Christmas Rap - (W)rap It Up, I'll Take It!

Julkaistu Pe, 21/12/2007 - 11:23
  • Christmas Rap - (W)rap It Up, I'll Take It! (Kuva: )
  • Kokoelmalevyn Christmas Rap (Profile Records, 1987) kulmakivenä on Run-D.M.C:n esittämä Christmas in Hollis. Se on oikeasti vetävä kappale, josta on muodostunut rapin jouluklassikko

Rap-joululevy, sen on pakko olla vitsi! No, niinhän se onkin. Vakavasti otettavan ja katu-uskottavan hiphopin rinnalla on aiemminkin ratsastettu uutuusarvolla ja kokeiltu erilaisia hullutuksia. Miksei sitten julkaistaisi jouluaiheista kokoelmaa. Eikä rapin ja jouluteeman yhdistämistä kokeiltu tässä ensi kertaa, esimerkiksi Kurtis Blow teki jo vuonna 1979 biisin Christmas Rappin’.

Kokoelmalevyn Christmas Rap (Profile Records, 1987) kulmakivenä on Run-D.M.C:n esittämä Christmas in Hollis. Se on oikeasti vetävä kappale, josta on muodostunut rapin jouluklassikko. Levyn muut artistit ovatkin sitten tuntemattomampaa kaartia. King Sun, Sweet Tee ja Dana Dane saattavat olla tuttuja vanhan koulukunnan hiphopin ystäville, mutta tietojen löytäminen muista esiintyjistä edellyttääkin jo keskimääräistä sinnikkäämpää googlausta.

Christmas in Hollis -biisi oli hitti, ja on helppoa nähdä tämä kokoelma vain levy-yhtiön yrityksenä hyödyntää sen menestys keräämällä sekalainen kokoelma nopeasti kyhättyjä, jouluaiheisia rap-sutaisuja tuon kappaleen ympärille. Aivan näin synkeästi asiat eivät kuitenkaan ole. Vaikkei Christmas Rap mitään kuolemattomia esityksiä Run-D.M.C:n lisäksi sisälläkään, tarjoaa tämä pilke silmäkulmassa tehty albumi silti monta viihdyttävää hetkeä. Eikä mikään levy, joka sisältää niinkin mainiosti nimettyjä biisejä, kuten Derek B:n Chillin’ with Santa tai Spyder-D:n Ghetto Santa, voi olla läpeensä kelvoton.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on käypä vaihtoehto kaikille niille, jotka haluavat virittäytyä joulutunnelmaan ilman kuluneimpia joulusävelmiä. Lisäpisteet levyn hauskasta kannesta, jossa kovasti Runin tai D.M.C:n oloinen heppu on kauttaaltaan kääritty lahjapaperiin Adidas Superstar -tossuja lukuun ottamatta.

Tekijä:

Levylöydöt