On lottovoitto syntyä eteläiseen Suomeen - kaupunkiin
Ei ole mikään uutinen, että Suomessa vallitsee moneymaking –kulttuuri monella tasolla. Tarpeeksi tienaavat hoitavat ja ylläpitävät hyvinvointiaan ihan eri tavoin kuin syrjäseutujen heikompiosaiset.
Suomessa hoettiin 70-luvulla sanontaa ”On lottovoitto syntyä Suomeen”, koska maa oli ns. hyvinvointivaltio, joka piti meistä kaikista huolta. Nyt tilanne on toisenlainen. Yhteiskuntamme on muuttunut paljon 40 vuodessa.
YLE Uutisten kysely (kesäkuu 2008) toistaa jo moneen kertaan todettua tosiasiaa: köyhät ovat kurjistuneet ja rikkaat menestyvät. Samaa faktaa kertoi myös Stakesin Suomalaisten Hyvinvointi 2008 –raportti, jonka mukaan hyvinvoinnin erot ovat kasvaneet.
Hätä on suurin Pohjois- ja Itä-Suomessa, missä syrjäseutujen asukkaat syrjäytyvät monella tavalla. Siellä hyvinvointi on jäänyt muista alueista jälkeen, koska siellä on vähemmän yhteiskunnan peruspalveluja kuin kaupunkien asukkailla.
Eriarvoisuus on lisääntynyt myös siten, että verotuksen keventäminen on hyödyttänyt hyväosaisia. Kasvavat terveyserot, terveyspalvelujen hintojen nousu, huono työllistyminen ja kustannusten nousu vaikuttavat siihen, että eriarvoisuus kasvaa.
Onneksi asialle on tehty jo jotakin: mm. Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut kansallisen terveyserojen kaventamisen toimintaohjelman vuosille 2008-2011.
Tasa-arvoisen ja yhteisen hyvinvoinnin eteen pitää nyt löytyä lisää taistelijoita! Onko heitä tarpeeksi? Muussa tapauksessa moni syrjäseutujen asukas tarvitsee lottovoiton elämiseen.
Missä on yhteishyvän, reilun sosialismin motiivi, joka teki kerran Suomesta hyvinvointivaltion – meille kaikille?