Ma 05.11.2007 @ 11:18admin

Vähentääkö suurempi palkka hoitajan taakkaa?

Ennen Tehyn työtaistelua puhuttiin siitä, että hoitohenkilökuntaa on liian vähän.
 
Nyt puhe on enimmäkseen palkkavaatimuksissa ja potilasturvallisuuden riskeissä, eikä hoitajien määrän lisäämisessä. Entä mikä on tilanne, kun työtaistelu on ohitse? Ehkä hoitajat saavat enemmän palkkaa, mutta he joutuvat tekemään vielä enemmän työtä? 

Sanomattakin on selvää, että kun palkkabudjetti nousee, hidastuu hoitajien määrän kasvu. Ymmärrän sen, että rahallinen työn arvostus lisää kiinnostusta työtä kohtaan.  Silti reipas palkankorotus ei tuo millään lisää aikaa potilaille eikä vähennä hoitajien työn määrää.

Suomessa on työriitojen pakkosovittelu. Sovittelulautakuntaa on käytetty Suomessa aikaisemmin vain kolme kertaa. Nyt sovittelulautakunta valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla perkaa tilannetta ja neuvottelee sopimusta. Ratkaisuehdotuksia toivotaan ennen 19:ttä marraskuuta, jolloin tehyläisten irtisanoutumiset uhkaavat toteutua.

Työtaistelun keinot ovat kovat, sillä hoitajien palkka on tahdon asia.
Toivottavasti tahtotila riittää myös neuvottelutuloksen syntymiseen, ettei irtisanomisiin ryhdytä. 

Pahimmassa tapauksessa työnantajat eivät palkkaa kaikkia irtisanoutuvia hoitajat takaisin. Budjetti tuskin riittää siihen.

2 kommenttia

Tulee vaikutelma, että kirjoittaja ei oikein terveydenhuollon arkipäivästä juurikaan tiedä, ei tiedä myöskään kuntatyönantajan asenteesta työntekijöitään kohtaan eikä alan työllisyystilanteesta eikä työn kuormittavuudesta eikä taida arvostaa terveydenhuollon hoitohenkilökunnan työtä... että tällaista tuli vain mieleeni...

Kyllä vähentää, suoraan kysymykseen suora vastaus. Tällä hetkellä sairaalat/terveyskeskukset palkkaisivat heti hoitajia jos niitä olisi, mutta kun niitä ei ole! Suomi kouluttaa kalliilla rahalla hoitajia ulkomaille ja muille aloille. Tänä päivänä kukaan ei elä kutsumuksesta. Vastavalmistuneet tulee töihin kuukaudeksi tai kahdeksi, jonka jälkeen he vaihtavat aloille, josta saa kunnon palkkaa.

Näen tämän työtaistelun viimeisenä hätähuutona julkisen terveydenhuollon puolesta. Mikäli palkka ei nouse, viimeisetkin hoitajat siirtyy alalta pois. Puhumattakaan, että joku täysjärkinen enää hakeutuisi alalle. Samalla julkinen terveydenhuolto joutuu supistamaan toimintojansa, koska työlle ei ole tekijöitä. Vanhusten hoitopaikat vähenee radikaalisti. Joudutaan vaikeiden valintojen eteen ketä hoidetaan ja ketä ei. Käytännössä mennään amerikanmalliin eli se saa hoitoa, jolla on rahaa.

Haluan vielä uskoa ja taistella demokraattisen Suomen puolesta, jossa kaikilla on oikeus hyvään ja tasokkaaseen terveyden ja sairaanhoitoon. Tämä hallitus ja kuntatyönantajat ajaa terveydenhuollon todelliseen kriisiin.

Ongelmaksi muodostuu hoitajien lähteminen alalta oli neuvottelutulos mikä hyvänsä, kiitos syyllistämisen ja median loan heiton. Hoitajilla on yleensä erittäin korkea moraali, ja moni onkin menettänyt uskonsa hoitotyöhön ja hyvän tekemiseen. Mikäli palkka ei nyt nouse kunnolla, niin ei se nouse koskaan. Ja mikäli tällaiseen neuvottelutulokseen päädytään, se on hoitotyön loppu. Pahimmillaan jopa puolet hoitajista lähtee muihin hommiin tai muihin maihin, jossa hoitotyötä arvostetaan. Kyllä suurempi palkka tuo alalle vetovoimaa ja uusia työntekijöitä.Ja täten vähentää hoitajien taakkaa. Alalta jo poistuneetkin voisivat tulla takaisin, kun palkka olisi kohdallaan.

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu