The Prisoners: The Last Fourfathers

Julkaistu Su, 13/04/2008 - 06:00
  • The Prisoners: The Last Fourfathers (Kuva: )
  • The Prisonersin kolmas albumi The Last Fourfathers (Own-Up, 1985) on mestariteos, jossa bändin soundi kiteytyy huippuunsa.

The Prisoners oli yksi 1980-luvun parhaista brittibändeistä. Silti ei kannata ihmetellä, mikäli et ole koskaan kuullutkaan tästä yhtyeestä. Kyseessä on nimittäin malliesimerkki bändistä, joka tuntui olevan väärään aikaan väärässä paikassa. Muutamaa vuotta myöhemmin mm. sellaiset huomattavasti heppoisammat brittibändit, kuten The Charlatans tai Kula Shaker korjasivat satoa (ja listamenestystä) The Prisonersin kylvämistä siemenistä. The Prisoners levytti alkuperäisen taipaleensa (1982–1986) aikana neljä erinomaista albumia, mutta jäi silti pienten piirien suosikiksi. Yhtenä syynä tähän oli bändin epäluulo levy-yhtiöitä kohtaan ja halu pitää langat omissa käsissään. The Prisoners julkaisikin neljästä albumistaan kaksi omalla Own-Up -levymerkillään.

The Prisoners perustettiin Chathamissä vuonna 1980. Nimensä yhtye nappasi The Vapoursin biisistä Prisoners. Kokoonpano oli aluksi trio, jonka muodostivat Graham Day (laulu, kitara), Allan Crockford (bassokitara, taustalaulu) ja Johnny Symons (rummut). Lopullisesti bändi sai siivet kuitenkin vasta vuonna 1982, kun urkuri James Taylor liittyi mukaan.

The Prisonersin kolmas albumi The Last Fourfathers (Own-Up, 1985) on mestariteos, jossa bändin soundi kiteytyy huippuunsa. Se on loistava sekoitus garagerockia, psykedeliaa, soulia ja go-go-rytmejä terästettynä punkin energialla. Pääosassa ovat Graham Dayn väkivahva laulu ja kitarointi sekä James Taylorin maaginen uruttelu. Levyn vahvimpia vetoja ovat aggressiivinen avausraita Nobody Wants Your Love, kimmeltävä pophelmi Thinking Of You sekä vyöryvän monikerroksinen I Drink The Ocean. Laulubiisien ohella kiekolla on neljä tiukkaa go-go-instrumentaalia, joista erityisesti Explosion On Uranus räjäyttää tajunnan.

Ei siis mitään tyhjänpäiväistä retroilua, vaan tiukasti soitettua ja ajatonta musiikkia, joka päivittää 1960-luvun soundin 1980-luvulle ja kantaa soihtua Small Facesin, Spencer Davis Groupin tai varhaisen Deep Purplen viitoittamalla tiellä. James Taylor saavutti sittemmin mainetta omalla kokoonpanollaan The James Taylor Quartet. Graham Day on jatkanut musiikin tekemistä mm. sellaisissa yhtyeissä kuten The Prime Movers ja The Solar Flares. Myös The Prisoners on kasannut rivinsä aika ajoin uudelleen. Herrojen tuotantoon tutustuminen kannattaa kuitenkin aloittaa The Last Fourfathers -albumista. Tästä ei nimittäin popmusa enää parane.

Tekijä:

Levylöydöt