Ti 27.12.2005 @ 11:21admin

Mobiili videobloggaus peruskäyttäjän ulottumattomissa?

YLEn ulkomaantoimittaja Katri Makkosen Vuosi tsunamista - videoblogi on herättänyt kiinnostusta. Videobloggauksen asiantuntija Jouko Vierumäki Fromdistance.comista vastasi sähköpostitse seuraaviin videobloggaamisen aloittamista harkitsevia kiinnostavaan kysymykseen:

  • Millaisia työkaluja (softia & laitteita) tavis-käyttäjällä on varaa valita, jos tahtoo ryhtyä videobloggaajaksi?
  • Mitä puhelimia tai laitteita tällä hetkellä on saatavilla, joilla voi tallentaa siedettävän tasoista nettivideota
  • Miten videoblogin julkaisu tapahtuu? Mitä mahdollisuuksia minulla on videoblogin pitämiseen kaupallisesti tai vapaasti saatavissa olevilla softilla?
  • Maksan puhelinlaskuni itse. Jos haluan postata 20 yhden minuutin videoklippiä kuukaudessa, mitä videobloggaamisen datasiirto tyypillisesti maksaa suomalaisilla operaattorihinnoilla?

Lähtöohta on Vierumäen mukaan haastava. Laitteet ovat kalliita ja tietoliikenne maksaa.

Mitä puhelimia tai laitteita tällä hetkellä on saatavilla, joilla voi tallentaa siedettävän tasoista nettivideota?

JV: Kaikkia laitteita en toki tunne, mutta mainitsen kolme: N90, N70 ja Samsung SGH-D730 (kuulemma). Puhelimen täytyy olla älypuhelin (Symbian tms), jotta sovelluksesta saa riittävän miellyttävän käyttää. Videokuvan laatu on varsin heikko esim. aiemmilla Nokian malleilla - esimerkiksi 6630:n tai 6680:n videokuvaa ei webissä oikein viitsi katsoa.

Markkinoilla on videopuheluun pohjautuvia ratkaisuja (katso esimerkiksi
blackeyedpeas.com/videodiary), mutta niiden palvelinpäät ovat varsin kalliita. Perustoiminnot on noilla tehtävissä helppokäyttöisiksi, mutta videopuhelun laatu on aika huono webiin.

Miten videoblogin julkaisu tapahtuu? Mitä mahdollisuuksia minulla on videoblogin pitämiseen kaupallisesti tai vapaasti saatavissa olevilla softilla?

JV: Nokian LifeBlogia voi käyttää - lisäksi monet bloggauspalvelut tarjoavat
sähköpostibloggausta. MMS-bloggaus ei ole vaihtoehto huonon kuvanlaadun ja
pienen tiedostokoon (max 300kB) vuoksi.

LifeBlogilla emme ole onnistuneet lähettämään isoja tiedostoja, lisäksi LifeBlogia ei palvelinsoftapuolella laajasti tueta. Sähköpostia voi käyttää, mutta silläkin on ongelmansa: puhelin käsittelee ja lähettää varsin huonosti isoja liitetiedostoja. Lisäksi, ISP ja bloggauspalvelun tarjoaja voivat rajoittaa liitetiedoston kokoa ikävästi.

Ylipäätään, iso tiedostokoko on ongelmallinen. Meidän caseissamme isoin
tuotannossa lähetetty video on ollut 30 megatavua kooltaan. Tämä tarkoittaa
noin 7 minuutin videota. Tuon kokoisen tiedoston lähettäminen palvelimelle
ei ole triviaalia kännykkäverkon yli. Lisäksi moni webbihotelli/palvelun-tarjoaja rajoittaa uploadattavien tiedostojen kokoa (ja/tai kotisivutilaa) rajoittaen videobloggausmahdollisuuksia. Lisäksi, jos videoblogista tulee suosittu, kulkee liikennettä todella paljon. Tuolloin ISP saattaa taas olla halukas laskuttamaan ekstraa.

Maksan puhelinlaskuni itse. Jos haluan postata 20 yhden minuutin videoklippiä kuukaudessa, mitä videobloggaamisen datasiirto tyypillisesti maksaa suomalaisilla operaattorihinnoilla?

JV: N90-laitteella minuutti on 4-5 megatavua, eli tuosta tulisi vajaa 100 megatavua. Jos liittymä on sopiva, on hinta noin 20 euroa kuussa. Ongelma on, että hyvin pienellä osalla kuluttajista on 100 megan datapaketti kytkettynä. Ilman mitään datapakettia päästään 300+ euron kuukausihintaan :(

Matkoilla datapakettikaan ei auta.

Mitä muuta minun pitäisi ottaa huomioon valitessani rautaa ja softaa?

Kuten kirjoitin yllä, pidän lähtökohtaa haastavana. Pitäisi melkein hankkia
hyvä puhelin ja tyytyä postaamaan jutut PC:n avulla.

Onko mobiili videobloggaus tällä hetkellä vielä peruskäyttäjän ulottumattomissa? Onko sinulla kokemuksia, kommentteja, lisätietoja? Rekisteröi itsellesi YLEn Avaimet (toimivat myös X-Stagella, X3Missa, Ralliradion yhteisössä ja Kuningaskuluttajassa) ja jaa kokemuksesi muiden videobloggaamisesta kiinnostuneiden kanssa tässä ketjussa.

2 kommenttia

Itseasiassa mobiilidatan käyttäminen ei ole enää edes noin kallista kuin mitä tuo 20 eur / 100Mt on. Saunalahti lanseerasi Joulukuun alkuun liittymiinsä lisäpalvelun, jossa 10e/kk saa käyttää pakettipohjaisia datayhteyksiä (GPRS, EDGE, 3G) niin paljon kuin sielu sietää. (ks. kohta Dataetu [<a href="http://saunalahti.fi/gsm/saunaedut.php">linkki</a>] )
Itse sain omasta mielestäni lähes olemattomalla liikenteellä joulukuun aikana 14Mt liikenteen aikaiseksi, joka siis tekee "sijoituksesta" kannattavan, kun normaalitaksa Saunalahdella on 1,5e / Mt.
Jos jotain huonoja puolia pitää mainita, niin sopimus on määräaikainen (12kk) jonka aikana en voi vaihtaa kännykkäoperaattoria.

&lt;/antti&gt;

Elisaltakin on ilmestynyt liittymä <a href="http://www.nokiani.com/uutiset/item-22.html">MobiData</a> joka sopii esim. videobloggaamiseen.

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu