Miten käy EU:n kilpailukyvyn?

                                                   Apulaisyksikön päällikkö Vesa Vanhanen Euroopan komissiosta

 

 

 

Suomen kilpailukyky on tällä hetkellä hyvä verrattuna muihin EU-maihin. Mutta miten käy tulevaisuudessa Suomen ja koko EU:n?  Mitkä meidän todelliset kilpailuvalttimme tulevat olemaan.  Tällä hetkellä Komissio käy jäsenmaiden kilpailukykytilanteet läpi ja antaa vuosittain suosituksia siitä, mihin asiaan kunkin maan pitäisi kiinnittää huomiotaan kilpailukykynsä suhteen.

EU:n kilpailukyky suhteessa EU:n ulkopuolisiin maihin on kiinnostaa EU-kansalaisia. Mutta onko tarkoitus, että EU-valtiot kilpailevat markkinoista myös keskenään EU:n sisämarkkinoilla, vai kilpailevatko siellä vain yritykset? Jäsenmaiden välistä verokilpailuahan ainakin esiintyy.

 Haastateltavana on apulaisyksikön päällikkö Vesa Vanhanen Euroopan komissiosta ja ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo

3 kommenttia

Minulla ei muuta kommentoitavaa ohjelman sisällöstä ,mutta "voisi sanoa että" Maija Elonheimo ei vain
suhteellisesti vaan ihan oikeasti onnistui tässä erittäin hyvin ! kiitos

Kansalaiset kuunnelkaa ja ajatelkaa....

Hmm. Ideasta innovaatioksi -ketju ei tosiasiassa ole ollenkaan hyvässä kunnossa EU-Suomessa. Ne organisaatiot, jotka on perustettu tuotteistamaan kehityskelpoisia ideoita ja keksintöjä, osaavat toimia vain suurien yritysten ja yliopistojen kanssa. Mutta ideat ja keksinnöt syntyvät usein pienissä yrityksissä ja nyrkkipajoissa, koska juuri ne joutuvat tekemisiin käytännön ongelmien kanssa. Näissä pienyrityksissä syntyvä hyväkään idea ei saa rahoitusta jatkokehittelyä ja tuotteistamista varten, eikä kunnollista apua estämään ideoiden ja keksintöjen varastamista. Tästähän esimerkiksi Keksintösäätiö huutaa kaiken aikaa, mutta parannusta ei ole vieläkään tullut.

Esimerkiksi tuo keksintö, jonka avulla voi helposti koota öljyä vedestä ja ilmeisesti myös jäältä, ja samalla kompostoida öljyn vaarattomaan muotoon, ei ilmeisesti vieläkään ole saanut kunnollista yhteistyökumppania. Nyt sitten vain odotetaan, milloin seuraava öljytankkeri valuttaa lastinsa joko Suomenlahdelle tai maailman merille, ja miten sitä sitten taas kerran koetetaan hammasharjojen ja tiskiriepujen kanssa keräillä rantakivikoista.

Sitä mukaa kun EU:n korkeita virkamiehiä kuuntelee, alkaa tuntua yhä enemmän siltä, että EU-Suomi on siirtymässä yhä tehottomampaan toimintaan.

Millä perusteella on kannattavaa toimia siten, että lapsia ja nuoria ensin koulutetaan, kasvatetaan ja hoidetaan aikuisiksi saakka suurella rahalla, ja sen jälkeen heidät jätetään epämääräisiksi ajoiksi alkoholisoitumaan ja odottelemaan, kääntyisivätkö talouden suhdanteet jossain vaiheessa niin päin, että ihmisiä tarvittaisiin jälleen töihin?

Entä miksi kannattaa kerta toisensa jälkeen luoda byrokraattisia järjestelmiä, jotka ovat niin kalliita, ettei niitä kannata käyttää? Mielestäni on hyvin kuvaavaa, että Sosiaali- ja terveyshallitus ei aio hyödyntää EU:n Kouluhedelmä-ohjelmaa. Sen hallinnointi olisi kuulemma niin kallista, että tulee halvemmaksi hankkia hedelmät koululaisille ilman ohjelmaa.

Brysselin kone

Tule mukaan kommentoimaan ja vaikuttamaan siihen, mistä puhumme, kun puhumme EU:sta.

Kuka voittaa ja kuka häviää kun Brysselin kone jyskyttää?

Brysselin koneen ensilähetys on siis keskiviikkona 8.5 klo 10.05 Yle Radio Yhdessä. ja uusinta torstaina klo 21.15.
Lisäksi se uusitaan Yle Puheessa  sunnuntaina 6.03.

Keskustellaan yhdessä tässä blogissa tai lähetä sähköpostia osoitteeseen maija.elonheimo@yle.fi

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 2 )

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 1)

Brysselin koneen Linkkilä. Jaa hyviä EU-linkkejä

Lue keskustelua aiempien vuosien ohjelmista 

Tietoa eurokriisistä kuuneltavissa myös  Elävässä arkistossa

Aiheeseen liittyvä Blogiteksti  London School of Economics and Political Science (LSE) -yliopiston sivulla



Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu