EU ja Venäjän kaupan pakotteiden aika

Markku Keinänen

 

Ukrainan kriisin vuoksi EU on ottanut käyttöön rajoittavia toimenpiteitä, jotka kohdistuvat Venäjään ja Venäjä on puolestaan ottanut käyttöön vastapakotteita EU:ta vastaan.

Mutta kun nyt ollaan tässä tilanteessa, niin milloin ja miten siitä päästään eroon? Ensi heinäkuussa EU:n asettamista rajoitteista luovutaan, mikäli niiden jatkamisesta ei yksimielisesti sovita. Mikäli niistä halutaan luopua jo aiemmin, siihenkin vaaditaan yksimielisyys jäsenmailta.

Toisaalta, jos Itä-Ukrainan tilanteeseen kohdistuvat pakotteet saadaan purettua, niin miten käy Krimin tilanteeseen kohdistuvien pakotteiden. Mikä on EU:n mielestä se tilanne, milloin pakotteista ylipäätään voidaan luopua, tai milloin niitä pitää jatkaa? Ja milloin ja millä ehdoin Venäjä luopuu omista vastapakotteistaan? Joka tapauksessa tilanne on hankala kummallekin osapuolelle tässä taloustilanteessa. Kiinnostavaa on myös nähdä, jääkö näistä pakotteista pitkäaikaisia seurauksia EU-maiden ja Venäjän välisiin kauppasuhteisiin.

Samaan aikaan muualla maailmassa yritetään sen sijaan vauhditta kauppaa. Esim. WTO-neuvottelut ovat nytkähtäneet eteenpäin ja EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppa- ja investointisuojasopimus on saatu valmiiksi ja EU:n ja USA:n välistä vapaakauppa- ja investointisuojasopimusta neuvotellaan.

 Ohjelmassa  haastateltavana  osastopäällikkö Markku Keinänen ulkoasiainministeriöstä taloudellisten ulkosuhteiden osastolta.

 


 

2 kommenttia

Virallinen puhe harvoin,varsinkaan virkamiestasolla on ympäripyöreää samoin kuin nykyisillä politikoillakin. Uusliberalismin tulo suomeen kuvastaa meininkinkejämme hallinnoimisen tasolla. Kahdeksankymmen luvulla politikot ja tiedotusvälineet joukolla kauhistelivat brittien ja Yhdysvaltojen tapahtumia,kukaan eikä mikään taho politikoistamme tunnustautunut thatcerilaisten ideoiden tuojiksi, vaan muutos tulikin kaapin kautta yliopistoista Nallen koulimat juipit miehittivät niin yritykset kuin valtionhallinnonkin.Syntyi tilanne jossa uusliberalismin henkeä vastaan oli täysin mahdoton taistlla koska ne henkilöt olivat kuin aaveita, ei heitä saanut mistään kiini. Läntinen ja sen mukana suomalainen tietoisuus on tälläkertaa ollut huomaamatta uuden aikakauden aluksi ja jopa churchlin rautaesirippu puhetta vastaavaksi luonnihdettua Putinin tämän vuoden valdain puhetaan jossa hän analysoi avoimesti nykyistä maailman tilaa ja niitä uhkien ja mahdollisuuksien näkökulmia maailman uudessa tilanteessa matkalla kohti moni napaista maailmaa. Washigttonin konsensus aikakausi on päättymässä.

Koska Rantalan ojelmaa en ole onnistunut muualle kommentoimaan,teen sen tänne.Pekka Viljakaisen haastattelu avasi ymmärtämään oman maammekin kehitystä,vaikka siinä puhutiinkin pääosin Venäjästä.Esimerkiksi kun hän kertoi sikäläisen postin ,jonka hallitukseen hänet on valittu tehtävänään modernisoimisesta varsinkin rahaliikenteen kohdalla,siellä kun pankkijärjestelmän ulkopuolelle on jäämässä alle50 tuhannen asukaan taajamat,joiden palveluista tulee vastaamaan posti. Talouselämän rautaiset lait koskevat myös meitä myös mäkkäreiden siottumis pohjaksi on asetettu sama väestöpohja.Siinä mielessä meillä äskettäin pankeille ja muille julkisen palvelun tuottajille annettu velvoite huolehtia myös pikkupaikkakuntien palveluista on vastoin vapaan markkinatalouden sääntöjä,joita paradoksaalista kyllä Venäjä noudataa tässä asiassa.

Brysselin kone

Tule mukaan kommentoimaan ja vaikuttamaan siihen, mistä puhumme, kun puhumme EU:sta.

Kuka voittaa ja kuka häviää kun Brysselin kone jyskyttää?

Brysselin koneen ensilähetys on siis keskiviikkona 8.5 klo 10.05 Yle Radio Yhdessä. ja uusinta torstaina klo 21.15.
Lisäksi se uusitaan Yle Puheessa  sunnuntaina 6.03.

Keskustellaan yhdessä tässä blogissa tai lähetä sähköpostia osoitteeseen maija.elonheimo@yle.fi

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 2 )

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 1)

Brysselin koneen Linkkilä. Jaa hyviä EU-linkkejä

Lue keskustelua aiempien vuosien ohjelmista 

Tietoa eurokriisistä kuuneltavissa myös  Elävässä arkistossa

Aiheeseen liittyvä Blogiteksti  London School of Economics and Political Science (LSE) -yliopiston sivulla



Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu