Su 17.05.2009 @ 21:57Tuija Aalto

Haussa heikkoja signaaleja tulevaisuuden radiosta

Teen pohjatyötä YLEn radion tulevaisuus-pohdintaa varten laatimalla esityksen tulevaisuuden mediamarkkinasta ja radion kilpailutilanteesta ja pyrin kuvaamaan tulevaisuuden radionkäyttäjien odotuksia ja tarpeita. Kirjallisista lähteistä ja tutkimusaineistosta saatavilla olevan datan lisäksi haluaisin etsiä heikkoja tai voimakkaampia signaaleja edelläkävijöiden mediakäytön muutoksista.

Jos ehdit auttaa minua haarukoimaan muutosvoimia ja radion kilpailuympäristöä, vastaa oheisiin muutamiin kysymyksiin lyhyesti tai laajasti, miten vain haluat. Jos et halua vastata blogissa, saat mieluusti lähettää sähköpostia osoitteella tuija.aalto miukumauku yle.fi

Tässä joitain kysymyksiä, voit vastata myös niiden ulkopuolelta, js tulee mieleen muita aiheeseen liittyviä seikkoja

  • 0.a. Nimimerkki tai nimi, jota voin käyttää kertoessani ajatuksiasi aiheesta
  • 0.b. Demografis-elämäänvaiheellinen ja -tyylillinen tyypittely, jolla kuvaisit itseäsi kolmannessa persoonassa (vrt. minä itse voisin luokitella itseäni esim. "perheellinen akateemisesti koulutettu nelikymppinen nainen pk-seudulla, mediakäyttäjänä edelläkävijä, suhtautuu myönteisesti mediateknolgian innovaatioihin")
  • 1. Kuvaile itseäsi vuonna 1989 audiomedian ml. radion käyttäjänä. Kuuntelitko ularadiota? Mitä kanavia? Missä tilanteissa, miksi? Ellet, siirry seraavaan
  • 2. Kuvaile itseäsi vuonna 1999 audiomedian ml. radion käyttäjänä. Kuuntelitko ularadiota? Entä digiradiota (DAB)? Nettiradioita? Mitä kanavia? Missä tilanteissa, miksi tai mikset?
  • 3. Kuvaile itseäsi audiomedian ml. radion käyttäjänä nyt vuonna 2009? Kuunteletko ularadiota? Kuunteletko nettiradiota? Tilaatko ja kuunteletko podcasteja? Kuunteletko musiikkia netin musiikkiyhteisöpalveluissa? Mitä kanavia / palveluja? Missä tilanteissa, miksi, mikset?
  • 4. Kun ajattelet 20 ja 10 vuoden takaisia radion käyttömotiivejasi, onko käytössäsi nyt muita palveluja, jotka täyttävät sinulle radion tarpeen korvaten radion käytön? (Tyypillisiä syitä radion kuuntelulle YLEn kuuntelijatyytyväisyys-tutkimuksesta: Minulle sopivaa musiikkia / Pysyn ajan tasalla / Luotettavat uutiset / Hyvät kuuluttajat tai mukaansatempaavat juontajat jne.)
  • 5. Kun kuvittelet tulevaisuutta 10 vuotta eteenpäin, vuoteen 2019, millaisia palveluita uskot tai toivot silloin olevan olemassa, jotka täyttävät niitä tarpeita, joita radio täytti aikaisimmin omalla kohdallasi?
  • 6. Kysymys erityisesti kulttuurin, tieteen ja klassisen musiikin ystäville: Ajattele erityisesti kulttuurin ja tieteen puheohjelmia ja klassisen musiikin ohjelmia ja konserttilähetyksiä ja -taltioita. Mitä kilpailijoita näet horisontissa tai nykyään radiolle (vrt. monet eri radion käytön motiivit edellä)? Entä, radion kuuntelijana, onko sinulla odotuksia radion tarjoamien sisältöjen ja palvelujen kehittämisen suhteen? Konkreettisesti tietämiesi hyvien www-palvelujen osoitteetkin kiinnostavat
  • 7. Kysymys erityisesti podcastaajille: Uskotko ns. yleisöjen, tai kaupallisten tai ammattimaisten mediatoimijoiden ulkopuolisten tahojen tuottamien audio-ohjelmien tarjonnan ja kysynnän lisääntyvän seuraavien 10 vuoden aikana? Mitkä tekijät vaikuttavat asiaan mielestäsi?
  • 8. Avoin kysymys: Millainen uskot audiomediamaiseman olevan vuonna 2019 nykyiseen verrattuna? Tuleeko uusia toimijoita? Mistä, keistä? Häipyykö nykyisiä toimijoita? Miksi? Muuttuuko ihmisten mediakäyttö johonkin suuntaan? Miksi? (Tässä voit ajatella suomalaisia yleensä, kun edellä olen pyytänyt ajattelemaan omaa mediakäyttöäsi)

 

Asiasanat: 

6 kommenttia

Tässäpä öistä tajunnanvirtaa...

0a: samikki
0b: IT-alalla työskentelevä keski-ikäistyvä nettinörtti.
1: 1989 kuuntelin radiota vähänlaisesti, lähinnä Radiomafiaa edeltäviä ohjelmia Rinnakkaisradiosta tai mikä se nyt olikaan... paikallisradiotkin kiinnostivat hieman mutta eivät tuntuneet omalta. Kuuntelin joskus Radio Luxemburgia keskipitkiltä aalloilta.
2: 1999 radion kuunteluni oli pohjalukemissa. Suomalaisten radioasemien tarjonta oli vierasta. Paikallisradiot eivät kiinnostaneet. Yritin löytää maailmanradiollani mielenkiintoista kuunneltavaa öisin, usein tuloksetta. Vein ulkomaanmatkoilla radion mukaani ja nautin suunnattomasti lontoolaisista, kalifornialaisista ja newyorkilaisista öisistä puheradiolähetyksistä.
3: Nykyisin kuuntelen autossa Yle Puhetta ja pidän siitä. Kuuntelen paljon podcasteja. Kuuntelemme kotona ohjelmia joiden kohderyhmään kuulumme (Entisten nuorten sävellahja, Rockradio jne). Kotimainen tarjonta on parantunut huomattavasti ja nautin siitä että voin netin yli kuunnella kansainvälistä puheradiota. Ostan ja kuuntelen äänikirjoja.
4: En ole koskaan kaivannut radiosta musiikkia, vaan olen valinnut itse musiikkini levyiltä / ipodista / spotifystä yms. Koko musiikkikokoelmani kulkee nykyisin mukana ipodissani. Lisäksi ipodissani on "hyllymetreittäin" äänikirjoja, tuntikaupalla kuunnelmia jne. Löydän hyviä puheohjelmia radiosta ja vielä useammin podcasteista. Suurin ongelma suomalaisessa puheradiossa on politiikan ja yhteiskunnallisten ongelmien suhteellisen suuri painoarvo - kyllästyessäni niihin aiheisiin podcastit tarjoavat onneksi muutakin sisältöä. Toinen radion ongelma on, että moni mielenkiintoinen sisältö tulee silloin kun en ole autossa (enkä siis kuuntele radiota).
5: 2019: Mobiilidatan kautta tulevat streamit; podcasteja, spotifyn tyyppisiä palveluita yms. Vuonna 2019 ne ehkä jo toimivat hyvin myös autossa ja junassa. Sisällöstä on mahdollista muodostaa virtuaalisia radioasemia. Tarjolla on kattava äänitearkisto josta voi helposti poimia kuunneltavaa. Äänikirjoja voi hankkia kuunneltavaksi heti. Äänikirjoista, kuunnelmista yms. on tarjolla tilauspohjaisia ratkaisuja jossa julkistus tapahtuu säännöllisin väliajoin episodeina, jotka voi kuunnella lähetyshetkellä streamina tai ladata myöhemmin kuunneltavaksi. Ularadio on edelleen toiminnassa ja sen sisällön laatu on noussut entisestään - tarjolla on nettisisällön parhaat palat. Voi tosin olla että "radio" käsitteenä on jo mennyttä ja tässä tapauksessa puhutaan videolähetyksestä jossa vain ei tule mukana kuvaa.
6: Kilpailijoina edelleen podcastit ja ulkomaisten radioasemien nettistreamit. Klassista musiikkia nautin CD-levyiltä / tiedostoista. Haluan entistä enemmän laadukasta tiedeohjelmaa radioon / podcasteiksi.
7: Podcastit ovat nyt muodikkaita, toiminta muuttunee ammattimaisemmaksi harrastajien alkuviehätyksen kadotessa. Tai sitten ilmiö on vasta syntymässä. Vaikea sanoa.
8: Podcastit ovat pitkiä. Niiden tekeminen vaatii vaivaa, niiden kuuntelu vie aikaa. Esim. Youtubessa käyttäjien sisältö on minuutin-parin mittaisissa paloissa. Lyhyiden podcastien ongelma nykyisin on käyttöliittymä: kuunneltavan valitseminen, valikoiman hallinta yms. on vaikeaa. Sitten kun podcasteista saadaan aikaan kokonaisuuksia, vähän kuin ipodilla voi tehdä nyt smart playlistien kanssa, podcastien voisi olettaa nousevan suurempaankin suosioon. Syntyy uudenlainen "toimittaja/DJ" rooli joka kerää verkossa olevasta silpusta hallittavampia kokonaisuuksia omiksi "radioasemikseen". Kun tähän lisätään vielä lisääntynyt interaktiivisuus kuuntelijoiden kanssa, saadaan aikaan "radio 2.0". Kansainvälisyys englanninkielisessä sisällössä lisääntyy ja syntyy uusia globaaleja toimijoita (Curry, Dvorak, Laporte esimerkkeinä). Mediankäyttö on jo nyt pirstoutunut ja pirstoutuu edelleen, tarjolla on paljon eri muodoissa olevaa sisältöä lukuissa eri lähteissä, mutta oletan että informaatioähkystä kärsivät ihmiset tulevat aina arvostamaan jotakuta joka valitsee heille parhaat palat helposti kulutettavaksi. Toimijoista tulevat menestymään ne jotka rohkeasti ja innovatiivisesti kokeilevat uusia asioita säilyttäen silti järkevissä määrin mennyttä. Hypen perässä hyppivät tai menneeseen takertuvat toimijat ovat hankaluuksissa. Seuratessani nykyisten suomalaisten kaupallisten radioasemien toimintaa, en epäile hetkeäkään etteikö Yle tulisi menestymään. Tai sanotaanko että Ylen on pakko menestyä koska muuten tulevaisuus näyttää surkealta (minun tapauksessani back to 1999).

Pahoittelut useasta kommentista. Tämän blogialustan kommentointisysteemi ei vaikuta toimivan kovin hyvin.

tää ei tosiaan toimi kovin hyvin. Esikatselukin pissii eikä näyttänyt esikatseltua tekstiä kun vastasin itse entryyn.

samikki kirjoitti:

Pahoittelut useasta kommentista. Tämän blogialustan kommentointisysteemi ei vaikuta toimivan kovin hyvin.

Pahoittelut itsellesi vastaamisen aiheuttamasta ylimääräisestä vaivasta, Poistin monistuneet kommentit. Kiitos ajatuksistasi. Laitan tekniseen tukeen terveisiä että katsovat mikä captchassa mättää.

Kiitos kysymyksistäsi. Sähköpostin lisäksi kirjoitin aiheesta blogimerkinnän: http://malaprade.fi/?p=21. Jostain syystä trackback ei näyttänyt tulevan läpi.

Meitsin vastaukset
- http://internet-on-mobiili.blogspot.com/2009/05/ylen-haussa-heikkoja-signaaleja.html

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu