To 09.03.2006 @ 05:04admin

Oikein hinnoiteltu elämys

Terveisiä Miami South Beachista. Yliopistojen kevätloman biletys jytisee Ocean Drive - ja Collins Avenue - kaduilla. Raamikkaat miehet kävelevät käsi kädessä Washington Avenuella. Lincoln Roadin kävelykadusta käytetään sanaa mall, ostoskeskus. Hotellin käytävällä tuoksahtaa jonkun oven takaa marijuana.

Turistille tyypilliseen tapaan mieli tekee nopeasti analysoida, asettaa viitekehykseen kaikki nähty. Vaatii jatkuvaa ponnistelua vain tehdä havaintoja ja pidättäytyä liian nopeista johtopäätöksistä.

Viime syksyisen Wilma -hurrikaanin tuhoja näkyy monin paikoin katukuvassa. Palmun rankut ovat säälittäviä törröjä tuulen tukistettua tupsut. Pankkien pilvenpiirtäjien lasiseinien peittona on läikittäin vanerilevyjä. Kolme kuukautta aikaa seuraavaan hurrikaanisesonkiin.

Amerikkalaisittain puhuttua englantia kuulee vähän. Kun kuulee, se on mehevää etelän murretta. Fraasit ovat tuttuja televisiosta. Everglades - kansallispuiston suokopterin kuljettaja sanoo, että vain oma tyhmyys tai act of god voivat altistaa alligaattorin puremalle. (Videopätkä alligaattorista avautuu uuteen ikkunaan)

Global Language Monitorin mukaan "act of god" nousi Wilman ja tsunamin ansiosta viime vuoden käytetyimpien sanontojen joukkoon.

Valokuvien jälkeen säilyvintä lomassa ovat tarinat jälkeenpäin kerrottavaksi. Itse elämysten ahmiminen - sehän käy työstä. Turistin osaa toki helpottaa se, että elämykset on tuotteistettu tarkoin. Oletko koskaan pitänyt sylissäsi krokotiilinpoikasta? Nyt sinulla on siihen tilaisuus, viidellä dollarilla. Melko halpaa siihen nähden, että voit sopivan tilaisuuden tullen huolettomasti lausua että "krokotiilin nahka on viileä, muttei yhtään limainen" katsoessasi perheen kanssa Tarzania.

Vielä halvempaa tietysti, jos otat kuvan siitä, kun joku muu on maksanut sen viisi taalaa.

[inline:1]

Huristaessamme suokopterilla Everglades-jokea alligaattoria jahdissa kasvoi taivaanrannassa savupatsas. Miami Heraldin mukaan maastopalon aiheutti ilmeisesti tuleen sytytetty varastettu auto.

Miamin keskustassa piti hieraista silmiään kunnolla: ilmainen kaupunkijuna! Metromover oli elämys hienoine urbaaneine maisemineen.

Työasioitakin on kiva seurata sivusilmällä lomaperspektiivistä. Adam Curryn hollantilaista juorulehteä vastaan nostamasta Creative Commons - lisenssirikkomuskeissistä kuultaneen oikeuden päätös huomenna. Mika Niva videobloggaa Tampereen lyhytelokuvajuhlilta. Lasitalon emäntä on verkkojournalismin opissa Bostonissa. Tamperelainen mediayrittäjä Jocka Träskbäck laajentaa Stara.fi -viihdelehden brändiä printtimediaan. X-Stage-nettiyhteisö täytti vuoden Kalevalan päivänä ja seuraava mielenkiintoinen yhteisöllinen palvelu, johon pääsee näillä samoilla blogitin tunnuksilla, on näkemäisillään päivänvalon. Kannattaa pysyä kuulolla.

Kyllä se tästä. Maanantaina töihin taas.

0 kommenttia

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu