Young Disciples: Road To Freedom

Julkaistu Su, 04/05/2008 - 06:00
  • Young Disciples: Road To Freedom (Kuva: )
  • Road To Freedom (Talkin’ Loud, 1991) on acid jazz -leimastaan huolimatta ennen muuta moderni soul-levy, jonka kantavana voimana on Carleen Andersonin sielukas laulu.

1980- ja 1990-lukujen vaihteessa kukoistaneen acid jazz -skenen bändit yhdistivät jazzia, soulia, funkia ja hip hop -elementtejä elektroniseen tanssimusiikkiin. Nimi ”acid jazz” sai alkunsa britti-DJ Gilles Petersonin ja Chris Bangsin klubillaan heittämästä vitsistä, väännöksenä acid housesta. Gilles Peterson olikin eräs skenen keskeisistä toimijoista, jonka perustamalle Talkin’ Loud -levymerkille levytti myös Young Disciples.

Brittiläis-amerikkalainen Young Disciples perustettiin Lontoossa vuonna 1990. Yhtyeen rungon muodostivat Carleen Anderson (laulu, kosketinsoittimet), Marc Nelson (basso, kitara, urut, ohjelmointi) ja Femi Williams (lyömäsoittimet, ohjelmointi).

Toisen polven soul-laulaja Carleen Anderson (Bobby Byrdin ja Vicki Andersonin tytär) oli tavannut Marc Nelsonin ja Femi Williamsin ollessaan JB Allstarsin kanssa Englannin kiertueella vuonna 1989. Nelson ja Williams pyysivät Andersonia muuttamaan Englantiin ja ryhtymään perusteilla olevan yhtyeensä laulajaksi.

Road To Freedom (Talkin’ Loud, 1991) on acid jazz -leimastaan huolimatta ennen muuta moderni soul-levy, jonka kantavana voimana on Carleen Andersonin sielukas laulu. Myös taustat on toteutettu svengaavasti ja idearikkaasti. Mukana on lisäksi aimo joukko nimekkäitä vierailijoita Maceo Parkerista Paul Welleriin.

Avausraita Get Yourself Together tekee heti pelin selväksi. Gospel-henkisen urun säestyksellä laulettu intro muuttuu yhtäkkiä hip hop -biitin ja poikkihuiluriffin tahdittamaksi maukkaaksi rytmikeitokseksi. Levyn huippuhetkiin kuuluvat lisäksi Young Disciplesin ainoaksi listahitiksi päätynyt Apparently Nothin’, tiukasti svengaava All I Have sekä majesteettinen Freedom Suite.

Road To Freedom
jäi Young Disciplesin ainoaksi albumiksi. Carleen Anderson siirtyi sittemmin soolouralle. Marc Nelson ja Femi Williams ovat toimineet tuottajina ja tehneet remiksauksia Young Disciplesin nimissä yhtyeen hajoamisen jälkeenkin.

Road To Freedom on brittiläisen soulin unohdettu klassikko, jonka ennakkoluuloton rytmimusiikin sekoitus ennakoi myöhempää nu-soulin aaltoa.

Tekijä:

Levylöydöt