EU ja Britannia ja järki ja tunteet

Juhana Aunesluoma

Britanniassa järjestetään kansanäänestys siitä eroaako se EU:sta vai jatkaako jäsenyyttään, mikäli konservatiivit voittavat ensi kevään parlamenttivaaleissa. Näin on luvannut konservatiivien puheenjohtaja, nykyinen pääministeri David Cameron.

Mutta miten konservatiivit, jotka ovat olleet usein hyvin EU-myönteisiä, ovat heittäytymässä tällaiseen uhkapeliin? Ja miksi työväenpuolue, joka usein kritisoi EU:ta, suhtautuu mahdolliseen äänestyksen aika pidättyvästi. Entä mikä on vaaleissa voittamista? Britanniaankin on taas mahdollista saada taas koalitiohallitus ja silloin peli ei ole yhtä selvää, kuin aiemmin. Onko kansanäänestys ehkä pakko järjestää, voittaa vaalit kuka tahansa?

Suhtautuminen EU:hun on Britanniassa muuttunut paljon muutamassa vuodessa. EU-kriittinen UKIP-puolue lisää suosiotaan, konservatiivit vastustavat EU:n puuttumista Britannian itsemääräämisoikeuteen, kuten aiemminkin ja työväenpuolue edelleen on huolissaan EU:sta projektina, joka hyödyttää lähinnä rikkaita, mutta ei köyhempiä ihmisiä. Talouskriisi heikensi Brittien luottamusta siihen, että EU osaa hoitaa asiansa ja EU:n alueelta lisääntynyt muuttoaalto Britanniaan, on hermostuttanut monia. Samaan aikaan Britanniassa on alkanut olla poliittisesti korrektia kritisoida EU:ta aiempaa rajummin.

Lähestyvät vaalit vaikuttavat vahvasti myös Britannian EU-politiikkaan. Nyt Britannia on ilmoittanut, ettei se suostu maksamaan korotettuja jäsenmaksujaan, jotka sille sääntöjen mukaan kuuluvat.  Tällaisilla ulostuloilla se ei lisää suosiotaan EU:ssa, mutta siitä huolimatta EU:ssa monet ovat huolissaan niistä seurauksista, joita sen mahdollinen ero aiheuttaisi koko EU:lle. Mahdollista on, että integraatiokehitys syvenee entista nopeammin, EU:n talouspolitiikka muuttuu vähemmän liberaaliksi tai että Britannian ero innostaa muita jäsenmaita myös miettimään eroa EU:sta tai eurosta.

Ja mitä tekee Skotlanti? Jos Britannia eroaa EU:sta, eroaako Skotlanti Britanniasta ja liittyy EU:hun? Ja mitä siitä seuraa?

Haastateltavana on tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Eurooppa-tutkimuksen verkostosta Helsingin yliopistosta.

0 kommenttia

Brysselin kone

Tule mukaan kommentoimaan ja vaikuttamaan siihen, mistä puhumme, kun puhumme EU:sta.

Kuka voittaa ja kuka häviää kun Brysselin kone jyskyttää?

Brysselin koneen ensilähetys on siis keskiviikkona 8.5 klo 10.05 Yle Radio Yhdessä. ja uusinta torstaina klo 21.15.
Lisäksi se uusitaan Yle Puheessa  sunnuntaina 6.03.

Keskustellaan yhdessä tässä blogissa tai lähetä sähköpostia osoitteeseen maija.elonheimo@yle.fi

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 2 )

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 1)

Brysselin koneen Linkkilä. Jaa hyviä EU-linkkejä

Lue keskustelua aiempien vuosien ohjelmista 

Tietoa eurokriisistä kuuneltavissa myös  Elävässä arkistossa

Aiheeseen liittyvä Blogiteksti  London School of Economics and Political Science (LSE) -yliopiston sivulla



Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu