John Phillips: John The Wolfking Of L.A.

Julkaistu Su, 11/05/2008 - 06:00
  • John Phillips: John The Wolfking Of L.A. (Kuva: )
  • Albumin kohokohtia ovat avausraita April Anne, haikean kaunis Someone’s Sleeping sekä singlenäkin julkaistu Mississippi, jonka myös Elvis Presley oli kiinnostunut levyttämään.

The Mamas And The Papas -yhtyeen hajottua sisäisiin ristiriitoihin vuonna 1968 bändin johtohahmo John Phillips (1935–2001) huomasi olevansa uudessa tilanteessa, kun hänen läpi 1960-luvun jatkunut odysseiansa musiikillisen perheen patriarkkana oli ohi.

John Phillips ryhtyi levyttämään ensimmäistä soololevyään John The Wolfking Of L.A. (Dunhill, 1970) talonsa ullakolle rakentamassaan studiossa. Hän käytti jo Mamas & The Papas -ajoilta tuttuja studiomuusikoita (ydinryhmänä rumpali Hal Blaine, pianisti Larry Knechtel, basisti Joe Osborne). Mukana oli lisäksi Elvis Presleyn luottokitaristi James Burton sekä taustalaulajana mm. Darlene Love.

Biisimateriaali on selvästi erilaista kuin The Mamas And The Papasin Kalifornian auringossa paahtunut hippipop. Levyn yleistunnelma on yhtäaikaa rento, melankolinen ja pohdiskeleva. Sanoituksissa John Phillips käy läpi elämäänsä ja ihmissuhteitaan aiempaa tummemmissa sävyissä. Kimmeltävät steel-kitarat tuovat mukaan countrysävyjä.

Albumin kohokohtia ovat avausraita April Anne, haikean kaunis Someone’s Sleeping sekä singlenäkin julkaistu Mississippi, jonka myös Elvis Presley oli kiinnostunut levyttämään. Hanke kuitenkin kariutui Elviksen manageriin eversti Tom Parkeriin, joka suhtautui nihkeästi John Phillipsin kaltaisiin ”hippeihin”.

John Phillips ei ollut tyytyväinen lopputulokseen ja toteaa omaelämäkerrassaan: ”Soololevyni todisti, että minulla ei koskaan ole ollut bändin keulahahmolta vaadittavaa egoa. Kuulostan levyllä pahasti masentuneelta. Biiseissä ei sinänsä ollut mitään vikaa, taustalaulajat ja muusikot olivat loistavia, mutta lauluni kuulostaa veltolta ja ponnettomalta.” Tästä on helppo olla eri mieltä. Itse kuvailisin Philipsin laulusuoritusta pikemminkin intiimiksi ja tunnelmalliseksi, mikä toimii mainiosti levyn laulaja/lauluntekijä-ilmapiirissä.

Albumi floppasi ilmestyessään. John Phillips ajautui mm. huumeongelmiensa takia elämässään yhä enemmän sivuraiteelle eikä musiikillisesti tehnyt enää mitään järin merkittävää. Ilmeisten hittibiisien puuttumisesta huolimatta John The Wolfking Of L.A. on tasavahva kokonaisuus, joka todistaa miten hieno ja monipuolinen biisintekijä John Philips oli.

 

 

Tekijä:

Levylöydöt