The Barracudas: Drop Out With The Barracudas

Julkaistu Su, 22/06/2008 - 06:00
  • The Barracudas: Drop Out With The Barracudas (Kuva: )
  • Surf-voimaa! The Barracudas loihtii ensialbumillaan mojovan kesätunnelman vuodenajasta riippumatta.

Surf-bändi 1980-luvun Britanniassa? Kuulostaa aika erikoiselta. Erikoiselta, mutta hyvältä. Kanadalais-brittiläinen The Barracudas ratsasti uransa alussa surfbändi-imagolla, mutta varsinaisesti kyse oli powerpop-käsitellystä surf- ja garagerockista.

The Standellsin biisistä nimensä napanneen Barracudasin perustivat vuonna 1978 Jeremy Gluck (laulu) ja Robin Wills (kitara & laulu), jotka siitä lähtien ovat muodostaneet bändin ytimen, muun miehistön vaihdellessa. Jo Barracudasin ensimmäinen single I Want My Woody Back (1979) herätti positiivista huomiota, toi yhtyeelle levytyssopimuksen ja keikkoja mm. The Clashin lämppärinä. Toinen sinkku Summer Fun nousi brittilistalle kesällä 1980 ja toi bändin Top of the Popsin kautta laajempaan tietoisuuteen.

The Barracudasin esikoisalbumi Drop Out With The Barracudas (Zonophone/EMI, 1981) on mainio kokoelma energisiä kolmen soinnun biisejä, tarttuvia melodioita ja hienoa stemmalaulua. Pintatason surf-painotuksesta huolimatta albumin sointikuvassa ovat mukana myös helisevä folkrock ja psykedeliasävyt. Levyn huippuhetkiin kuuluvat kalloonporautuvan Summer Fun -kesätunnarin ohella räväkkä avausraita I Can’t Pretend, tiukka garage-rytistys Somebody sekä komea nostatus His Last Summer.

Surf-imagon korostaminen oli kaksiteräinen miekka: se toi Barracudasille alkuvaiheessa nostetta, mutta kääntyi pian rasitteeksi. Osa arvostelijoista kuittasi Barracudasin pelkkänä retrobändinä. Levy-yhtiö puolestaan tahtoi yhtyeen tahkoavan lisää hittejä hyväksi havaitulla kaavalla. Barracudas halusi kuitenkin laajentaa musiikillista horisonttiaan, ja yhtye siirtyikin seuraavilla levyillään yhä vahvemmin klassisen, ajattoman popin suuntaan – ja pienemmälle levy-yhtiölle. Bändi hajosi vuonna 1984, mutta on sittemmin koottu parikin kertaa uudestaan ja keikkailee yhä.

Vaikka Drop Out With The Barracudas ei ehkä kuulukaan musiikinhistoriaa mullistaneisiin albumeihin, pitää sen kannessa oleva mainoslause:"4 Great Guys, 3 Great Chords, 14 Great Songs" hyvin kutinsa. Tästä albumista alkaa kesä, riippumatta siitä, minä vuodenaikana sitä levylautasellaan pyörittää.

Tekijä:

Levylöydöt