Ma 15.03.2010 @ 10:20Tuija Aalto

Liverapo - näin kirjoitat kimppamuistiinpanoja Qaikussa

Kun kirjoittaa muistiinpanoja yhdessä muiden kanssa, saa enemmän irti seminaarikokemuksesta, olipa paikan päällä tai nettilähetyksen ääressä.

Tässä tiivis ohje liveraportointiin ja kimppamuistiinpanojen tekemiseen Qaikussa.  

Ennakkovalmistelut

 
Tee itsellesi tunnus Qaiku-palveluun. Kerää tuntemiasi tai tietämiäsi ihmisiä verkostoosi klikkaamalla "Lisää kontaktiksi" / "Add contact" käyttäjän profiilisivulla: esim.  http://www.qaiku.com/home/Tuija/
 
Qaiku on kotimainen mutta kansainvälinen mikroblogialusta. Qaikussa on jatkettu Jaikussa alkanutta kimppamuistiinpanojen tekemisen perinnettä. Siksi seuraava tehtäväsi onkin liittyä #seminaarikannu -kanavalle. Klikkaa "Liity kanavalle"
 
Seminaarikannu on avoin kanava erilaisista seminaareista, tiedotustilaisuuksista ja muista vastaavista tilaisuuksista raportoimiseen kollektiivisesti. Seminaarikannua voi hyödyntää avoimina muistiinpanoina, keskustelukanavana, tilaisuuksien etäseurannassa sekä verkostoitumisessa.
 
Qaikuun tutustumisen yhteydessä kannattaa aloittaa myös oman verkoston rakentaminen keräämällä useampia kymmeniä seurattavia kontakteja. Qaikussa tapaa mielenkiintoisia ihmisiä sattumalta. Kannattaa myös tutkia jo tuntemiensa käyttäjien kontakteja ja napsia sieltä seurattavikseen uusia tuttavuuksia. Qaikussa verkostoituminen ei edellytä molemminpuolista hyväksymistä, vaan kiinnostavia tyyppejä voi ryhtyä seuraamaan pyytämättä lupaa.
 
Tutustu Ruudun takaa -luentosarjan tiimoilta tehtyihin aikaisempiin liverapoiluihin


Pukusuunnittelija Leila Jäntti
Tallenne Areenassa
Kimppamuistiinpanot Qaikussa
 
Lavastussuunnittelija Kimmo Turunen
Muistiinpanot
Areenatallenne
 
 

Kun seminaari alkaa


Kuuntele ja katsele esitystä Areenasta. Areenan etusivulle tulee suoran lähetyksen linkki ohjelman käynnistyessä.

Kirjoita avainkohtia kuulemastasi ylös seminaarikannu-kanavalle avattuun keskustelusäikeeseen. Huom. tärkeää: liverapon idea on, että kunkin esityksen muistiinpanot kirjoitetaan kommentteina avaukseen, jotta ketju pysyy kasassa.
 

Voit muokata ja täydentää jo julkaisemaasi kommenttia jälkeenpäin (Työkalut-Muokkaa).
 

Muista virkistää (refresh) selainta nähdäksesi, mitä kaverit kirjoittavat.
 

Kun haluat kommentoida, mitä kaveri on juuri kirjoittanut, aloita viestisi @-merkillä ja kaverisi tunnarilla. Minua voit siis puhutella Qaikussa kirjoittamalla viestikenttään @tuija ja sitten, mitä aioit sanoa. Näin minä näen viestisi omassa Tutkassani, josta olen tottunut katsomaan, onko jollakin ollut juuri minulle asiaa.
Samalla kun teet muistiinpanoja, voit miettiä, mitä muuta aiheesta tulee mieleen, ja kirjoittaa myös aiheen vierestä - lisätä linkkejä muualle webiin jne.
 

 
Jälkipuheet

Jälkeenpäin kannattaa lukea koko muistiinpanoketju ajatuksella ja pohtia, millaista sen kirjoittaminen oli. Mikä häiritsi keskittymistä? Mikä oli kiinnostavinta? Tuliko mitään lisäarvoa muistiinpanojen yhteiskirjoittamisesta? Keksitkö mitään työhön liittyvää tilannetta, jossa tällaista metodia voisi käyttää?

Tulitko ilahduttaneeksi muistiinpanoillasi jotakuta muuta, joka ei itse päässyt kuulolle? Joku muu saattaa seuraavalla kerralla tehdä vastaavan palveluksen sinulle.


Kuulisin mielelläni ajatuksianne ja kokemuksianne liveraportoimisesta!
 

 

3 kommenttia

Minusta hyvä käytäntö on, että omia pikamuistiinpanoja korjataan jälkikäteen laadukkaammaksi. Typot pois, lauseiden selkeytys ja linkkejä tueksi. Kaikki mikä parantaa jälkilukemista, mutta ei loukkaa muiden kommenttien eheyttä on ok. Itse ole poistanut tuplapostauksiani (joku muu sanoi saman paremmin) ja jälkikäteen arvottomia kommenttejani. Tästä siistimisestä voidaan tietty olla montaa mieltä.

Seminaarissa eri aiheet/puhujat on hyvä eriyttää omiin ketjuihin. Onkin ihan hyvä linkittää ketjut toisiinsa (kun vaikkapa presentaatio vaihtuu, niin linkitetään seuraavaan ketjuun ja siellä linkitetään aikaisempiin presentaatioihin)

Harmi kun muutaman vuoden takaisen MindTrekin data on tainnut kadota Jaikusta palvelun muutosten yhteydessä. Se oli varmaan ensimmäinen organisoitunut kollektiivirapo, joissa tehtiin paljon linkitys-, siistimis- ja yhteenvetotyötä. Rinnakkaiset työpajatkin saatiin hienosti talteen.

Hyviä ohjeita. Vähäisen Qaiku-kokemuksen perusteella olen huomannut, että kun epärutinoituneena qaikuilijana intoilee, niin tulee helposti aloitettua uusia ketjuja vaikka kommentit pitäisi laittaa niihin jo olemassa oleviin. Ja siis menee systeemi sekaisin.

Mutta jo pienellä keskittymisellä onnistuu. Ja Qaiku on aika simppeli.

Myös jälkikäteen on kiinnostava käydä kommentteja lukemassa ja jatkaa pohdintaa.

Erkka, hyviä täydennyksiä. Niin se taitaa olla, että jos jokin sisältö on itselle oikein arvokasta, siitä pitää vaan ottaa oma kopio itselle toiseen paikkaan talteen, ei voi luottaa että nämä verkkopalvelut niitä pitäisivät esillä loputtomiin, näköjään.

Sari, joo tottumattomalle voi vaikuttaa käsittämättömältä ensin tämä ohjeistus mutta kyllä sen kommenttiketjun tarpeellisuus sitten selviää, kun sattuu olemaan useampi tapahtuma meneillään yhtä aikaa, ja seminaarikannussa repliikit sekaisin.

Avasin muuten nyt tämän tiistaipäivän Tarinaseminaarista <a href="http://www.qaiku.com/channels/show/seminaarikannu/view/561a7e5630cc11dfa52fad2da74d7b947b94/">ensimmäisen avauksen</A>, avataan sitten jokaisesta puhujasta oma ketjunsa erikseen ja linkitetään tuohon ohjelmaan.

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu