EU ja eduskunnan tahto

 eduEduskunnan  EU-sihteeristön päällikkö, valiokuntaneuvos Peter Saramo

 

 

Periaatteessa ja käytännössäkin Suomen kanta EU-asioissa on Suomen eduskunnan kanta, jota edustaa EU:ssa Suomen hallitus. Kun jäsenmaiden ministerit kokoontuvat Euroopan unionin neuvoston kokouksiin edustamaan maitaan ja päättämään asioista, niin siinä vaiheessa Suomenkin kantojen muodostamisessa eri asioihin on tehty jo paljon työtä ennen kokousta, eikä kokouksen lopputulos ole asiaan vihkiytyneille useinkaan kovin iso yllätys.

Enne lähtöään kokouksiin ministerit käyvät kuulemassa asioista eduskunnan suuren valiokunnan kannan ja palattuaan raportoivat taas suurelle valiokunnalle miten kokous meni.

Brysselin koneessa eduskunnan EU-sihteeristön päällikkö, valiokuntaneuvos Peter Saramo keskustelee siitä millä tavoin Suomen eduskunnan tahto vaikuttaa päätöksenteossa

3 kommenttia

Suomen hallituksen ministerit on edustaneet eri aikoina siihen malliin ,että noin 75-80% laeista ja säädöksistä saa alkunsa tai tulee suoraan EU:sta.Kansallisesta päätösvallasta ja eduskunnan päätösvallasta ei ole kovin paljon puhumista.Kun vielä muistutetaan ,että Suomen eduskunta on hyväksynyt talous ja rahaliitton vakautta koskevan sopimuksen niin kutsutun EU:n pakkopaidan 18.12.12 ja on näin sitonut Suomen velkavastuuseen niidenkin maiden taloudesta,jotka eivät ole tähänkään asti sopimuksia noudattaneet.Tietysti pitää uskoa kovasti siihen ,että me voimme vaikuttaa sillä n. 2% ääni osuudella vaikka Elonheimon eri haastatteluistakin ilmenee erittäin selkeästi miten hankalaa ja miltei mahdotonta päätöksiin on vaikuttaa.

On muuallakin yllättävän yleistä, että asioita lähestytään vallankäytön kannalta eikä asiasisällön kannalta. Ei yksinomaan EU:ssa, vaan myös kansallisen hallinnon piirissä ja aluehallinnon piirissä. Ei näköjään haittaa, jos juuri mitään konkreettista ei saada aikaan, kunhan oma vaikutusvalta pysyy mukavasti omaa suhteellista asemaa nostavana. Jos muiden ihmisten, kuntien, valtioiden tai organisaatioiden vaikutusvalta vähenee ja oma vaikutusvalta lisääntyy, asiat tuntuvat olevan ihan kivasti.

Sydämelliset kiitokset tästä analyysista!

Brysselin kone

Tule mukaan kommentoimaan ja vaikuttamaan siihen, mistä puhumme, kun puhumme EU:sta.

Kuka voittaa ja kuka häviää kun Brysselin kone jyskyttää?

Brysselin koneen ensilähetys on siis keskiviikkona 8.5 klo 10.05 Yle Radio Yhdessä. ja uusinta torstaina klo 21.15.
Lisäksi se uusitaan Yle Puheessa  sunnuntaina 6.03.

Keskustellaan yhdessä tässä blogissa tai lähetä sähköpostia osoitteeseen maija.elonheimo@yle.fi

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 2 )

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 1)

Brysselin koneen Linkkilä. Jaa hyviä EU-linkkejä

Lue keskustelua aiempien vuosien ohjelmista 

Tietoa eurokriisistä kuuneltavissa myös  Elävässä arkistossa

Aiheeseen liittyvä Blogiteksti  London School of Economics and Political Science (LSE) -yliopiston sivulla



Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu