Ma 29.12.2008 @ 09:20admin

Tutkimus: tiedonhaku tekee aivoille hyvää

Verkon hakukoneiden käyttäminen on hyvää aivojumppaa. Tähän tulokseen päätyi tohtori Gary Small, Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior - laitokselta University of Californiasta Los Angelesista. Tutkimusta uutisoitiin marraskuussa.
 
Smallia kiinnosti, mitä aivoissa tapahtuu netin tiedonhakuja tehdessä. Hän tutki asiaa varttuneiden koehenkilöiden avulla. Kahdesta ryhmästä toisella oli vähäinen netin käytön kokemus, toiset olivat kokeneita netin käyttäjiä. Tiedonhakutehtävinä oli etsiä tietoa auton valinnasta ja suklaan syömisen ja kahvin juomisen eduista. Toinen tehtävä oli lukea kirjan sivuja. Havaittiin, että kun vanhemmat ihmiset lukevat kirjan sivulta näyttävää tekstiä, nähdään kieltä ja lukemista ohjaavien alueiden aktivoituvan. Kun he tekevät internethakuja, he käyttävät samoja alueita, mutta aivotoiminta kiihtyi lisäksi niillä alueilla, joilla tapahtuu päätöksentekoa ja monimutkaista päättelyä. Mutta vain niillä koehenkilöillä, jotka jo osasivat käyttää nettiä.
 
Tiedonhaku aktivoi aivojen niitä osia, jotka kontrolloivat päätöksentekoa ja monimutkaista päättelyä. Tutkijan mukaan osaavampien aktiivisempi aivotoiminta selittyy sillä, että ne, jotka jäävät neuvottomiksi, eivät käytä aivojaan, koska eivät tiedä, mihin ryhtyisivät. Kokeneiden aktiivikäyttäjien aivoissa havaittiin yli kaksinkertainen hermosolujen aktiivisuus hakutehtäviä tehdessä verrattuna vertailuryhmään. Kaksi ryhmää oli muuten vertailukelpoisia iän, sukupuolen ja koulutustason suhteen.
 
Koehenkilöt olivat magneettikuvassa, MRI-skannerissa, joka seurasi aivojen aktiivisuutta samalla kun koehenkilöt katselivat suojalasien ruudulle heijastettua kirjan sivua tai internetin hakusivua. MRI-skanneriputkeen ei voinut ottaa tietokonetta mukaan, mutta koehenkilöillä oli erityiset näppäimistöt simuloimassa tiedonhakua verkosta. Tutkimus julkaistin American Journal of Geriatric Psychiatry - julkaisussa.
 
Smallin uusi tietokirja "iBrain" tarkastelee teknologian vaikutuksia aivoihin.
 
Tutkimustulokset referoitu CNN:n artikkelista CNN: Study: Google does a brain good. Radio-ohjelmia aiheesta: Tech Nation, 30 min. Dr. Gary Small Director, UCLA Memory & Aging Research Center, iBrain ja The Public Eye: Dr. Gary Small - iBrain
 
Mediatoimisto Dagmarin tekemän hakukoneiden käyttäjäprofilointitutkimuksen mukaan löytyy ihmisryhmä, joille tiedonhaku netistä on hupia. Tutkimus ei valitettavasti kata ikäihmisiä, joten emme tiedä, onko suomalaisten parin miljoonan nettihakuja tekevän joukossa monia yli 65-vuotiaita kokeilijoita tekemässä hakuja huvikseen.

1 kommentti

Olipas myönteinen tutkimus. Vaikka iäkkääksi en itsenä vielä tunnusta, niin googleaddiktina on tämän tutkimuksen valossa ihan hyvä olla :)

www.seniorinetti.fi -Matti

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu