Au Pairs: Playing With A Different Sex

Julkaistu Su, 30/03/2008 - 06:00
  • Au Pairs: Playing With A Different Sex (Kuva: )
  • Au Pairsin sanoitukset ovat vahvasti feministisiä. Bändin kahden naisen ja kahden miehen valistunut yhteisrintama antoi perspektiiviä yhtyeen suorasanaisille, sukupuolirooleja kyseenalaistaville sanoituksille.

Playing With A Different Sex (Human Records, 1981) on Birminghamissa vuonna 1979 perustetun post-punk-yhtyeen Au Pairsin ensimmäinen albumi. Vuonna 1982 hajonnut Au Pairs ehti julkaista kaksi levyä, joilla on ollut suuri vaikutus paitsi 1990-luvun alkupuolen riot grrl -feministipunkskenen bändeihin myös sellaisiin yhtyeisiin, kuten Pixies, DFA tai Rapture.

Au Pairs edusti samaa post-punkin politisoitunutta laitaa kuin Gang Of Four. Bändin keulahahmona oli laulaja/kitaristi Lesley Woods, ja muut jäsenet olivat kitaristi Paul Foad, basisti Jane Munro sekä rumpali Pete Hammond. Playing With A Different Sex -levyllä yhtyeen soundi on omaperäinen synteesi punkia, funkia ja reggaevaikutteita. Pääosassa on tiukka rytmisektio, jota terävästi nakuttavat kitarariffit tehostavat. Keskeisenä elementtinä on myös Lesley Woodsin persoonallinen ja vahva lauluääni, jota toisen kitaristin Paul Foadin ajoittain väliin haukahtama taustalaulu hienosti täydentää.

Au Pairsin sanoitukset ovat vahvasti feministisiä. Bändin kahden naisen ja kahden miehen valistunut yhteisrintama antoi perspektiiviä yhtyeen suorasanaisille, sukupuolten epätasa-arvoa ruotiville ja perinteiset sukupuoliroolit kyseenalaistaville sanoituksille. Playing With A Different Sex -albumin kappaleiden aiheet liikkuvat mm. parisuhdeväkivallassa tai naisvankien kohtelussa Pohjois-Irlannissa. Au Pairs onnistuu kuitenkin välttämään kiilusilmäisen kiihkoilun. Sanoituksissa on aimo annos sarkasmia ja yllättäviä näkökulmia. Melodiat ovat vahvoja ja tiukasti svengaavia, nykivästi etenevän, kulmikkaan rytmin saadessa tanssijalan vipattamaan.

Levyn kohokohtia ovat singlenäkin julkaistu It’s Obvious, miehisiä fantasioita purevasti suomiva Dear John, dub-reggaestä ammentava Headache For Michelle sekä räväkkä Unfinished Business. Albumi sai ilmestyessään kriitikoilta innostuneen vastaanoton, mutta sen kaupallinen menestys jäi vaatimattomaksi. Playing With A Different Sex on post-punkin unohdettu klassikko, joka kuulostaa edelleen tuoreelta ja ajankohtaiselta.

Tekijä:

Levylöydöt