Pelkäätkö julkista esiintymistä?
Mitä jos henki salpautuu juuri silloin kun pitäisi lukea uutiset tai olisi syytä pitää hääpuhe? Entä jos esiintymispelko iskee ihan tavallisessa tapaamisessa? Miten käy sanoissaan takeltevalle lapselle, josta tuleekin jatkuvan puhehäiriön vuoksi änkyttävä nuori, jota pilkataan niin, että hänestä tulee esiintymistä kammoava aikuinen?
Kaikki änkyttäjät eivät ole esiintymispelkoisia, eivätkä kaikki esiintymispelkoiset ole änkyttäjiä, mutta puhumisen pelkoa potee ainakin kymmenentuhatta suomalaista. Lisätietoja esiintymispelosta ja änkyttämisestä yhdistyksen sivuilla.
Parhaan elokuvan Oscarin voittanut Kuninkaan puhe kertoo siitä, että kuningas Yrjö VI oli puhehäiriönsä vuoksi hyvin onneton. Kuningas ei voinut piiloutua julkisuudelta, vaikka puhumisen pelko ajoi häntä aina suurempaan noidankehään, kunnes australialainen puheopettaja Lionel Logue tuli apuun. Herkimmissä kohtauksissa Lionel kuiskii kuninkaalle rohkaisevia lauseita korvaan.
Mielenkiintoista oli nähdä se, että puheenhuoltoa tarvittiin todella paljon. Kuninkaan änkytyksen taustalla olevat traumat olivat hyvin koskettavia. Elokuva historialliseen tarinaan liittyy se, että elokuvassa esiintyneen puheopettajan pojanpoika antoi elokuvan tekijöille isoisänsä Lionel Loguen päiväkirjat, joissa tämä kirjoitti terapiastaan kuninkaan kanssa. Elokuva toimii terapian ajankuvana sekä muotokuvana julkisesta häpeästä, johon esiintymiskammoinen kuningas Yrjö VI joutui.
Änkytystä on tutkittu 1950-luvulta lähtien, mutta vielä ei silti tiedetä, mistä se johtuu.
FST:n uudessa tv-ohjelmassa Muntur (es. 7.3.2011), pohditaan myös esiintymispelkoa. Kirjailija Kaj Korkea-aho vastailee tv-haastattelussa luontevasti melkoisesta änkytyksestään huolimatta ja kertoo juontavansa radio-ohjelmia, vaikka on jatkuvasti kauhuissaan uuden suorituksen edessä. Hän sanoo, että hermostuneisuus johtuu useimmiten änkytyksestä. Silti, hän altistaa itsensä moiselle esiintymiselle!
Muntur-ohjelmassa puhuu myös kirjailija, terapeutti ja luennoitsija Tommy Hellsten, joka on eritellyt pelkoa, häpeää ja itsetuntemusta monissa kirjoissaankin. Hän veikkaa, että esiintymispelon taustalla on se, että omaa persoonallisuutta ympäröi häpeä.
Henkilö, joka ei ole saanut tukea ja tunnustusta henkilönä, ei halua tehdä itsestään näin ollen näkyvää. Hellstenin mukaan näkyvyys lähtee turvallisuudentunteesta ja siitä, että uskaltaa ottaa riskin, että kuuntelijat saattavat satuttaa puhujaa. Häpeä aktivoituu, kun ihminen joutuu muiden silmien kohteeksi.
Kolmas haastateltava on ruotsinsuomalainen laulaja Anna Järvinen, joka on kuvailee omilla jaloillaan seisomista sanoilla ”tosi karmiva”.
Esiintymispelko voi siis hallita koko elämää tai siihen voi tarttua eli altistamalla itsensä estraditilanteisiin. Vanha viisaus sanoo näin: Tee siis sitä mitä pelkäät ja pelkosi kuolee.
TV-ohjelman Muntur voi katsoa YLE Areenan sivuilta, jäljellä on vielä 27 esityspäivää.
1 kommentti
Pe 18.03.2011 @ 22:46
Esiintymispelon voittamista voi harjoitella kannustavassa ilmapiirissä.
Toastmasters tarjoaa turvallisen ympäristön puheiden ja esitelmien harjoitteluun.
Toastmastersien avulla oppiminen ja itsensäkehittäminen on hauskaa. Puhumalla ja tekemällä oppii!.
Vaikka useimmat jäsenet liittyvät alunperin Toastmastereihin päästäkseen eroon pelostaan pitää puhetta, hyvin nopeasti he alkavat kehittämään vuorovaikutus ja johtamistaitojaan.
Toastmasters International on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon järjestö ja klubiensa kautta
Toastmasters tarjoaa erinomaisen foorumin kehittää sekä itseään että vuorovaikutustaitoja olipa kyseessä opiskelija, yrittäjä, toimihenkilö tai vaikkapa eläkeläinen. Jokainen jäsen saa itseluottamusta luontevaan ja sujuvaan kommunikointiin .
Toastmasters auttaa jäseniään kehittämään vaivatonta ulosantia, oppimaan kuuntelutaitoa ja harjoittelemaan johtamista.
Suomessa toimivat klubit kokoontuvat joka toinen viikko ja niiden jäsenet tulevat useasta maanosasta ja toimivat usealla eri toimialalla. Tärkeintä on yhdessä oppiminen ja toistensa kannustaminen parempiin suorituksiin.