Kenny Burrell: Have Yourself a Soulful Little Christmas

Julkaistu Su, 09/12/2007 - 07:00
  • Kenny Burrell: Have Yourself a Soulful Little Christmas (Kuva: )
  • Kenny Burrellin joululevy on aivan ehdotonta taustamusaa joulun valmistelulle, lahjavalvojaisiin ja sen avulla saa aattoiltana koko perheen rauhoittumaan joululahjojen avaamisen aiheuttamasta tunnemyrkystä.

Jazzkitaristi tiluttamassa joululauluja – voiko kyseessä olla mitään muuta kuin puisevaa pakkopullaa? Kyllä voi. Ainakin kun kyseessä on Kenny Burrellin kaltainen kitaravelho, joka loihtii joulun standardisävelmistä sielukkaita ja svengaavia versioita.

Kenny Burrell (s. 1931) on amerikkalainen jazzkitaristi, jonka juuret ovat bebopissa ja bluesissa. Hän teki ensilevytyksensä vuonna 1951 Dizzy Gillespien yhtyeen jäsenenä. Burrell on esiintynyt ja levyttänyt sellaisten jazzin suuruuksien kuten John Coltranen, Billie Holidayn ja Jimmy Smithin kanssa. Hän on myös johtanut monia omia kokoonpanojaan 1950-luvulta lähtien.

Have Yourself a Soulful Little Christmas -levyn materiaali koostuu enimmäkseen sellaisista jouluklassikoista kuten White Christmas tai Little drummer boy. Toisaalta mukana on myös Sound of Music -elokuvasta tuttu My favorite things, joka – vaikka ei sinänsä joululaulu olekaan – istuu kokonaisuuteen täysin luontevasti. Samoin gospel-henkinen Children go where I send thee muovautuu Burrellin käsittelyssä Hammond-urkujen, puhallinriffien ja rivakan backbeatin eteenpäin piiskaamaksi jouluspesiaaliksi. Oma suosikkini on kansansävelmä God rest ye merry gentlemen, joka on sovitettu hienovaraisen hypnoottiseksi jazzvalssiksi. Tuttu melodia uudessa sointiympäristössä on niin tenhoava, että se tekee mieli kuulla heti uudestaan. Erikoismaininta onkin annettava Richard Evansin johtaman ja sovittaman orkesterin luomalle vaihtelevalle ja hienovaraiselle sointipohjalle, jonka päällä Burrellin soitto lepää.

Kenny Burrellin joululevy on aivan ehdotonta taustamusaa joulun valmistelulle, lahjavalvojaisiin ja ennen kaikkea sen avulla saa aattoiltana koko perheen rauhoittumaan joululahjojen avaamisen aiheuttamasta tunnemyrkystä. Lisäksi, kuten Down Beat -lehden arvostelussa jo heti tuoreeltaan vuonna 1967 todettiin, tätä levyä voi kuunnella mihin vuodenaikaan tahansa.

Tekijä:

Levylöydöt