Ma 11.09.2006 @ 18:01admin

Mitä YLEn sisältöjä sinä remiksaisit?

Kari A Hintikka kaipaili blogissaan Creative Commons - lisenssiä Elävän arkiston sisältöihin. En ole tekijänoikeuslain erikoisasiantuntija, mutta sen verran uskallan asiasta todeta tässä, että YLE ei voisi yksipuolisesti sellaista lisenssiä liittää aikanaan hankkimiinsa sisältöihin, vaan asiasta olisi varmastikin neuvoteltava tekijänoikeuksia hallitsevien tahojen kanssa. En ole eri mieltä siitä, etteikö tavoite olisi kannatettava. Kysyisinkin tämän blogin lukijoilta, mitä sisältöjä te haluaisitte digitaaliseksi askartelumateriaaliksenne? Mihin käyttäisitte mitäkin filmejä/ääniä?

BBC yhteistyökumppaneineenhan on miettinyt oman, kokeilussa olevan Creative Archive Licence - lisenssin, jossa annetaan joitakin tiettyjä sisältöjä kkäytettäväksi ei-kaupallisiin tarkoituksiin:

"The BBC, the bfi, Channel 4 and the Open University set up the Creative Archive Licence Group to make their archive content available for download under the terms of the Creative Archive Licence - a single, shared user licence scheme for the downloading of moving images, audio and stills. If you wish to share, watch, listen and re-use this content as a fuel for your own creative endeavours you must comply with the terms and conditions as set out in the Creative Archive Licence. For example, you must agree that you will only use the material for non-commercial purposes."

Aihetta liipaten, kannattaa lukaista myös Pekka Gronowin blogista merkintä Project Berliner.

5 kommenttia

--
Kysyisinkin tämän blogin lukijoilta, mitä sisältöjä te haluaisitte digitaaliseksi askartelumateriaaliksenne? Mihin käyttäisitte mitäkin filmejä/ääniä?
--

Mahdollisimman paljon, mahdollisimman laajalla valinnan varalla. Kyse on siitä mitä yleisö saa. Asiaan vaikuttaa myös yleisön tietoisuus koko asiasta.
Videon osalta luultavasti niitä tultaisiin käyttämään kotitekoisessa videon editointi taiteessa. Kaukaisena esimerkkinä voidaan mainita AMV. Se on nykyään laitonta, mutta joissain tapauksissa tulee erittäinkin taidokkaita teoksia. Ironiaa, parodiaa, lainauksia ja ehkä jotain muutakin. Vain mielikuvitus rajoittaa.
Musiikissa tehtäisiin varmaan remiksejä ja puheessa enimmäkseen lainauksia.

Ehkäpä tuota miksaamistakin tärkeämpää olisi saada tekijänoikeuslakiin muutos, joka sallisi itse tallennetun tv-ohjelman siirrättämisen medialta toiselle. Kari A Hintikka hehkuttaa vanhoja Yleisradion tietoiskuja. Kaikkea ei vaan taida olla Yleisradiolla tallessa, mutta niitä voisi olla ihmisten vanhoilla Beta- ja VHS-kaseteilla, mutta jos kotona ei ole toimivaa nauhuria, ei noita saa enää pelastettua, sillä tekijänoikeuslaki kieltää kopioituttamisen toisaalla.

Sivuhuomiona on mielenkiintoista, ettei Ylen brändiuudistuksen yhteydessä lanseerattu yhtenäinen tapa kirjoittaaa yrityksen nimi, näytä tavoittaneen edes kaikkia yleläisiä. Tässä detaljissa Ylellä ainakin olisi vielä kehittämistä. :)

Blogikirjoitus on vuodelta 2006 eli tukevasti ajalta ennen nykyistä ilmettä. Sikseensä kiitos valppaudesta, aina on tervetullutta hoksautus

On sisältöä, johonka Yleisradiolla on oikeudet, mutta jota ei haluta jakaa: ohjelmatiedot.

Yleisradio ei pysty, halua tai osaa yhdistää sarjaohjelmien eri esityskertoja toisiinsa niin että yhdestä paikasta näksisi kaikki tietyn sarjan jaksotiedot kuvauksineen. Tätä kuitenkin mainostetaan, ja avoimeksi väitetään:

http://yle.fi/ohjelmat/info

Keräsin yhden sarjaohjelman jaksojen nimet, esitysajat ja jaksokuvaukset kokonaisuudeksi, ja kysyin palaute-sivulta ja eräältä Yleisradion lakimieheltä lupaa saada julkaista tuo yhteenveto Wikipediassa. Ei ole tullut vastausta palautteeseen eikä sähköpostiin.

pekka

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu