La 31.03.2007 @ 11:22admin

Uutta virtaa EBU-seminaarista

Euroopan yleisradioliitto EBU järjesti jäsenilleen neljännen kerran Multimedia Meets Radio - seminaarin Genevessä viime viikolla. EBUn radio-osaston puheenjohtaja Raina Konstantinova kuvasi julkaisen palvelun yleisradioyhtiöitä kohtaavia haasteita, kun erilaisten äänenvälitystapojen ja välineiden valikoima kasvaa. Kuinka median kulutus muuttuu eri jakeluteiden lisääntyessä? Mistä tulee vallitseva äänen jakelutie? Entä mitkä ovat tärkeimpiä kulttuurisia ja elämäntyyliasioita, jotka vaikuttavat radion kuunteluun? Onko käsillä radion kuolema sellaisena kuin sen tunnemme vai onko se digitaalisen radion syntymä?

Podcastaaja ja bloggaaja Guillaume du Gardier oli kutsuttu lukemaan madonluvut seminaarin aluksi. Hän totesi, että maailmassa julkaistaan jo enemmän podcasteja kuin on radioasemia. Ihmiset puhuvat keskenään, on alkanut maailmanlaajuinen keskustelu, joka on jotakin enemmän kuin netistä jo toista vuosikymmentä tutut sähköposti ja foorumit.

Verkon ensimmäinen vuosikymmen oli aikaa, jolloin keskityttiin nettisivujen julkaisemiseen. Viestintä oli yksisuuntaista: minä puhun nyt ja sinä kuuntelet. Nyt keskiössä ovat ihmiset, viestintä on kaksisuuntaista ja kaikki voivat osallistua. Mediayhtiöt saavat luvan sopeutua siihen, että ihmiset haluavat ilmaista mielipiteensä, olla mukana tekemässä ja luoda, ja he odottavat, että heitä kuunnellaan. du Gardier maalasi muutoksen mahdollisuutena ja muistutti yleisöään siitä, että ihmiset ovat muuttuneet yleisöstä esiintyjiksi, tuottajiksi ja jakelijoiksi:  - Valtavirran median täytyy tottua jakamaan julkinen tila muiden kanssa.  Opetelkaa jakamaan sisältönne ja rakentamaan omat yhteisönne, konsultti kannusti.

Kaksipäiväisen seminaarin aikana kuultiin esimerkkejä siitä, miten juuri näin on toimittu. Esimerkiksi BBC:llä on viime vuoden aikana käynnistynyt kaksi mielenkiintoista hanketta, joissa pyritään lähemmäs yleisöjä verkossa.
Manchester  - blogi kokoaa linkittämällä yhteen verkostoon saman maantieteellisen alueen asioista kirjoittavia ihmisiä. Ensimmäinen radioäänikin on verkoston kautta värvätty.

Uutisten ja urheilun digiradiokanava BBC 5 Live pestasi lokakuussa ensimmäisen yleisötoimittajan, Audience Editorin. Louise Birtin tehtävänä on olla tekemisissä yleisöjen kanssa monin eri tavoin ja pyrkiä sillä tavoin hankkimaan sellaisia jutun aiheita, joita muuten ei tulisi esille. Birtin suurin uutisvoitto tähän asti oli joulurahasäästökassa Farepakin romahdus-skandaali, jossa tuhannet perheet menettivät rahansa.

BBC osoitti innovatiivisuutta uusien yleisöjen pariin hakeutumisessa viime kesänä, kun se vuokrasi virtuaalimaailma Second Lifesta saaren ja järjesti sinne festivaalialueen, jossa pelimaailman asukit saattoivat bilettää radio-ohjelman konserttilähetyksen mukana ja chattailla samalla toistensa kanssa pelimaailmassa. Peliympäristö ei lopulta kuitenkaan osoittautunut kovin toimivaksi massatapahtuman pitopaikaksi, festivaalialueelle kun mahtui kerrallaan vain muutama kymmenen hahmoa ja viikonlopun saldo jäi näin vaatimattomaan kuuteen tuhanteen.
Tapahtuman tuottaja Hilary Perkins arvioi, että markkinointinäkökulmasta  hanke kuitenkin kannatti: tempauksella vahvistettiin BBC Radio 1:n mielikuvaa innovatiivisena palveluna ja projekti sai hyvin näkyvyyttä blogeissa ja uutismediassa.
 
Podcasting on useissa radioyhtiöissä on osoittautunut valtavaksi menestykseksi. Tanskan yleisradioyhtiö DR kertoi toivoa herättävästä aluevaltauksesta: se on onnistunut sopimaan sikäläisten esitysoikeuksia hallinnoivien järjestöjen kanssa alle puolet musiikkia sisältävien ohjelmien podcastingista. Pian tanskalaisyleisöt voivat siis ladata koneilleen myöhemmin kuunneltavaksi useita kokonaisia ohjelmia, joissa on musiikit mukana, eikä radio ei joudu käyttämään työvoimaa ohjelmien uudelleen leikkaamiseen nettijulkaisua varten.

Samojen asioiden kanssa painivien kollegoiden kanssa on hyödyllistä vaihtaa ajatuksia. On myös virkistävää nähdä esimerkkejä hienoista verkkopalveluista. Sellaisen esimerkiksi ruotsin Utbildningsradio UR:n kehittämä Teckenspråk: sivusto, jolla voi opiskella ruotsalaista viittomakieltä.

0 kommenttia

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu