Ma 08.03.2010 @ 20:46Simo Kymäläinen

Vain kolmen pisteen poika

Tuoreet vanhemmat kertovat mielellään, miten monta pistettä heidän vastasyntynyt vauvansa sai. Itse olen kuullut vain täydellisistä 9 tai 10 pisteen lapsista. Vastasyntynyt saa pisteitä muun muassa hengityksestä, pulssista, lihasten jäntevyydestä ja ihon väristä.

Tässäkin blogissa Ari ja Joona ovat kertoneet vauvansa saaneen heti synnyttyään 9 pistettä. Siinä rinnalla poikani saamat kolme pistettä kalpenevat.

Meidän lapsemme synnytyksessä kaikki ei mennytkään ihan nappiin. Onneksi olimme etukäteen puhuneet yhdessä vaimoni kanssa siitä, että kaikki ei mene aina niin kuin toivoo.

Synnytys jouduttiin käynnistämään. Synnytys lähti käyntiin, mutta vähän turhankin rajusti lapsen kannalta. Supistukset tulivat lähes tauotta, mikä laittoi äidin ja vauvan koville. Mahdollisesti rajujen supistusten takia vauva kakki lapsiveteen, joka värjäytyi aivan vihreäksi. Jos vauva nielee likaista vihreää lapsivettä, niin siitä saattaa seurata keuhkojen tulehtuminen ja vakavia hengitysvaikeuksia.

Ponnistusvaihe ei ollut vielä kunnolla päässyt edes alkuun, kun lapsen sydänäänet alkoivat heiketä. Kätilö hälytti paikalle lääkärin. Isäkin tajusi tilanteen vakavuuden, kun kätilö teki hälytyksen: ”Lääkäri tänne ja HETI!”
Jälkeenpäin kätilö kertoi, että he valmistautuivat hätäsektioon, mutta sitä ei tarvittu. Lääkäri arvioi, että imukupin avulla synnytys sujuu riittävän nopeasti myös alateitse.

Ponnistusvaihe sujui räväkästi ja kesti vain 8 minuuttia. Kun pojan pää ilmestyi näkyviin, niin kätilö imi nopeasti jonkinlaisella imurilla vihreän lapsiveden vauvan suusta. Vauva ei kuitenkaan itkenyt. Sitä on vaikea selittää, mutta jotenkin tunsin lasta katsoessani, että suurempaa hätää ei kuitenkaan ole. Toki olin huolissani, mutta en pelännyt.

Kätilö kiikutti vauvan nopeasti toiseen huoneeseen ja kohta kuulimme lapsemme itkun synnytyssaliin. Huoli lapsesta painoi mieltämme vielä pari tuntia, sillä vauva oli vaarassa saada tulehduksen keuhkoihinsa. Vauvan tila parani kuitenkin nopeasti ja muutaman tunnin kuluttua uskalsin jo laittaa viestin vauvan syntymästä omille vanhemmilleni. En halunnut turhaan huolestuttaa omaa äitiäni.

Loppujen lopuksi kaikki sujui oikein hyvin ja vauva on nyt terve. Kuoppaistakin tietä pitkin pääsee perille.

3 kommenttia

Onnea isälle, onnea äidille, onnea pienelle pojalle!
Isoäiti

Kuoppaistakin tietä pitkin pääsee perille ja yhdeksän pisteen vauvakin voi joutua olemaan pitkään tarkkailussa.

Kokenut kätilö alkoi nimittäin kuunnella meidän yhdeksän pisteen vauvamme hengitystä synnytystä seuraavana päivänä. Hengitys rohisi.

Vauva laitettiin eristyksiin ja huomenna selviää, onko antibiootti tehonnut jo tarpeeksi vai joutuuko hän olemaan vielä peräti seitsemän päivää erityisen tarkkojen silmien alla.

Onneksi meillä Suomessa terveydenhuolto on näin kehittynyttä ja pieniltäkin tuntuvat riskit huomataan ja eliminoidaan.

Onnea vaan hirveästi!
Nämä ovat varmaan niitä hetkiä, ettei esim. auton etupuskurin vaurioituminen olekkaan NIIN suuri asia.
Omia lapsia vielä odotellen...:)

Vaippasulkeiset: kolme isää ja vauvat

BLOGI ON PÄÄTTYNYT. KIITOS MIELENKIINNOSTA. 

T. TEKIJÄT.

Simo Kymäläinen, yksi vauva

Simo KymäläinenKaverini, kahden pienen lapsen isä, katsoi minua kymmenen vuotta sitten silmiin ja sanoi: "Hanki lapsia vasta sitten, kun olet varma, ehdottoman varma, että haluat niitä". Kymmenen vuotta myöhemmin keittelin maitopulloja keittiössä ja katselin nukkuvaa poikaani, joka oli kotiutunut laitokselta pari tuntia aikaisemmin. Oltiin siinä vaan kahdestaan ja oli ehdottoman varmasti hyvä olo.

Ari Welling, kaksi lasta, joista yksi on vauva

Ari WellingOlen nelikymppinen YLE-isä, joka on hankkinut kokemusta lapsenhoidon jalossa taidossa jo vuodesta 2006 alkaen yhden lapsen kanssa. Brittiläinen insinööri-toimittaja Thomas P. Jones kirjoitti jo parisataa vuotta sitten, että "lapset opettavat meille monia asioita, mm. kärsivällisyytemme rajat". Viime vuosina olen oppinut ymmärtämään tätä Jonesin salakieltä huomattavasti paremmin.

Joona Haarala, kolme lasta, joista yksi vauva

Joona HaaralaPerheessämme kaikki muut paitsi minä puhuvat ruotsia äidinkielenään. Eräs tuttumme sanoi kerran, että suomenruotsalaisessa perheessä on yksi poika, yksi tyttö ja yksi bonuslapsi suomenruotsalaisten määrän lisäämiseksi. Meillä on nyt kaksi poikaa, joista toinen on syntynyt suomenruotsalaisuuden päivän aattona. Kolmas lapsi syntyi helmikuussa 2010.
 

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu