Speedy West: Steel Guitar

Julkaistu Su, 17/02/2008 - 07:00
  • Speedy West: Steel Guitar (Kuva: )
  • Speedy Westin ainutlaatuinen pedal steel -soitto toi hänelle myös levytyssopimuksen Capitol Recordsin kanssa vuonna 1951. Steel Guitar -kokoelmalevy on mainio esimerkki Speedy Westin soundista.

Tässäpä vasta hulvaton levy, jota kuunnellessa kaikki sanaparin ”country ja steel-kitara” synnyttämät mielikuvat voi unohtaa. Pedal steel -kitaravirtuoosi Speedy West soittaa suohon luutuneet käsitykset siitä, miltä tällä instrumentilla soitetun musiikin pitäisi kuulostaa. Kuten albumin Steel Guitar (Capitol, 1960) esittelytekstin kirjoittaja, radio-dj ja muusikko Cliffie Stone toteaa: ”Speedy West on mies, joka on vastuussa steel-kitaran uudestisyntymisestä”. Tästä on helppo olla samaa mieltä, sellaisella vimmalla ja kekseliäisyydellä Speedy soitintaan käyttää.

Speedy West (1924–2003) innostui steel-kitaran soittamisesta jo 9-vuotiaana, mutta aloitti ammattimuusikon uransa vasta toisen maailmansodan jälkeen. Hän muutti perheineen Kaliforniaan vuonna 1946, työskenteli aluksi päivätöissä pesulassa ja teki klubikeikkoja iltaisin. Pari vuotta myöhemmin hän tapasi kitaristi Jimmy Bryantin, josta tuli hänen aisaparinsa sekä sessioissa että soololevyillä. Vuonna 1950 Speedy Westin ura lähti nousuun hänen soitettuaan Tennessee Ernie Fordin ja Kay Starrin levytyksillä kappaleissa I’ll Never Be Free ja Ain’t Nobody’s Business But My Own. Molemmista tuli isoja hittejä sekä country- että poplistoilla, ja Speedyn pedal steel -taituroinnista tuli kysyttyä paitsi studiossa myös keikoilla. Vuosina 1950–1955 Speedy West ja Jimmy Bryant soittivat yli 6000 levytyksellä 177 eri artistin kanssa. Näiden joukossa olivat mm. Frankie Laine, Doris Day, Bing Crosby, Frank Sinatra ja monet muut.

Speedy Westin ainutlaatuinen pedal steel -soitto toi hänelle myös levytyssopimuksen Capitol Recordsin kanssa vuonna 1951. Steel Guitar -kokoelmalevy on mainio esimerkki Speedy Westin soundista. Kaikki albumin biisit ovat Westin käsialaa ja materiaali on varsin monipuolista: western swingistä Havaiji-tunnelmointiin, cowboy-balladeista vauhdikkaisiin rekkaralleihin. Yhdistävänä tekijänä on Speedy Westin innovatiivinen steel-kitarointi, joka sinkoaa tavallisemmankin melodian ja sointukierron omiin sfääreihinsä. Myös Jimmy Bryantin ja kumppaneiden muodostama yhtye tekee tarkkaa ja svengaavaa työtä Speedyn taustalla. Speedy Westin Steel Guitar tuo takuuvarmasti hymyn kuuntelijansa huulille – riippumatta siitä, onko country-musiikki lähellä sydäntä vai ei.

Tekijä:

Levylöydöt