Kahdeksas kuolemansynti
FST esitti eilen uusintana tv-ohjelman Bettina S. – Borta bra. Keskustelijana oli Body Shopin perustaja, vuosi sitten edesmennyt Anita Roddick. Tämä älykäs ja erittäin varakas liikenainen kertoi, että hänen mielestään kuolemansyntejä on nykyään kahdeksan eikä seitsemän. Kahdeksas pahe oli Roddickin mielestä vauhti. Kaikilla on kiire. Vauhti ei jätä tilaa pohdinnoille eikä havainnoille.
Tuttuahan se on, että yhteiskuntaamme leimaa tehokkuus, jossa vauhti on läähättävää ja muutokset äkkinäisiä. Kommunikointi on netin ja kännyköiden avulla kiireistä ja hälisevää. Pahimmillaan kiire turmelee terveyden, perhe-elämän, työilon ja kyvyn pysähtyä.
Elämän syke on toisinaan niin kiihtynyttä, että unohdamme nauttia luonnosta, ruuasta ja inhimillisestä rytmistä. Pysähtyminen ja hiljentyminen eivät ole tietenkään jokaisen tavoite, vaan elämänrytmi muodostuu kukin omista tarpeista.
Elämäntapamme on medikalisoitu jo termiksi kiiresairaus. Näitä työelämän uusia kiiresairauksia ovat univelka, infoähky, stressi, uupumus, ilonpuutostauti ja kulttuurivajaus. Niiden taustalla ovat taas aikapula, tehokkuus ja jatkuva kiire.
Onneksi slow movement –filosofia tekee uutta tuloaan maailmalla.
Ruotsissakin puhutaan down shifting –liikkeestä eli vaihdetaan hitaammalle elämänvaihteelle. Toiset muuttavat maalle, vaihtavat ammattia ja työpaikkaa parantaakseen elämänlaatuaan.
Myös rauhallinen syöminen on parasta stressin ehkäisyä. Slow food -liike oli alkujaan vastaisku pikaruualle ja hotkimiselle, mutta nykyään se korostaa myös elämän ruokanautintoja.
Monet suomalaiset vaihtavat vapaalle juhannuksen kynnyksellä, kun Oy Suomi Ab menee kiinni ja elämänrytmi hidastuu. Kunpa rauhallinen kesä jättäisi inspiroivan ja rauhoittavan vaikutuksen meistä jokaiseen eikä täysvauhdin maailma enää jatkuisi.
Vaan kumpi on pahempi asia: polttaa kynttilää molemmista päistä kuin jättää kynttilä sytyttämättä?
Anita Roddickin oma resepti vauhdikkaan liike-elämän vastapainoksi olivat aistinautinnot, joita hän koki katselemalla luontoa. Hän saattoi istahtaa vaikkapa valtavan talonsa portaille ja ihailee vihreää maisemaa.
Voisiko loma lasten kanssa opettaa parhaiden kiireen torjumista kuten blogissa Olonilo ehdotetaan?
Entä mikä on sinun keinosi torjua kiiresairauksia ja kahdeksatta kuolemansyntiä?
1 kommentti
Ke 18.06.2008 @ 16:32
Kahdeksas kuolemansynti on totta tosiaan tänä päivänä kuolemansynneistä suurimpia. Läsnäolon taitoa harjoitellessani olen huomannut, että suunnitelmallisuus on myös olennainen ase kiirettä vastaan.
Aiemmin läsnäolon käsitteeseen juuri tutustuttuani kritisoin sitä, koska ajattelin läsnäolon olevan huteloiden taivaanrannan maalareiden juttu. "Miten voin ikinä saada mitään aikaiseksi jos olen aina vaan tässä ja nyt?", muistan tivanneeni mieheltäni. Nyttemin olen hiffannut, että läsnäolo ja suunnitelmallisuus kulkevat hyvinkin käsi kädessä.
Itse asiassa läsnäolokin on helpompaa, kun voi luottaa siihen, että viikko- tai päiväsuunnitelmaan on sisällytetty kaikki toimenpiteitä vaativat asiat!