EU:n kehitys ja sen tulevaisuuden mahdollisuudet

 

Risto Volanen

Yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen suhtautui aikoinaan kriittisesti EU-jäsenyyteen, kuten voi kuunnella esim. tästä /2014/05 Ylen elävän arkioston nauhoituksesta vuodelta 1994. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/05/09/ylen-eu-illoissa-1994-kinattiin-suomen-tulevaisuudesta

Ennen kaikkea Volanen oli ennen liittymistä huolissaan EMU:sta, Suomen turvallisuuspolitiikasta ja maatalouspolitiikasta. Monet huolet osoittautuivat myöhemmin aiheellisiksi.

Volanen on myös sitä mieltä, että Suomen tulisi olla EU:ssa aktiivisempi toimija etenkin Itämeren tilanteen rauhoittajana.

Tällä hetkellä lisää kritiikkiä EMU:sta voi lukea esim. valtioneuvoston raportista (joka löytyy tästä linkistä Vakaampi talous- ja rahaliitto) , johon Sipiläkin viittaa hallitusneuvotteluita tehdessään. (Raportista keskusteltiin myös Brysselin koneessa huhtikuun alussa ja se löytyy tästä linkistä:http://blogit.yle.fi/brysselin-kone/euro-ja-suomi).

Nykyään Volanen ei halua Suomen irtautuvan EU:sta tai EMU:sta, mutta hän on sitä mieltä, että EU:lla on edessä kolmas tie. Hänen mukaansa tulevaisuuden EU:n suunta on se, että esim. ihmisten, kuntien, maakuntien ja jäsenvaltioiden erilaisuus on oltava lähtökohtana kun EU:ta kehitetään, eikä silloin tavoite voi olla EU-jäsenmaiden muotoutuminen yhä yhdenmukaisimmiksi.

EU:hun liittymisemme jälkeen Volanen toimi mm. Euroopan maataloustuottajien liitto Copan  ja Euroopan osuuskuntien liitto Cogean pääsihteerinä Brysselissä myös pääministeri Vanhasen valtiosihteerinä.

 

5 kommenttia

Entä mihin Olli Rehn asettuu Volasen pohdinnoissa ?

Volanen on ymmärtänyt maamme aseman euroopassa oikeansuuntaisesti. Huolestutavanpaa on tätänykyä UPI n Aaltolan ja kumppaneiden puheet suomen asemasta rajamaana, näissä puheissa olaan menemässä kohti toisenmaailmansodan alkuasetelmia kolmekymmenluvulla. Toivoisin todella että Aaltola korvattaisiin pikaisesti vaikkapa volasen kaltaisella ajattelijalla. Kansakuntien eurooppa atlantilta tyynellemerelle olkoon tavoiteemme, silloin emme joudu misään oloissa periferiaan.

Riitta Järvi kirjoitti:

Entä mihin Olli Rehn asettuu Volasen pohdinnoissa ?

Hyvä kysymys.

räsänen pirkanmaalta kirjoitti:

Volanen on ymmärtänyt maamme aseman euroopassa oikeansuuntaisesti. Huolestutavanpaa on tätänykyä UPI n Aaltolan ja kumppaneiden puheet suomen asemasta rajamaana, näissä puheissa olaan menemässä kohti toisenmaailmansodan alkuasetelmia kolmekymmenluvulla. Toivoisin todella että Aaltola korvattaisiin pikaisesti vaikkapa volasen kaltaisella ajattelijalla. Kansakuntien eurooppa atlantilta tyynellemerelle olkoon tavoiteemme, silloin emme joudu misään oloissa periferiaan.

Siis oikeansuuntaisesti. Olisiko mielestäsi jotain keskeistä lisättävää tai poisjätettävää.

Volanen kiersi nykyisen eurooppalaisen nousevan aatteellisen ilmaston kaukaa epämääräisiin läntisiin arvoihin viitaten, puuttui vain arvoyhteiisön hehkuttaminen. Ongelma onkin meillä se ettei meillä keskustan ja muiden puolueiden aatteelisen hajanaisuuden vuoksi voida kuvata reaalimaailmaa kuin viitearvojen kautta. Esimerkiksi agloamerikkalaisen doktriinin lockelaisen maailmankuvan ylivalta ja saksalainen hegelin filosofisn ympärille rakentunut arvoyhteisö ovat ristiriidassa pelkän kansalaisyhteiskunta käsiteen eroavuudesta. Lisäksi viellä latinalaisen euroopan ja ortodoksisen maailman yhteensovittaminen onnistuu vain pakkovallan kautta ja on epävarmaa haluaako tai kykeneekö saksa tai britit tai jenkit siihen. Tosiasioden tunnustaminen kuuluu hyvään Paasikiviläis- Kekkoslaiseen maailmanselitykseen ja jo nyt nykyisen mallinen elinkeinoelämä vetoinen eurooppa projekti on osittanut toimimattomuutensa ja on aika palatl De gaulen ideaan kansakuntien euroopasta ja kun suurta ideologista muuria ei viellä ole ehditty rakentaa venäjän ja muun euroopan välille, tulisi tulevan hallituksen ottaa aloite ja ryhtyä ajamaan voimalla myös venäjän sitomista eurooppalaiseen kansakuntien eurooppa hankeeseen. Tämän kaltaiselle hankeelle löytyy vahvoja vastustajia uuskonservativisten voimien maailmasta, nämä entisten trotskilaisten henkiset perilliset ajavat yksinapaistavan globalisation muodon ottanutta hanketta. TTIP ja muiden operaatioiden kannalta nykyinen Ukrainan kriisi tuli kuin tilauksesta ,siihen huomion kiinnittyessä voidaan varjossa ajaa omaa agendaa, se on isänmaalliselle patriootille kaikkein suurin uhka. Näitä nykyisessä maailmassa havaittavissa olevia ilmiöitä Volanen ei käsitellyt ,vaan kuten yleensä eurooppakeskustelussa on tapana pysytään olemassaolevaan ikäänkuin ennaltamäärätyn maailmanjärjestyksen havainnointiin, ilman kriittistä katsetta, esimerkiksi euroopan parlamentin keinotekoinen ja manipuloinnille altis maailma otetaan itsestäänselvyytenä. Sitä kuin myös euroopan keskuspankkia käytetään kansallisesti eri maissa syntipukkinan asioiden heikolle hoidolle ja kuin varsinkin meillä ne olisi yhdessä luokituslaitosten kanssa jonkinlaisia jumalanruoskia. Ministerineuvosto ja valtioiden päämiesten kokoontumset olisi riittävä ja tasapuolisuuden mahdollistava tapa ajaa yhteistäkin agendaa.

Brysselin kone

Tule mukaan kommentoimaan ja vaikuttamaan siihen, mistä puhumme, kun puhumme EU:sta.

Kuka voittaa ja kuka häviää kun Brysselin kone jyskyttää?

Brysselin koneen ensilähetys on siis keskiviikkona 8.5 klo 10.05 Yle Radio Yhdessä. ja uusinta torstaina klo 21.15.
Lisäksi se uusitaan Yle Puheessa  sunnuntaina 6.03.

Keskustellaan yhdessä tässä blogissa tai lähetä sähköpostia osoitteeseen maija.elonheimo@yle.fi

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 2 )

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 1)

Brysselin koneen Linkkilä. Jaa hyviä EU-linkkejä

Lue keskustelua aiempien vuosien ohjelmista 

Tietoa eurokriisistä kuuneltavissa myös  Elävässä arkistossa

Aiheeseen liittyvä Blogiteksti  London School of Economics and Political Science (LSE) -yliopiston sivulla



Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu