Ma 14.09.2009 @ 12:18Tuija Aalto

Online, on air - uudenlaisia journalistisia ilmaisumuotoja, osa 3

Verkostossa toimivan journalistin työkalut mahdollistavat ylimääräisen keskusteluohjelman pystyttämisen hetken varoitusajalla.

Tänä aamuna luin Qaiku-verkostostani tutkija, yrittäjä Tero Heiskasen avaamasta keskustelusta, että miestä polttelee nyt jokin iso juttu.

"Homma on liikkeellä eksponentiaalisella vauhdilla. Minun näkemyksen mukaan tipping point on nyt syyskuun loppu. Tämän hetken veikkaus on, että lokakuun loppuun mennessä kaikki, jotka ovat olleet tämän tartunnan äärellä, ovat tartunnan saaneet. Itse olen siirtynyt poikkeustilaan ja olen 24/7 tämän asian kimpussa ja kaikki vähemmän tärkeä jää sivuun."

Heiskanen oli verkostonsa tavoitettavissa ad hoc - internetkonferenssipuheluun heti yhdeksältä. Sen kuluessa ehdotin toista keskustelua kello kymmeneksi, jonka taltioisin blogini lukijoille myös podcastiksi. Tämä kävi päinsä.

ruutukaappaus Qaiku, Skype

Siirryin tässä vaiheessa kotikoneelle, koska siellä minulla on valmiina podcast-studioasetukset ja Audio Hijack Pro -ohjelma Skypekeskustelujen taltioimiseen. YLEn verkossa ei tällä hetkellä ole Skypen käyttö sallittua.

Keskusteluun ilmoittautui Qaikussa ja Skypessä kourallinen väkeä, ja Hessu Järvinen tarjoutui välittämään lähetyksen suorana myös internetradio Striimi.netiin. Näin tehtiin.

Keskustelun kuluessa muutama teki siitä liverapo-merkintöjä Qaikuun.

Leikkasin taltion alut ja loput, käänsin wav-tiedoston MP3:ksi ja lähetin Libsyniin sekä linkitin äänitiedostoon Tuhat sanaa -blogissa ja podcast-syötteessä.

Mikä tässä on sitten spesifisti journalistin osaamista ja mikä taito kenen tahansa ulottuvilla ja opittavissa? Vastaus on luultavasti rutiineissa. Jos ottaisit tavaksi emännöidä ad hoc -nettikeskusteluja ja virittäisit työasemallesi tarvittavat ohjelmistot, oppisit niksit luultavasti muutaman kerran jälkeen. 


6 kommenttia

Innostava mielenkiintoinen opastus.
Tätä!!!

Joo, tää oli hyvä keissi ja tosi hienosti hoidettu! Jotenkin tässä yhteydessä tulee jostain syystä mieleen erilaiset HS:n masinoimat jutut (Kaisaniemi-tempaukset ja sen semmoiset), että onko näillä ad-hoc-nopean-toiminnan-rapoilla ja isoilla mahdollistamis-aktivoimis-kampanjoilla jokin tiukempikin yhteys tulevaisuudessa eli onko journalistin työtä tulevaisuudessa verkostonsa kuuntelu/aktivoiminen, ei pelkästään toiminnan kuvaaminen ja analysoiminen (tätä varmaan olikin jo sivuttu niissä sun aiemmissa listauksissa verkostohaastatteluista)? Kiinnostavaa.

Juhana2 mietin tämän jälkeen, että verkossa, lähtien työkalujen käytön osaamisesta, että "kokouksen" ja "keskusteluohjelman" raja hälvenee. Kokouksen vetämistaidot lähenevät monimuotoisen interaktiivisen keskusteluohjelman vetämistä toisin sanoen, ja päin vastoin. Journalistin osaamiseksi jäävät edelleen lähdekritiikki ja journalistisen merkityksen arviointi; onko juuri tämä aihe nyt siihen käyttämäni ajan arvoinen, vai olisiko joku toinen aihe tärkeämpi. Entä millaista muuten on uusi parvimainen journalismi? Jutun juuria etsitään verkostoissa, mutta jotenkinhan täytyy eri aihepiirejä ja läheisiä aihepiirejä seuraavien "neuvotella" viikon "uutisagenda" ja "ohjelmakaavio", jotta mistä tehdään proggiksia ja mistä ehkä ei; ja miten kaikki yleisöt palvellaan: friikit palvellaan syventävällä erikoistiedolla ja kohokohdat ja tiivistykset toimitetaan laajemmalle yleisölle suunnatuiksi yleissivistäviksi kertomuksiksi. Mitä muuta?

Aijai, tästä tulee todella kiinnostavaa, kun lähdetään pohtimaan sitä tulevaa, kehittelyssä olevaa koulutusta.

Niin tulee!

@tuija, kiitos. Sain tästä hyvän casen monimediatuottaja -kurssin muille osanottajille tiedoksi sosiaalisen median ja monimediatuotannon kombinoinnista:-)

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu