Länsi-Balkan matkalla EU-jäsenyyteen
EU:n tavoite on, että tulevaisuudessa kaikki Länsi-Balkanin maat (Albania, Bosnia-Hertsegovina, Kosovo, Kroatia, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Slovenia ) kuuluvat EU:hun
Tähän asti vain Slovenialla on ollut EU-jäsenyys, mutta nyt sen on saamassa Kroatiakin. Myös Montenegro on aloittamassa jäsenyysneuvottelut ja pitemmällä tähtäimellä kaikki muutkin Länsi-Balkanin maat haluavat EU:n jäseniksi.
Jäsenyyden tarpeellisuutta perustellaan ennen kaikkea sillä, että näin saadaan tälle alueelle vakautta ja rauhaa. Mutta missä järjestyksessä ja millä vauhdilla muut Länsi-Balkanin maat ovat saamassa jäsenyyden, ja miltä koko jäsenyys vaikuttaa tässä EU:n talouskriisitilanteessa? Näiden maiden mukaantulo EU:hun tulee joka tapauksessa kasvattamaan etenkin alkuvaiheessa EU:n menoja.
Entä miten neuvottelut etenevät? Onko EU oppinut niistä virheistä, joita se on tehnyt aiemmissa jäsenyysneuvotteluissa?
Kun Bulgaria ja Romania liittyivät EU:hun kriteerit liittymiselle eivät olleet niin tiukat, kuin mitä nyt sovelletaan Kroatiaan.
Mitä hyötyä jäsenyydestä on Länsi-Balkanin maille? Entä EU:lle?
Haastateltavana on EU:n laajentumisen ja Länsi-Balkanin yksikön päällikkö Päivi Laivola de Rosière.
3 kommenttia
Ke 05.12.2012 @ 11:45
Olipa jopa Brysselin koneeksi harviNaisen eloisaa keskustelua, myös haastateltavan puolelta. Oli oikein mielenkiintoista ja hauskaakin kuunnella!
Ke 30.01.2013 @ 19:13
Älkää hyvät ihmiset liittykö tähän Eurosvoliittoon...