Ti 14.09.2010 @ 22:05Simo Kymäläinen

Prinssi, prinsessa vai vähän molempia?

Synnytyslaitoksella hoitaja pahoitteli, että oli joutunut laittamaan pojallemme vaaleanpunaisen myssyn. Minua ja vaimoani huvitti, kun moista asiaa piti erikseen pahoitella. Sitä kuvittelee olevansa tiedostava humanisti, kun hymyilee vanhoista sukupuolirooleista kiinni pitävälle hoitajalle, mutta totuus on karumpi.

Poikani syntymän jälkeen olen havahtunut siihen, että käsitykseni miehisyydestä on todella perinteisen äijämäinen. Olen pohtinut sitä, miten meistä kasvatetaan miehiä ja naisia. Esimerkiksi me miehethän kävelemme eri tavalla kuin naiset. Opimme, että miehen kuuluu kävellä tietyllä tavalla, jotta olisimme miehekkäämpiä.

Minulla on nelivuotias kummityttö. Rupesin yhtenä päivänä pohtimaan sitä, millaisista asiosta minä kehun häntä: "Onpa sinulla nätti takki, mistä sait noin hienon nuken." Toki kehun pikkupoikienkin vaatteita, mutta aivan eri tavalla: "Oho, sinullahan on traktorin kuva lippiksessä, onpas hurjan näköinen hirviö." Tuollaiset repliikit tulevat ulos suustani kuin varkain.

En aio kuitenkaan kasvattaa poikaani sukupuolineutraalisti, koska koen sen keinotekoiseksi ja jossain määrin turhaksi.

Se on kuitenkin tärkeää, että pystyn tunnistamaan itsessäni näitä vanhoja tapoja käyttäytyä. Kun ne tunnistaa, niin kenties pojastani kasvaa mies, joka on sinut itsensä kanssa sellaisena kuin hän on.

1 kommentti

Tyttäreni (1,5v.) oli leikkinyt päiväkodissa autoilla ja hoitajat olivat oikein useammalla suulla ihmetelleet tätä. Että miten tyttö ja miten noin innokkaasti.
Itse ihmettelisin mieluummin, miksi ei leikkisi.

Kotona nukke ajaa traktorilla ja käy sitten kahvipöytään sumpille. Ei se sen kummempaa ole, normaalia leikkimistä.

Vaippasulkeiset: kolme isää ja vauvat

BLOGI ON PÄÄTTYNYT. KIITOS MIELENKIINNOSTA. 

T. TEKIJÄT.

Simo Kymäläinen, yksi vauva

Simo KymäläinenKaverini, kahden pienen lapsen isä, katsoi minua kymmenen vuotta sitten silmiin ja sanoi: "Hanki lapsia vasta sitten, kun olet varma, ehdottoman varma, että haluat niitä". Kymmenen vuotta myöhemmin keittelin maitopulloja keittiössä ja katselin nukkuvaa poikaani, joka oli kotiutunut laitokselta pari tuntia aikaisemmin. Oltiin siinä vaan kahdestaan ja oli ehdottoman varmasti hyvä olo.

Ari Welling, kaksi lasta, joista yksi on vauva

Ari WellingOlen nelikymppinen YLE-isä, joka on hankkinut kokemusta lapsenhoidon jalossa taidossa jo vuodesta 2006 alkaen yhden lapsen kanssa. Brittiläinen insinööri-toimittaja Thomas P. Jones kirjoitti jo parisataa vuotta sitten, että "lapset opettavat meille monia asioita, mm. kärsivällisyytemme rajat". Viime vuosina olen oppinut ymmärtämään tätä Jonesin salakieltä huomattavasti paremmin.

Joona Haarala, kolme lasta, joista yksi vauva

Joona HaaralaPerheessämme kaikki muut paitsi minä puhuvat ruotsia äidinkielenään. Eräs tuttumme sanoi kerran, että suomenruotsalaisessa perheessä on yksi poika, yksi tyttö ja yksi bonuslapsi suomenruotsalaisten määrän lisäämiseksi. Meillä on nyt kaksi poikaa, joista toinen on syntynyt suomenruotsalaisuuden päivän aattona. Kolmas lapsi syntyi helmikuussa 2010.
 

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu