Miten EU-lainsäädäntöön voi vaikuttaa.
Kuinka pieni Suomi saa näkökulmansa läpi kun lainsäädäntöä valmistellaan EU:ssa?
EU:ssa kaikki yrittävät vaikuttaa toisiinsa. EU:n laajetessa toisiinsa vaikuttavien toimijoiden joukko on kasvanut ja mahdollisesti tulevaisuudessa edelleen kasvaa.
Komissio valmistelee ja esittää uudet lait, joten siis komission kanssa on syytä olla tekemisissä jo valmisteluvaiheessa. Saman asian ovat tietysti huomanneet muutkin jäsenmaat ja myös lobbarit, joten suomalaistenkin virkamiesten on hyvä tietää, mitä keskusteluja komissiossa ylipäänsä on menossa
Sen jälkeen neuvosto, jossa jäsenmaat ovat edustettuina ja parlamentti päättävät hyväksytäänkö laki. Asiaa taustoittavien suomalaisten miniteriöiden virkamiesten on syytä keskustella muiden maiden vastaavien virkamiesten kanssa ja myös mahdollisessa olla yhteydessä aiheen tiimoilta myös meppeihin.
Kaikki tämä vaatii virkamiehiltä asiantuntemusta, kokemusta, hyviä verkostoja, sosiaalisa taitoja ja turnauskestävyyttä. Tehtävän hoitoa auttaa se, että asiat koordinoidaan kunnolla kotimaassa.
Harvat päätökset ovat lopullisia, vaan samaan asiaan voidaan palata yhä uudestaan ja samalla alkaa jälleen uusi vääntö siitä kenen edut otetaan parhaiten huomioon. Kuka voitta kuka häviää? Etelän jäsenmaat, pohjoiset jäsenmaat, itäiset jäsenmaamaat, suuryritykset, pienyritykset, työntekijät vai työnantajat jne.
Aiheesta keskustelemassa on varatuomari, tohtorikoulutettava Anna Hyvärinen, joka on tutkinut aihetta ja valmistelee siitä myös väitöskirjaansa.