Ke 28.12.2005 @ 09:39admin

Langatonta laajakaistaa saa etsimällä etsiä

Liikenne- ja viestintäministeriön Laajakaistainfo.fi -sivuston mukaan syksyllä jo 40%:ssa suomalaistalouksista oli kiinteän verkon laajakaistayhteys ja 95% asuu sellaisessa paikassa, että voisi sellaisen saada. Hallituksen tälle vuodelle asettamat laajakaistastrategian tavoitteet ovat jo ylittyneet, kun laajakaistaliittymiä on maassa 1,3 miljoonaa. Laajakaista alkaa siis olla kotona. Mutta liikkuvan käyttäjän palvelut ovat varsin huonossa jamassa.

Yhä useammalla alkaa olla läppäri. Yhä useampi kuljettaa läppäriä repussa työn ja kodin, tai opiskelupaikan ja kodin väliä. Mikä olisi mukavampaa kuin istahtaa kahvilaan tai kirjastoon, lattea siemaillessa katsoa sähköpostit ja hiukan blogata. Ilmaisten avoimien langattomien laajakaistayhteyksien etsiminen Helsingistä on kuitenkin työn ja vaivan takana. Helsingin keskustasta niitä löytää satunnainen matkailija ainakin Kiasmasta ja postitalon kirjastosta, ja näköjään esimerkiksi Ruoholahden kauppakeskuksesta. Hakufraasilla wifi hotspot helsinki löytyy kirjava valikoima sekalaisia lähteitä.

Tarvetta avoimelle maksuttomalle laajakaistayhteydelle olisi - GPRS-yhteyksillä ja 3G-verkoissakin datasiirtomaksut ovat sitä luokkaa (ks. myös edellinen blogimerkintäni mobiilista videobloggaamisesta), että sähköpostin liitetiedostoja paljon availeva saa todella pitää varansa, vaan eipä moni 3G-yhteyden haltija taida itse puhelinlaskuaan maksaakaan.

Laajakaistainfossa 7.12. julkaistun tiedotteen mukaan laajakaistayhteyksien saaminen junamatkustajien käyttöön on "teknisesti mahdollista, mutta liiketaloudellisesti haastavaa". Samaa voisi epäilemättä sanoa langattoman laajakaistayhteyden saamisesta kaupunkilaisille julkisiin tiloihin, kirjastoihin, kahviloihin ja virastoihin.

Kaupalliset palvelut kuten SoneraHomerun on suunnattu yrityskäyttäjille. Kaupunkilaiset eivät saata ymmärtää, miksi Helsingin on niin vastentahtoista käynnistää kaikille kaupunkilaisille avointa langatonta laajakaistaverkkoa samaan aikaan kun homma on hyvällä alulla esimerkiksi Turussa, Lahdessa, jossa muuten pidetään ensi elokuussa langattomia kaupunkiverkkoja käsittelevä City WLAN 2006 -seminaari ja Oulussa.

Millaisia kokemuksia teillä on langattoman laajakaistan mahdollisuuksista ja saavutettavuudesta omilla kulmillanne?

2 kommenttia

Moi!

Yritin tässä muistella, onko Kymenlaaksoon rakennettu minnekään suurempaa aluetta ja taitaa olla niin, että Kouvolan kävelykatu Manski on ainut paikka, jossa on tarjolla langatonta kaistaa läppärivaeltajille.

Toisaalta jos kävelet lähes minkä tahansa suuremman kaupungin keskustassa kämmentietokoneen kanssa, yksityiset, mutta salaamattomat verkot vilisevät silmissä... :)

Vaan en niissä ole koskaan käynyt, eli pois se meistä :)

Maaseudun puhelinlinjat ja laajakaistat.
@450 laajakaista on vammainen.

Hiukan taustatietoa edellä mainituista asioista: Olen kolmentoista vuoden ajan toiminut maaseudulla atk. neuvojana ja käynyt noin tuhannessa maaseudun yrityksessä. Olen toimittanut asiakkaille tietokoneet, ohjelmat ja opettanut niiden käytön, samoin pankkiyhteydet sähköpostin ym.
Monille kylille saatiin laajakaistayhteydet puhelinlinjaa pitkin.
Niihin käytettiin myös runsaasti yhteiskunnan varoja, hyvä niin. Nyt tuo kaikki työ ja yhteydet ovat valumassa hukkaan. Yhteyksiä ollaan korvaamassa @450 verkon palveluilla. Tämä on jonkinlainen palvelu niille joilla ei ole mahdollisuutta muuta kautta saada laajakaistayhteyttä. Valitettavasti vain sillä ei voida korvata jo olemassa olevia yhteyksiä niin, että taattaisiin samat palvelut ja toimintavarmuus kuin nykyisellä verkolla. Monella irtisanotulla on myös nopeampi liittymä kuin mitä tilalle tarjotaan. Myös puhelinten osalta mennään huonompaan suuntaan.
Nykyisillä tekniikoilla ei voida taata puhelinyhteyksiä sähkökatkostilanteessa, tukiasemia on ilman kunnollista varavoimaa vailla tuhansia ne olisi varustettava ehdottomasti diesel agrekaateilla jotta toiminta voitaisiin taata. Myöskin TeliaSoneran minullekin ilmoittama kuuluvuus vain katolle asennettavalla lisä antennilla ei voi olla riittävä. Minulla on Soneran liitymä jolla olen saanut vain yhden puhelun soitettua piipun päältä, tällä pitäisi korvata hyvin toimiva lankapuhelin. Meillä on myös leirintäalue on mukavaa ollut jo 20 vuoden ajan ilmoitaa asiakkaille, että täällä ei Soneran yhteydet toimi, saatte olla aivan rauhassa !
Olen hankkinut helmikuussa 2008 @450 yhteydellä toimivan laajakaistayhteyden minua sen toiminta ei vakuuta. Verkko on tehty niin harvaksi, että kunnollista yhteyttä ei saada kuin korkealle asennettavalla suunta-antennilla, tukiasemia on noin 100 km välein ja niiden yhteyksien määrä vain muutamia kymmeniä. Tuolle sadan kilometrin ympyrälle sopii tuhansia käyttäjiä joille kaistaa riittää vain rajoitetusti jos ollenkaan! On myös huomioitava, että kenttä on oltava moitteeton megan yhteysnopeudella jos kaistaa riittää. Sitä löytyy vain ani harvoin toistaiseksi. Tukiasemien määrä pitäisi nostaa moninkertaiseksi nykyiseen nähden. Tukiasemat on myös sijoittettu vääriin paikkoihin eli asutuskeskuksiin siellä nillä ei ole muuta tarvetta kuin saada mahdollisimman suuri väestöpeitto nyt se vain  teoreettinen. Kaistan rajoittamin tulisi myös kieltää koska se sallimalla annetaan operaattorille rajaton valta tarjota yhteyttä jolla ei todellisuudessa tee mitään mm. mokkulat 3g verkon ulkopuolella.
Myös Prioriteettin rajoittaminen 5gt jälkeen on järjetön, se mahdollistaa vain hyvin rajoitetun netin käytön, yksi ohjelmistopäivitys on jo 3gt joten prioriteetin ylitys estää netin käytön pahimmillaan kuukausiksi. Operaattori voi myös kohtuuttomien ehtojen perusteella katkaista yhteyden kokonaan. Palvelun tarjoajat on pakotettava tarjoamaan joka tilanteessa sitä nopeutta mistä maksetaan muussa tapauksessa operaatorin tulee olla korvasvelvollinen eikä mitään nimelliskorvauksia vaan todellisesta haitasta, voi olla tuhansia euroja.
Myöskään tuo megan yhteys mitä ollaan kaavailemassa miniminopeudeksi ei ole riittävä, toki sillä voidaan maksaa laskuja ja rajoitetusti surffailla netissä mutta kunnolliseen liikkuvaan kuvaan se ei riitä. Myöskin tulevaisuuden tarpeet olisi otettava huomioon.
Kaavailut uusista nopeista yhteyksistä ovat hyviä ja kannatettavia mutta niistä ei ole apua tahän tilanteeseen. Rakentamisaikakin veisi useita vuosia eikä sitovia päätöksiä ole tehty,

Myös täysin huomiotta on jäänyt mahdollinen kriisitilanne missä langattomat verkot ovat käyttökelvottomia esim: ydinasella ilmakehässä aiheutettu sähkömagneetinen pulssi mikä tuhoaisi kaiken nykytekniikan ja tiedon välityksen. Silloin olisi mahdollista ottaa käyttöön lankalinjat ja vanha puhelintekniikka millä vielä voitaisiin yhteyksiä hoitaa. Mikäli linjat hävitetään ei tätäkään mahdollisuutta voida käyttää. Meidän tulee myös varautua näiden tilanteiden hoitoon parhaalla mahdollisella tavalla ja säilyttää hyvä ja toimiva lankaverkko.

Katson tietämykseni ja kokemukseni perusteella, että nyt ollaan tekemässä korvaamaton virhe jos annetaan operaattorin rajattomalle ahneudelle valta tehdä mitä haluaa.
Oli myös virheratkaisu myydä operaattoritoiminnot ulkomaalaisille, nyt kaikki viestiliikenne on Ruotsin kontrolloitavissa, minkä ulkovallan lie tulevaisuudessa ?
 

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu