EU:n talous ja EMU

Roger Wessman

Yhteinen valuutta, on vähän niin kuin yhteinen pankkitili. Keskinäisiä sääntöjä tarvitaan sen hoitamiseen, sanoo Marketnozen tutkimusjohtaja ekonomisti Roger Wessman ja sanoo myös, että hallitusneuvottelujen pohjana ollut Valtiovarainministeriön EMU raportti, jossa pitkällä tähtäimellä tavoitellaan EMU-maiden keskinäisten vastuiden rakenteiden purkamista, perustuu toiveajatteluun. Eli ”no bailout”-ajattelun ankarimpaan muotoon tuskin ollaan menossa.

Euroalueen suuri perusongelma on erilaisten talouksien erilaiset talouspoliittiset ja rahapoliittiset tarpeet. Kriisimaiden ongelmia Euroopan keskuspankki, EKP  helpottaa ostamalla valtioiden velkakirjoja jälkimarkkinoilta. Ja kyse on silloinkin siitä. että me EMU-maat EKP:n kautta tuemme toisiamme.

Koko Euroalueen talouden tämänhetkinen suuri ongelma on kysynnän puute. Kysyntäongelmaa EKP hoitaa painamalla käytännössä lisää rahaa ja lainaamalla sitä nollakorolla. Eli esim. Saksassa saadaan kulutus kiihtymään, kun lainanotto on halpaa.

Mutta mitä muuta kuin yhteisesti koordinoitua talouspolitiikkaa yhteinen valuutta euromailta vaatii? Ilmeisesti ei ainakaan merkantilistista talouspolitiikkaa.  Taantuman ongelmia ei myöskään voi ratkaista yksittäisissä EMU-maissa ulkoisella devalvaatiolla, vaan esim .Suomessa, jossa on puute investoinneista, kannattaa nyt investointeja houkutellakseen keskittyä pitämään palkat matalalla ja/tai myös alentamaan työn hintaa esim. laskemalla työnantajan sosiaaliturvamaksuja ja samalla on tärkeää saada koko EU-alueen talous kasvuun.

 

 [areena][/areena]

3 kommenttia

Mitä ihmettä?! Ylijäämä on pahasta koska emme saisi myymillemme tuotteille vastiketta palveluina tai asioina. Eikös jemmassa olevalla varallisuudella eli ylijäämällä ole tarkoitus ostaa ostaa palveluita ja asioita SILLOIN kun sattuu menemään huonosti. Eli nyt. Paljon mielummin käytän omia rahojani niin kulutukseen kuin sijoitukseen kuin olen löyhässä hirressä velallisena. Ja saksa tämänkin älyää. Käsittämätöntä logiikkaa Wessmanilla. Nykyisen rahoitusbisneksen orja koko mies. Ylipäätään talous on päälaellaan kun reaalitalous on pankkeja ja sijoittajia varten eikä toisin päin.

Vaihtotaseen ylijäämän pitäminen voi toki olla järkevää, jos sillä halutaan rahoittaa tulevia alijäämiä.

Jotta jollain maalla voisi olla ylijäämä niin jonkun toisen maan täytyy kuitenkin vastaavasti pitää alijäämää ja velkaantua. Eli jatkuvat vaihtotaseen ylijäämät eivät ole mahdollisia ilman velkaantumiskierteitä. Jos halutaan pysäyttää velkaantuminen täytyy eliminoida vaihtotaseen ylijäämät (tai ylijäämiä voidaan sallita ainoastaan velkaantuneille maille jotka maksavat velkojaan takaisin)

Olen selittänyt tarkemmin milloin vaihtotaseen ylijäämä on järkevä tavoite tässä:

http://www.marketnoze.com/uutiset/ajankohtaista/ylijaamainen-vaihtotase-outo-tavoite.html

Eikö kaiken järkevän talouden perusta ole oma kansallinen kelluva valuutta? Euro ei toimi reunavaltioilla iman tulonsiirtoliittovaltioa. Omalla valuutalla pystyttäisiin korjaamaan kilpailukykyä kaikkein järkevimmällä tavalla. Tottakai kaikenlainen tuotteiden ja palveluiden kehittäminenkin on tärkeää,mutta mielestäni sitä tehdään täällä aika mallikkaasti . Systeemi on vain järjetön.Suomeen on tullut tilauksia vain siinä tapauksessa ,että esim. Saksalla ei kapasiteeti riitä,siksi olemme tässä systeemissä aina kasvun jälkijunassa. Toki velkaantuminen on lopetettava,mutta omalla valuutalla tämäkin onnistuisi paremmin.

Brysselin kone

Tule mukaan kommentoimaan ja vaikuttamaan siihen, mistä puhumme, kun puhumme EU:sta.

Kuka voittaa ja kuka häviää kun Brysselin kone jyskyttää?

Brysselin koneen ensilähetys on siis keskiviikkona 8.5 klo 10.05 Yle Radio Yhdessä. ja uusinta torstaina klo 21.15.
Lisäksi se uusitaan Yle Puheessa  sunnuntaina 6.03.

Keskustellaan yhdessä tässä blogissa tai lähetä sähköpostia osoitteeseen maija.elonheimo@yle.fi

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 2 )

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 1)

Brysselin koneen Linkkilä. Jaa hyviä EU-linkkejä

Lue keskustelua aiempien vuosien ohjelmista 

Tietoa eurokriisistä kuuneltavissa myös  Elävässä arkistossa

Aiheeseen liittyvä Blogiteksti  London School of Economics and Political Science (LSE) -yliopiston sivulla



Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu