Kohti sosiaalisempaa EU:ta

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean jäsen Markus Penttinen

 

EU-kansalaisten työttömyys ja talousahdinko ovat lisääntyneet.

EU:n jäsenmaat antoivatkin ennen vuoden vaihdetta sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuylle ja komission puheenjohtaja José Manuel Barrosolle tehtäväksi pohtia EMU:n sosiaalista ulottuvuutta kesäkuun huippukokoukseen saakka.

Silloin eri maiden päämiehet käsitellevät asiaa yhdessä. Valmistelutyöhön siitä minkälainen EMU:n sosiaalinen ulottuvuus voisi olla on huippukokousta varten osallistunut myös ETSK eli Euroopan talous- ja sosiaalikomitea.

Haastateltavana aiheesta on Euroopan talous- ja sosiaalikomitean jäsen Markus Penttinen.

  

3 kommenttia

Todella analyyttinen ja realistinen ohjelma. Skenaario siitä, että pitkä työttömyys tuottaa näköalattomuutta on liian totta, kuten sekin, että vasta kun tilanne kriisiytyy, ryhdytään toimiin.

Ongelmana vain on, että kriisitilanteessa turvaudutaan jo nähtyihin ja vanhentuneisiin menetelmiin. Kun ohjelmassa sanottiin, ettei mitään uutta radikaalia keinoa ole, niin kokeillaan Wikimploi-mallia.

Wikimploissa yhdistetään vapaat toimitilat, vapaat työntekijät ja työ. Suomessa on vapaata toimitilaa n. 2-3 milj. m2, vapaita työntekijöitä n. 270 000 ja työtä vaikka millä mitalla.

Wikimploissa voidaan globaalisti työllistää 25-30 miljoonaa ihmistä yhdessä vuodessa, kunhan aloitetaan reippaasti. Ei-ei -ihmiset eivät saa osallistua, tehköön mitä haluavat. Muut Wikimploihin hommiin.

KVG "Wikimploi Suomi missio"
KVG "Nuorisotakuu ja Wikimploi"
- http://wikimploisuomi.wordpress.com/about/missio/
- http://wikimploisuomi.wordpress.com/tyo-uusi-ja-vanha/nuorisotakuu-ja-wikimploi

Lue erityisesti "Nuorisotakuu ja Wikimploi" ja siitä "Case Hämeenlinna". Se on ratkihauska.

Wikimploi on radikaali ja tehokas. Nyt tarvitaan pilotti ja heti.
Wikimploi: the Renaissance, Occupy and Woodstock of Work.

Miksi muuten on edes pidetty toivottavana että Suomessakin palataan siihen, että ihminen joutuu itsensä elättääkseen lähtemään siirtotyöläiseksi, ei enää Amerikkaan tai Ruotsiin, vaan minne hyvänsä Euroopan unionin alueelle? Vaikka aika isossa osassa EU:n aluetta ei edes ole työpaikkoja tarjollakaan, kun omastakin nuorisosta on puolet vailla töitä.
Silti samanaikaisesti Suomikin puheiden mukaan on vauraampi kuin koskaan, ja olisi varmaan ihan kätevää säilyttää oma väki kotimaassa tekemässä niitä hommia, jotka kuitenkin jonkun on tehtävä. Jos vaikkapa sairaanhoitajille maksettaisiin sen verran, että palkalla voi elää, tuskin tarvitsisi raijata samanaikaisesti hoitajia Suomesta Norjaan tai Englantiin ja korvaavia hoitajia Virosta tai Espanjasta Suomeen. Ainakin se vähentäisi hiilidioksidipäästöjä, kun kaikki eivät lentelisi pitkin maailmaa edestakaisin, vai kuinka?

No hei, mihin me tarvitsemme lisää syntyvyyttä? Nuoria työntekijöitä ei tarvita nyt eikä sitten ehkä tosiaan edes seuraavaan kolmeenkymmeneen vuoteen?

Ihmisiä on muutenkin yllin kyllin, ja jos pulaa työväestä lopulta tulee, saahan niitä aina sieltä Iberian niemimaalta tai Afrikasta tai Intiasta tai jostain. Sehän on yleisesti tunnettu asia, että ylimääräiset nuoret ihmiset vaan mellakoivat ja alkoholisoituvat ja käyttäytyvät joka lailla hankalasti. On paljon parempi, että heitä on mahdollisimman vähän.

Ajatelkaa, mikä säästö, kun voimme lakkauttaa suuren osan päiväkodeista ja kouluista, ja kuinka talous elpyykään, kun naiset eivät lainkaan jää äitiyslomille, eivätkä miehetkään jää edes sitä vähää perhevapaille.

Brysselin kone

Tule mukaan kommentoimaan ja vaikuttamaan siihen, mistä puhumme, kun puhumme EU:sta.

Kuka voittaa ja kuka häviää kun Brysselin kone jyskyttää?

Brysselin koneen ensilähetys on siis keskiviikkona 8.5 klo 10.05 Yle Radio Yhdessä. ja uusinta torstaina klo 21.15.
Lisäksi se uusitaan Yle Puheessa  sunnuntaina 6.03.

Keskustellaan yhdessä tässä blogissa tai lähetä sähköpostia osoitteeseen maija.elonheimo@yle.fi

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 2 )

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 1)

Brysselin koneen Linkkilä. Jaa hyviä EU-linkkejä

Lue keskustelua aiempien vuosien ohjelmista 

Tietoa eurokriisistä kuuneltavissa myös  Elävässä arkistossa

Aiheeseen liittyvä Blogiteksti  London School of Economics and Political Science (LSE) -yliopiston sivulla



Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu