkaisevasti sekin, että yhtye kiersi (voitettuaan Joensuussa järjestetyn country&western-kilpailun) muutaman kuukauden USA:n sydänmailla, esiintyen niin pubeissa kuin suorissa radiolähetyksissäkin. Yhtye ja levytettävä materiaali jalostuivat vaativimmissa mahdollisissa olosuhteissa.

Levyn kappalevalokoima on sekoitus amerikkalaisia kansanlauluja, tunnettujen jenkki-säveltäjien tekeleitä sekä omaa tuotantoa. Levy edustaa modernimpaa bluegrassia, ns. newgrassia. Lahjakasta muusikkorypästä on bonuksena siunattu vielä varsin täydellisesti yhteen sointuvilla lauluäänillä. Suomalaisia kroonisesti stressaavasta englannin lausumisestakin selvitään kunnialla. Suomalaisuus on levyllä pelkkää plussaa: amerikkalaisia alan harrastajia toisinaan rasittavat imelyys ja 'naukuminen' loistavat poissaolollaan.

Avausraita Are you missin' me tekee pelin heti selväksi. Nyt mennään kovaa ja kielet saavat sormilta kyytiä. Levyn 'nimikappale' Smoky Mountain memories edustaa levyn tunnelmoivinta osastoa. Hurjassa viuluvetoisessa instrumentaalirypistyksessä Orient blossom special leijutaan preerian lisäksi myös jossain pustan ja Kauko-Aasian arojen yllä.

Mountain memories ei sorru edes liian monen, muutoin kelvollisen, kotimaisen aikalaisensa helmasyntiin; puolivillaiseen äänitykseen/miksaukseen.

-Äänittäjä Dan Tigerstedtin panosta ei voi korostaa liikaa. Jos stemmat tai sovitukset tökkivät, löysi Danu usein niksit niihinkin. Sopivaa kaikua lauluun haettiin välillä porraskäytävästä ja jos stemma ei kuulostanut puhtaalta, tuplattiin lauluraidat ja homma loksahti aavemaisesti kohdalleen.

Mayflower levytti vielä yhden pitkäsoiton Painted Times  Esa Pulliaisen Etnomono merkille vuonna 1981. Toisella levyllään yhtye laajensi ilmaisuaan bluegrassista mm. bluesin ja jazzin suuntaan. Tämän jälkeen yhtyeen jäseniä odottivat uudet haasteet.

 

 

 

Levylöydöt