Ke 25.01.2006 @ 07:49admin

Kysymys - suomalaisbändit verkossa?

Suomalaisen musiikin vientiponnistukset musiikkialan messuilla Midemissä ovat takana. Kotimaiset orkesterit esittäytyivät lyhyin klipein mm. videoblogissa.

Messut ja festivaalit ovat kertaponnistuksia, joilla luodaan pohjaa kansainvälisille yhteistyösuhteille. Mutta entä jatkuva promootiotyö? Miten bändit käyttävät verkkoa hyödykseen? Joitakin satunnaisia esimerkkejä tavallisia websivuja uutterammasta ponnistelusta ovat mielestäni esim., että HIM tiedotti faneilleen levyn tekemisen edistymisestä podcastissa tai että 22pistepirkko-sivu tulee vastaan kansainvälisessä Myspace -social networking - verkostossa. (Onko se aito eli ns. virallinen vai jonkun innokkaan fanin sinne julkaisema, mistä sen voisi varmistaa, täytyypä tutkia).

Mitkä suomalaisbändit teidän mielestänne käyttävät parhaiten verkkoa hyödykseen tehdäkseen itseään tykö potentiaaliselle faneille? Esimerkit perusteluineen ovat tervetulleita kommentteihin.

6 kommenttia

Ei bändit käytä, ne on vielä enemmän pihalla netistä kuin radiotoimittajat :) Liekö syy siinä suomessa on ongelmallista pistää matskua nettiin ja tekijänoikeustahot mustasukkaisesti tekee elämän vaikeaksi niille ketä edes yrittää (soundmen.net tulee mieleen) ja sitten taas bändeiltä itseltään ei löydy taitoa.

Jos mä blogaisin niin olisin varmaan kirjoittanu vihaisesti aiheesta, miten tekniikka ja internetsku on muusikoille maailmanhienoin asia eikä vihollinen.

22 Pistepirkolla on muuten siistit omatkin sivut, musan, videon, julisteiden tms lisäksi siellä on "Make A Remix" juttu joka on NEROKAS. Tai no en ole tässä ihan neutraali kun fanitan bändiä yli kaiken, mutta noi osaa musan lisäksi kyllä nettijututkin.

<a href=http://www.22-pistepirkko.net/>http://www.22-pistepirkko.net/</a>

Mutta onnistuneita mediastuntteja vois olla Finntrollin jostain mystisestä syystä waretuskynnyksen ylittänyt video ja levisi kohtuu tehokkaasti jossain vaiheessa.
<a href=http://www.finntroll.net/video/ft_th.avi>http://www.finntroll.net/video/ft_th.avi</a>

äläs yleistä. Olen käynyt Myspacesin kirjeenvaihtoa 22pistepirkon saksalaiseseksi manageriksi esittäytyneen henkilön kanssa.

Hän vastaa tiedusteluuni bändin motiiveista, että siellä ollaan oppimassa, avaamassa viestintäkanavaa, joka on vahvasti kansainvälinen ja <I>"to see what's gonna happen with it."</I>

<a ref="http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=39193643">22-pistepirkko</A>-käyttäjätunnuksella kirjoittava henkilö jatkaa <I>"For us it's just interesting to see what kind of people approach us. Who knows, it might be helpful to get certain things (music, news,etc) to the attention of the outside world which is not constantly connected with us as a band/record company. Who knows, maybe some networking contacts arouse from here. For us it's been kind of difficult to get something going in the US. Myspace is seemingly "a thing" overthere." </I>.

Uusien viestintäkanavien aukomiseksi tehdään levy-yhtiöissä kovasti töitä monella taholla.

Jeh, pistepirkot on ehdottomasti yks positiivisista poikkeuksista neti suhteen ja ollut jo sitä pitkään. Toisaalta he julkaisevat myös musiikkinsa oman levy-yhtiönsä kautta joten pystyvät paljon vapaammin päättämään musiikkinsa käytöstä.

hmm.. ei ihan aiheeseen liittyen, gramex näemmä on sitten sillä kannalla, että nettiradioista DRM pitää löytyä. Eli jos haluat muzakkia kuunnella niin käytä suljettuja tekniikoita. realin drm sivujen spekseissä sanotaan ainoastaan windows ja osx Realplayereiden tukevan tuota. Windows media taitaa olla vielä kauempana universaalista formaatista. Nooh, onneksi taajuus.fi ei moisesta ole vielä kuullut ja streamaa onnellisesti mp3:sta shoutcastilla.

Toinen jännä on, että realin helix player on open sourcea ja GPL:n alainen niin mitenköhän aikovat siihen tuon sumplia. Tuo opensource projekti taas on se ainoa syy miksi kukaan viitsii realia tukea, joten ei ne sitä oikein voi lopettaakkaan. Joten vaikka DRM palikka varmaan on salainen ja suljettu, niin ei se paljoa lohduta jos playeri patchaamalla pystyy rippaamaan suojaamattomasta osasta kaiken.

<a href=http://www.gramex.fi/index.php?mid=523> NETTIRADIOTOIMINNAN ALOITTAJAN PIKAOPAS - MITÄ PITÄÄ HUOMIOIDA?</a>

EDIT... Heh, eivät näemmä lisensoi musiikkiaan myöskään <a href=http://www.pandora.com>pandora.com</a> tyyppisille palveluille.

Mikäli tuo myspace olisi suomalainen palvelu, niin pystyisikö 22 pistepirkot pistämään musiikkiaan ilman teosto/gramex ongelmia. Eli haen tuolla sitä, että eihän esimerkiksi mixeri.net:iin voi pistää teosto/gramex alaista materiaalia.

Entä jos pistepirkkojen sällit tekisivät x-stagelle blogin ja pistäisivät sinne teosto/gramex lisensoitua musaansa... Stagen säännöt tuskin sitä kieltäisivät (?), koska siinä ei olisi ollut tapahtunut esimerkiksi tekijänoikeusrikosta kun omaa musiikkiaan sivuille pistävät. Tekijänoikeusjärjestöjen kannalta musanlevittämisestä jonkun pitäisi kuitenkin maksaa.

Tietysti voitaisiin tulkita että x-stagen blogit on palvelu ja pistepirkkojen sivu on heidän omansa eikä ylen, jolloin ongelmaa ei olisi. Tosin ainakaan mixerin tapaisten palvelujen kohdalla tekijänoikeusjärjestöt eivät ole olleet yhtään tällä linjalla ja tämän jälkeen ei olisi mitään keinoa erottaa artistien omia palveluita ja muita toisistaan vaan artistin tahto määräisi.
.
... hmm tätä pitääkin pohtia eteenpäin.

X-Stagen <a href="http://x-stage.yle.fi/demoverkko">Demoverkostahan</A> meillä on Teoston kanssa ihan sovittu, että siellä saa olla sen jäsenien musiikkia. Mutta Gramex on selkeästi no-no, koska koko demoverkon ideahan on tarjota foorumi kaupallisesti julkaisemattomalle musiikille. Gramexhan juuri edustaa nimeomaan kaupallisesti julkaistua aineistoa.

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu