Ke 28.06.2006 @ 14:44admin

Radio-ohjelmat 3G-verkossa

Hesarin mielipidepalstalla Markku-Kalevi Jäppinen Kotkasta mietti, voisiko YLE "hyödyntää radio ohjelmia 3G-verkossa" ja tällä tavalla tienaamalla tehdä tv-maksua tarpeettomaksi ( Tv-lupamaksujen korotukselle olisi vaihtoehtoja (€) .

YLEhän julkaisee jo useiden radiokanavien ohjelmia verkossa ns. Radiosoittimessa, jonka kevytversio toimii varsin mallikkaasti 3G-verkkoa käyttävässä matkapuhelimissa, joissa on real audio - mediasoitin. YLE kevytradiosoitin löytyy osoitteesta http://www.yle.fi/radiosoitin/lite.php? ja laiska saa suoran linkin tekstiviestillä YLE RADIO numeroon 17279, viestin hinta 50snt (palvelu toimii suurimpien operaattorien liittymillä).

Ohjelmat ovat kuunneltavissa maksuttomasti samoin kuin YLEn nykyiset nettisisällötkin.

Jos ohjelmia haluaa 3G-verkon yli kuunnella, on tosin hankittava kiinteään kuukausimaksuun perustuva datasiirtosopimus liittymäänsä, muuten puhelinlasku voi yllättää.

Kirjoittaja varmastikin miettii jotakin maksuperusteista mallia, näin on pakko päätellä asiayhteydestä, ohjelmien myymisellä tienaamisesta. Tästähän käytiinkin keskustelua ei-niin-kauan-sitten Hesarin 5G-teknologiablogissa, jonka kommenteissa perustelin maksa-mistä-katsot - tienausperustetta riittämättömäksi siksi, että YLEn pitää saada rahaa tuottaakseen sen tehtäväksi lain mukaan asetettuja myös sellaisia sisältöjä, joita eivät katso isot joukot, mutta jotka ovat yhteiskunnallisesti ja sosiaalisesti arvokkaita.

Johanna Jääsaaren parin vuoden takaisessa tutkimuksessa TV-maksun maksamisen halukkuudesta ja motiiveista kävi ilmi joitain hienoja asioita suomalaisista: Tutkimukseen haastatelluilla oli solidaarisuutta - TV-maksu haluttiin maksaa, koska ymmärrettiin,että YLElle pitää varata rahaa vaikkapa laadukkaisiin lastenohjelmiin sekä kaikenlaisille markkinataloudellisesti epäkiinnostaville kohderyhmille suunnattuihin ohjelmiin. Kaupallisella “maksa mistä katsot” -logiikalla ei näitä ohjelmia pystyttäisi rahoittamaan, koska maksuperuste olisi vain oma kulutus. Julkisen palvelun ohjelmiston ns. “pitkä häntä” ei koskaan pystyisi maksamaan itse itseään, vaan sellainen ohjelmisto pitäisi sitten kuitenkin rahoittaa jollain muulla tavalla.

Jos maksaminen perustuu vain omaan kulutukseen, jää pois varojen kerääminen yhteiseksi hyväksi - se solidaarisuustekijä.

Mutta tästä ketjusta ei ollut tarkoitukseni avata keskustelua TV-maksusta, vaan muistuttaa mieliin, että radio-ohjelmia saa kuin saakin nautittavakseen jo 3G-verkossa.

Sisältö on sitä, mihin meillä on internetjakeluoikeudet: musiikkiohjelmia tai draamaa ei valitettavasti vielä ole tarjolla, niihin meillä ei ole vielä olemassa esitysoikeuksia.

0 kommenttia

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu