Slade: Merry Xmas Everybody!

Julkaistu Su, 23/12/2007 - 07:00
  • Slade: Merry Xmas Everybody! (Kuva: )
  • Bootboy Beatles joulutunnelmissa.

Mikä on kaikkien aikojen paras joululaulu? No, tietenkin Sladen Merry Xmas Everybody – ainakin jos briteiltä kysytään. Hiljattain toteutetussa äänestyksessä englantilainen yleisö äänesti kyseisen biisin rakastetuimmaksi joululauluksi kautta aikojen. Se on saavuttanut saarivaltiossa samankaltaisen joulun virallisen tunnussävelmän aseman, kuin vaikkapa Bing Crosbyn White Christmas Yhdysvalloissa.

Slade oli brittiläinen glamrockyhtye, joka hallitsi hittilistoja Englannissa 1970-luvun alkupuolella. Bändi teki yhteensä 11 Top 5 -hittiä vuosien 1971 ja 1974 välisenä aikana. Erotuksena monista glamrockin päivänperhoista Sladella oli monta ässää hihassaan: tiukkaakin tiukemmaksi hitsautunut soittotaito, nippu mahtibiisejä, joiden kertosäkeet saavat hiljaisimman hissukankin yhtymään huligaanihoilotukseen sekä ennen kaikkea laulusolisti Noddy Holderin ainutlaatuinen, kimeänkarhea lauluääni.

Merry Xmas Everybody (Polydor, 1973) oli bändin kuudes ja viimeinen ykköshittisingle. Biisi oli Sladen Noddy Holderin ja basisti Jim Lean käsialaa. Tämä kaksikko kynäilikin valtaosan bändin sävellyksistä ja oli huippuhetkinään kuin glamrockin Lennon/McCartney. Kappaleen rungon muodosti Noddy Holderin jo vuonna 1967 säveltämä, pöytälaatikkoon jäänyt biisi Buy me a rocking chair. Holder on itse todennut MOJO-lehden (11/06) haastattelussa:

”Tiesin tarkalleen, miltä halusin biisin kuulostavan. Ei mitään lapsikuoroja tai aisakelloja. Halusin tehdä työväenluokkaisen, brittiläisen joululaulun, joka istui aikakauden poliittisen ja yhteiskunnalliseen ilmapiiriin. Se oli synkeää aikaa: sähkökatkoksia, tv-ohjelmat loppuivat aikaisin sähkön säännöstelyn takia, kaivosmiesten lakko... koko maa oli sekasortoisessa tilassa. Sen takia kehitin riimin ’Look to the future now/It’s only just begun’. Ainoa mahdollisuus oli yrittää uskoa tulevaisuuteen. Maa oli täysin aallonpohjassa. Sellaisina aikoina ihmiset turvautuvat aina showbisnekseen.”

Merry Xmas Everybody äänitettiin New Yorkissa syyskuussa 1973. Siinä missä suurin osa yhtyeen aiemmasta tuotannosta oli äänitetty käytännössä livenä, rakennettiin kappale tällä kertaa pala palalta studiossa. Tämä metodi ei kuitenkaan vähentänyt biisin iskukykyä: kolmen kuukauden kuluttua single oli listaykkönen. Sladen Merry Xmas Everybody on vuosien varrella noussut Englannin Top 40 –listalle neljä kertaa alkuperäisen julkaisuajankohtansa jälkeen. Se on muodostunut osaksi jouluperintöä Englannin lisäksi koko popmusiikkia kuuntelevan yleisön tajunnassa.

Tekijä:

Levylöydöt