Pe 13.08.2010 @ 11:55Joona Haarala

Lagom - Ruotsi on lapsiperheille helppo maa matkailla

Lomailimme Ruotsissa. Käymme siellä aika usein, sillä minulla on siellä lähisukulaisia. Matkan varrella kävimme mm. Astrid Lindgrenin maassa ja Lisebergin huvipuistossa ja parissa muussa perhekohteessa. Kaikista paras kohta oli kuitenkin Götebogin luonnontieteellinen museo!

Menimme museoon, koska satoi ja siellä oli kuulemma dinosauruksen luuranko ja jättivalas. Meidän on pitänyt jo vuosia käydä Helsingissä museossa, mutta ei ole tullut mentyä.

Nopeasti kävi ilmi, että Göteborgin luonnontieteellinen museo ei ollutkaan ihan tavallinen museo, vaan lapsiperheiden olohuone, jossa vietetään aikaa. Museo on ilmainen alle 25-vuotiaille ja aikuisen lippu oli 4 euroa. Sillä pääsee VUODEN ajan ilmaiseksi myös kaupungin muihin omiin museoihin.


Itse museo oli perinteinen täytettyine eläimineen ja simpukoineen, mutta teksteissä ym. oli ajateltu ennenkaikkea lapsia. Ja niitä lapsia oli todella paljon. Meteli oli hirmuinen, mutta meidän porukka viihtyi hyvin. Museossa oli tietenkin vauvanhoitohuone ja siellä oli vieläpä isommille lapsille isohko leikkirata, jossa saattoi ajella muovimopoilla.

Mikä parasta: museossa saattoi ravintolassa itse lämmittää omat ruokansa. Mikron lisäksi oli kävijöiden käyttöön varattu tiskiallas ja sähköhella.

Ruotsissa lastenkohteissa tuntuu olevan käytäntö, että omia ruokia saa tuoda ja omien eväiden syömiseen on varattu kunnolla tilaa tiskiainetta ja tiskiharjaa myöden. Miltei kaikissa lasten kohteissa oli myöys seisova pöytä ja kolme erilaista hintaa ruualle: aikuiset, lapset ja ilmainen ruoka 0-2 -vuotiaillle.

Seisovilla pöydillä tarkoitettiin myös mm. erilistä lettupöytää, jota kukaan ei valvonut. Olisimme voineet ottaa niin paljon lettuja lapsille kuin napa vetää ja aikuiset olisivat syöneet samalla. Se ei olisi kuitenkaan ollut lagom.

* * *

Lagom on ruotsalainen käsite. Se on suomeksi jotain kohtuullista. Esimerkiksi maitoa lämmitettäessä kysytään, onko maitopullo nyt lagom? Lagom tarkoittaa myös ruotsalaista asennoitumista, eli sääntöjä noudatetaan lagomisti jne...

Lagomia on, että kaikki huomioidaan. Esimerkiksi Astrid Lindgrenin maassa perhelipussa saattoi olla kolme lasta ja olipa lippupaketit vielä mm. yksinhuoltajaperheille.

Lagomin varjopuoli on se, että usein sääntöjä noudatettiin pilkuntarkasti. Leikkipuistossa ei saanut ottaa polkuautoa, sillä säännöissä luki, että niitä annetaan puolen tunnin välein. Ei, vaikka puisto oli jo tyhjenemässä lapsista.

* * *

Mutta kohtuullista oli se, että niitä vaipanvaihtohuoneita yms. oli todella joka paikassa. Kuuleman mukaan useissa kohteissa oli vaipanvaihtotiskin lisäksi järjestetty imetystä vartem omat tilat. Oli kuulemma pieni verhokin, jos äiti itsekseen halusi imettää. Ennen muuta kaikki oli siistiä.

Ehkä vauva-asiat on Suomessakin hoidettu hyvin, mutta en ole kiinnittänyt täällä huomiota.

Vaippasulkeiset: kolme isää ja vauvat

BLOGI ON PÄÄTTYNYT. KIITOS MIELENKIINNOSTA. 

T. TEKIJÄT.

Simo Kymäläinen, yksi vauva

Simo KymäläinenKaverini, kahden pienen lapsen isä, katsoi minua kymmenen vuotta sitten silmiin ja sanoi: "Hanki lapsia vasta sitten, kun olet varma, ehdottoman varma, että haluat niitä". Kymmenen vuotta myöhemmin keittelin maitopulloja keittiössä ja katselin nukkuvaa poikaani, joka oli kotiutunut laitokselta pari tuntia aikaisemmin. Oltiin siinä vaan kahdestaan ja oli ehdottoman varmasti hyvä olo.

Ari Welling, kaksi lasta, joista yksi on vauva

Ari WellingOlen nelikymppinen YLE-isä, joka on hankkinut kokemusta lapsenhoidon jalossa taidossa jo vuodesta 2006 alkaen yhden lapsen kanssa. Brittiläinen insinööri-toimittaja Thomas P. Jones kirjoitti jo parisataa vuotta sitten, että "lapset opettavat meille monia asioita, mm. kärsivällisyytemme rajat". Viime vuosina olen oppinut ymmärtämään tätä Jonesin salakieltä huomattavasti paremmin.

Joona Haarala, kolme lasta, joista yksi vauva

Joona HaaralaPerheessämme kaikki muut paitsi minä puhuvat ruotsia äidinkielenään. Eräs tuttumme sanoi kerran, että suomenruotsalaisessa perheessä on yksi poika, yksi tyttö ja yksi bonuslapsi suomenruotsalaisten määrän lisäämiseksi. Meillä on nyt kaksi poikaa, joista toinen on syntynyt suomenruotsalaisuuden päivän aattona. Kolmas lapsi syntyi helmikuussa 2010.
 

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu