Ke 18.02.2009 @ 23:50Tuija Aalto

Käsi ylös, joka luki ne käyttöehdot

Kun liityit Facebookiin, luitko käyttöehdot? Et ehtinyt? Useimmat netin käyttäjät eivät ehdi niihin perehtymään. He luottavat siihen, että mikäli käyttöehdoissa on jotakin kohtuutonta, asia tulee yleiseen tietoon jonkun muun valppauden ansiosta. Ja tuleekin. Viimeksi The Consumerist -julkaisu sai aikaan läntistä maailmaa kuohuttaneen uutisen sunnuntaina artikkelillaan, jossa se kiinnitti huomiota Facebookin 4.2. julkaisemiin uusiin käyttöehtohin Facebook's New Terms Of Service: "We Can Do Anything We Want With Your Content. Forever. Kärjekäs artikkeli paheksui sitä, että käyttöehdoissa oli muutettu syyskuulta 2008 voimassa ollutta kohtaa käyttäjien julkaisemien tietojen säilyttämisestä sen jälkeen kun käyttäjä lopettaa palvelun käytön. Entisissä ehdoissa sanottiin, että palvelun käytön lopetus peruuttaa myös Facebookin oikeudet näyttää sisältöjä enää missään. Mainittiin kyllä että senkin jälkeen palvelu voi säilöä arkistoversioita kyseisistä sisällöistä. Uusissa ehdoissa tuotiin esiin, että palvelun pyörittämiseksi on tarpeen pitää julkaisussa kopioita tilinsä sulkeneen käyttäjän aikanaan julkaisemista sisällöistä. Esimerkiksi kaverien seinälle julkaistuja tai kaverille postilaatikkoon lähetettyjä sisältöjä. Se, että näiden sisältöjen esittämistä rajaavat käyttäjän alkuperäiset yksityisyysasetukset, ei tullut erityisesti esiin.

Facebook päätti alkuviikon käyttäjäkuohahduksen vuoksi palata takaisin edelliseen versioon käyttöehdoista ja ottaa käyttäjät mukaan muokkaamaan uusia. Varmaankin viisas ratkaisu tiukassa paikassa.

Facebook on läntisen maailman suurin verkkoyhteisö. Se meni kävijämäärissä MySpacen ohi kesällä. "Naamakirjassa" on tuoreimpien tietojen mukaan 175 miljoonaa käyttäjää - heidän joukossaan arviolta puoli miljoonaa suomalaista.

Omasta mielestäni Facebook-käyttöehtokohussa on paisuttelun makua. Mediassa tunnutaan nyt hanakasti tartuttavan kaikkiin Facebook-ilmiöihin, erityisesti käyttäjien uuteen intoon perustaa erilaisia asioita ja aatteita ajavia painostusryhmiä.

Oliko käyttöehtojen muutos kohtuuton? Toimitusjohtaja Zuckerbergin asiasta antamien lausuntojen mukaan firma ei ole ottamassa itselleen uusia oikeuksia vaan pyrki tarkemmin selostamaan, miten se käyttää jo edellisten käyttöehtojen myötä pidättämiään oikeuksia. Täytyyhän yrityksen pystyä pyörittämään palvelua. Keskustelufoorumin tai yhteisön ylläpitäjän intressissä on kirjata käyttöehtoihin, että sisältö jää, vaikka käyttäjä poistaisikin tilinsä. Niin on kirjattu myös YLEn yhteisöjen sääntöihin vuosia sitten.

"YLEllä on oikeus, mutta ei velvollisuutta säilyttää ja arkistoida yhteisön jäsenten julkaisemaa sisältöä harkintansa mukaan myös sen jälkeen, kun jäsen on eronnut yhteisöstä." 

Asiaa täytyy ajatella myös jälkeen jäävän yhteisön näkökulmasta - keskusteluketjut ja ajatustenvaihdot kävisivät aika omituisen reikäisiksi, jos ihmiset poistuessaan veisivät kaikki käyttämänsä puheenvuorot mukanaan.

0 kommenttia

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu