Minkälainen pelleily lisää hyvinvointia?
Tampereen kaupunki on keksinyt uuden tavan tuoda työpaikoille iloa: kaupunkiklovnit! Tilaa siis ilvehtijöitä iltapäivääsi, kun et enää jaksa hymyillä.
Nyky-Suomen työpaikat eivät tarjoa aina kovin hymyilemisen arvoisia asioita ja tapahtumia, sillä työpaikalla tehdään myös ikäviä ratkaisuja ja tylsiä töitä, jotka eivät naurata.
Tampereen kaupunki haluaa muutosta ilmapiirikuvioihin. Niinpä neljä kaupunkiklovneja kiertää hauskuuttamassa tamperelaisia työntekijöitä, jotta hymy ei hyydy ja väki jaksaa paremmin. Tampereen pormestarin toimiston mukaan hyvinvoinnin ydin on nauru.
Mikäpä siinä. Kunnon naurussa on voimaa; se purkaa stressiä, rentouttaa ja vapauttaa. Yhteinen hekotus luo yhteenkuuluvuuden tunnetta, avaa
jopa hankalia tilanteita. Yhteinen taukojumppa pellen ohjauksella voisi myös ravistaa stressiä hartioilta. Idea ei ole uusi. Sairaalapellet ovat jo jonkin aikaa viihdyttäneet sairaita.
Sanotaanhan, että pelle edustaa ihmisyyttä paljaimmillaan, mutta voisiko herkän ytimensä löytää Nasse-sedän avulla? Mitä mieltä sinä olet, haluatko työpaikallesi pellen, jolla vilkkuu naamalla punainen kumipallo?
Itse haluaisin tavata vanhanaikaisen ja surumielisen klovnin, jolla on valkoiseksi kalkittu naama ja itkupisara poskella. Lapsuudessani nauroin sirkuksessa sellaisille avuttomille klovneille, joiden kömpelöihin tekoihin saattoi samastua. Haluaisin itkeä klovnin kanssa elämän monimutkaisuutta, enkä nauraa pellelle.
Vaan missä ovat työpaikan omat vitsinikkarit ja narrit? Ainahan heitä on löytynyt joka työporukasta keventämään tunnelmaa. Onko heidät ulkoistettu
ja nyt hekotuspalvelua tilataan ulkopuolelta modernin kaavan mukaan?
Toivon, ettei pomoilta ei karkaa mopo käsistä - etteivät he tilaa vain tyhjänpäiväisiä viihdyttäjiä. Minusta Tampereen kaupungin ideassa on itua. Jos ulkopuolisen pellen ilveily keventää työpaikan kireää ja haastavaa ilmapiiriä, satsaus on erinomainen.
Nykyisin työntekijöiden voimavarat on mitoitettu äärimmilleen. Uskon, että moni toivoisi pellen ottavan osan työtaakasta, jolloin olisi myös helpompi hymyillä ja nauraa.
Sirkushuvien sijaan ehdotan, että kaivamme esiin sisäisen pellemme. Siltä, joka osaa itselleen nauraa, ei tule hupia puuttumaan.
2 kommenttia
To 31.05.2007 @ 08:54
Loistava idea tuo ulkoistaminen!
Meiltä löytyy kaksi pelleä, suorastaan naurettavaa klovnia työpaikalta. Toinen on esimies ja toinen johtaja. Heidän toimintansa ei kuitenkaan naurata, vaan työntekijöiden hymy hyytyy heti aamusta. Olisiko heidät mahdollista ulkoistaa?
Tarvitsisimme arkeemme kipeästi hymyjä, naurua ja työn iloa! Tervetuloa kaupunkiklovnit!
Pe 01.06.2007 @ 14:03
Olen vaan niin kyllästynyt työpaikkojen, työnatajien tai työtoveriden mollaamiseen. Miksi valittaminen on niin kivaa? Miksi fiksut aina valittaa? - Vaarallinen kierre, joka näivettää ja kyynistää -
Minua pidetään välillä työpaikan häirikkönä, tyhmänä pellenä. En myönnä, että tekisin sen tahallani. Minä vaan inhoa vakavuutta, joka tuntuu välillä olevan pohjattoman syvää ja pimeää. Minusta vakavuuden taustalla on usein aitouden piilottelu, pelko, että omat heikkoudet saattaisivat vielä tuottaa muille iloa.
Siis toi tekopelleoivallus oli syntynyt Tampereella. - En haluaisi olla vakava tai ikeä, mutta täällä Turussa me tunnemme heikkoutemme. Emme peittele niitä, vaan annamme muitten repostella ja ilkkua. Ja hienoahan se on, jos vilpittömyytemme tuottaa toisille helpotusta ja iloa.