Su 29.08.2010 @ 10:07Ari Welling

Kulttuurin pääkaupunki – ja lasten

 

Lomailimme Oslossa. Kaupungista kertovassa kirjassa Oslo väittää olevansa ”kenties maailman lapsiystävällisin pääkaupunki”. Väitettä perustellaan sillä, että Oslossa luonto on lähellä. Toisena perusteena on se, että tekemistä lapsille kaupungissa riittää.


Oli hyvä, että saimme käsiimme tämän kirjan. Muuten emme nimittäin olisi arvanneet alkuunkaan kaupungin olevan lapsiystävällinen. Kummastelimme neljän päivän ajan sitä eikö kaupunkia siivota ollenkaan. Kadut olivat roskaisia päivästä toiseen. Kyllä Turkukin on törkyinen sunnuntaiaamuisin, mutta illalla on taas jo siistiä.


Pahinta oli kuitenkin huumeidenkäyttäjien suuri määrä. Todisteen tästä saattoi löytää miltä tahansa metroasemalta tai pikkukujalta. Liikuimme kaupungissa neljän päivän ajan julkisilla kulkuvälineillä ja jokaisella metroasemalle piti nelivuotiaallemme tolkuttaa: älä koske MIHINKÄÄN. Huumeruiskuja lojui lähes jokaisella asemalla ihan näkösällä. Asemilla haisi kusi, varsinkin hisseissä, joita me lastenvaunulliset käytimme jatkuvasti.


”Oslo is perhaps the greatest children’s city compared with other capitals.” Kaikkea sitä kirjan sivuille painetaankin.


*
 

Paluumatkalla laivan leikkihuoneessa oli pitkästyneille vanhemmille tarjolla luettavaa. Tallink Silja oli päättänyt, että vanhempien sopi valita viihdykkeensä seuraavista aviiseista: Cosmopolitan, Kodin Kuvalehti, Hot and Now (häh?), Me Naiset, Anna, Lemmikki, Metsästys ja Kalastus, Pellervo (!) ja Merimies. Ankaran pohdinnan päätteeksi päädyin viimeiseen.

Suomen Merimiesunionin ay-lehteä en olekaan ennen lukenut. Tosin en ole Hot and Now –nimistä julkaisuakaan, mutta vältin kiusauksen.


*
 

Merimies-lehti kertoi minulle, että Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto ITF on hiljattain käsitellyt Norjaan liittyvää ongelmaa. Norjanmerellä sijaitsee useita öljy- ja kaasukenttiä, joista saavat leipänsä monet norjalaiset merimiehet. Merimiesten palkat ovat kuitenkin jääneet jälkeen. ITF:n Norrie McVicar totesi lehdessä: ”Tuntuu uskomattomalta, että Norja sallii toisen luokan työehtoja, palkkoja ja työsuhdeturvaa kansallisesti elintärkeällä alalla.”


Norja on ilmiselvästi varakas maa. Se, että hyvin menee, näkyy norjalaisista - vaikka he eivät pröystäilekään rahoillaan tai vaikkapa autoillaan. Norjalaiset ovat vaatimattomia.


Pääkaupunki ei silti vaivaudu siivoamaan katujaan tai viitsi puuttua huumeongelmaansa. Bensa on kalliimpaa kuin Ruotsissa, vaikka öljyä on omasta takaa. Öljy-yhtiöt eivät maksa merimiehille kunnon palkkoja.

Bensa lienee kovasti verotettua, verorahoilla saisikin monenlaista kivaa.

Vaippasulkeiset: kolme isää ja vauvat

BLOGI ON PÄÄTTYNYT. KIITOS MIELENKIINNOSTA. 

T. TEKIJÄT.

Simo Kymäläinen, yksi vauva

Simo KymäläinenKaverini, kahden pienen lapsen isä, katsoi minua kymmenen vuotta sitten silmiin ja sanoi: "Hanki lapsia vasta sitten, kun olet varma, ehdottoman varma, että haluat niitä". Kymmenen vuotta myöhemmin keittelin maitopulloja keittiössä ja katselin nukkuvaa poikaani, joka oli kotiutunut laitokselta pari tuntia aikaisemmin. Oltiin siinä vaan kahdestaan ja oli ehdottoman varmasti hyvä olo.

Ari Welling, kaksi lasta, joista yksi on vauva

Ari WellingOlen nelikymppinen YLE-isä, joka on hankkinut kokemusta lapsenhoidon jalossa taidossa jo vuodesta 2006 alkaen yhden lapsen kanssa. Brittiläinen insinööri-toimittaja Thomas P. Jones kirjoitti jo parisataa vuotta sitten, että "lapset opettavat meille monia asioita, mm. kärsivällisyytemme rajat". Viime vuosina olen oppinut ymmärtämään tätä Jonesin salakieltä huomattavasti paremmin.

Joona Haarala, kolme lasta, joista yksi vauva

Joona HaaralaPerheessämme kaikki muut paitsi minä puhuvat ruotsia äidinkielenään. Eräs tuttumme sanoi kerran, että suomenruotsalaisessa perheessä on yksi poika, yksi tyttö ja yksi bonuslapsi suomenruotsalaisten määrän lisäämiseksi. Meillä on nyt kaksi poikaa, joista toinen on syntynyt suomenruotsalaisuuden päivän aattona. Kolmas lapsi syntyi helmikuussa 2010.
 

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu